Goed, kwalitatief vlees aanbieden
De uitdaging
Keulen en Broenink hebben de passie om de consument smaakvol, kwalitatief en goed vlees aan te bieden. Vlees van dieren die een prettig leven hebben gehad, met extra aandacht voor het milieu. Waar Jaques Keulen vooral voor in de keten een rol speelt, vervult Jan Broenink een belangrijke rol in de samenwerking van de gehele de keten. Beiden besloten een aantal jaren geleden om het roer om te gooien.
Doordat Keulen en Broenink hun eigen rol hebben in de keten, stonden zij voor afzonderlijke uitdagingen. Voor Keulen was de belangrijkste uitdaging de transparantie in de keten. “Wij willen een concept dat bestaat uit een keten van lokale spelers en dat voldoet aan de voorwaarden die wij belangrijk vinden. Hoe borg je dat? Daarnaast komen er iedere dag uitdagingen bij, die met passie worden opgepakt. Als je valt moet je opstaan”, vertelt Keulen.
Voor Broenink begon de uitdaging voor de overstap naar een duurzaam concept eind jaren 90. De familie Broenink leefden al honderden jaren in het grootste levend hoogveen gebied in Nederland. “Naar leiding van het aanscherpen van regels voor natuurgebieden, moesten wij als familiebedrijf omschakelen en nadenken over oplossingen om het bedrijf op de huidige locatie te houden. Hierdoor begon een zoektocht naar een oplossing die ook bij ons als familie lag”, aldus Broenink.
Van gangbaar naar duurzaam
Broenink had in die periode een gangbaar, traditioneel bedrijf met koeien en varkens. Een conventionele voortzetting van het bedrijf in de omgeving waar het gevestigd was, was geen optie. Voor wat betreft de koeien is een overgang van traditionele naar biologische veehouderij gerealiseerd. De zoektocht naar een alternatief voor varkens duurde wat langer. Na de eeuwwisseling is de overstap gemaakt naar een duurzamer houderijsysteem, de voorganger van De Wroetstal. Vanuit dit systeem is destijds ook de afzet richting de Jumbo begonnen.
“We zijn begonnen met een samenwerking met Jumbo supermarkten. Frits van Eerd, CEO van de supermarktketen, stond aan het begin van zijn enorme carrière en wij zagen mooie kansen om met onze oplossing een bepaald segment van de markt te veroveren. Totdat Jumbo begon te groeien en De Wroetstal qua hoeveelheden te leveren varkensvlees niet meekon. In dezelfde periode kwam er vanuit de samenleving meer kritiek op de veehouderij en introduceerden de supermarkten, Albert Heijn voorop, het Beter Leven Keurmerk. Omdat de marges in de veehouderij al lange tijd marginaal waren en de eisen steeds strenger werden, gingen veel bedrijven kapot. Voor ons was dit een doodlopende weg en besloten met ons varkensbedrijf een ander pad in te slaan”, vertelt Broenink.