Mannen en vrouwen in pak buiten in gesprek

Dienstverlening

De dienstverlening is in fundamentele verandering. Digitalisering, veranderend klantgedrag en versterkte concurrentie spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke ontwikkelingen gaan de wereld van dienstverlening veranderen? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Groei zet door, maar koelt wel af

De zakelijke dienstverlening is een van de snelst groeiende sectoren en draagt ruim 20% bij aan de economie. Lees hier onze verwachtingen voor 2019.

Gedreven door de economische conjunctuur en het stabiele ondernemersvertrouwen houdt de groei in de zakelijke dienstverlening ook voor 2019 aan. Voor specialistische zakelijke dienstverlening wordt 4% groei verwacht. Voor de overige dienstverlening 3%. 

Gezien de verwachte lagere economische groei en het aanhoudende tekort aan personeel wordt wel een minder forse groei verwacht ten opzichte van de voorgaande jaren. Voor bedrijven uit deze sector blijft het voortdurend de uitdaging voldoende onderscheidend te blijven. Daarnaast komt concurrentie niet alleen van binnen de sector maar ook steeds meer van buitenaf. Dit is te wijden aan snelle technologische ontwikkelingen en innovatie. Innovatieve dienstverleners zijn dan ook kansrijk richting de toekomst.

Het vertrouwen in de dienstenleverancier (klant is koning) is cruciaal om te blijven bestaan en verder te kunnen groeien.

De belangrijkste ontwikkelingen per branche

 • De snelste groei wordt verwacht in de kennisintensieve dienstverlening. Dit betreft organisatieadviesbureaus/consultants, accountants, gespecialiseerde uitzendbureaus/detacheerders en ingenieurs.
 • De groei in de schoonmaakbranche gaat sneller dan verwacht. In het derde kwartaal van 2018 groeide de branche met 8,5% ten opzichte van een jaar eerder. 
 • Innovaties worden zichtbaar. Denk aan Artificial Intelligence (A.I.) bij uitzenders/detacheerders en robotisering in de accountancy.  
 • Innovatieve platforms bedreigen de traditionele uitzenders/detacheerders. 
 • De IT-dienstverlening groeit verder door de aanhoudende vraag naar IToplossingen, gedreven door digitalisering en innovatie    
 • De krappe arbeidsmarkt remt de groei van bedrijven in de sector. Een goed en innovatief HR- beleid is essentieel.
 • Er wordt een consolidatieslag verwacht in de sectoren: accountancy, assurantietussenpersonen en kinderopvang.

  Sectorspecialist dienstverlening

  Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector dienstverlening. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Neem contact op via onderstaande gegevens.

   Bas van Bommel

   Bas van Bommel

   • Sectorspecialist
   • Dienstverlening
   Mark van Kampen

   Mark van Kampen

   • Sectorspecialist
   • ICT Dienstverlening