Blog
Karine Chartier, analist Consumer Foods , over verandering, vervaging en verschillende keuzes in 2019
Eén ding is zeker: het is nooit saai binnen food, ook in 2018 niet. De afgelopen weken kreeg ik vaak de vraag wat me is opgevallen in 2018. Het mooie is dat dit eigenlijk ook alles zegt over de verwachtingen voor dit jaar.
Consumenten zijn op zoek naar gemak, eten vaker buiten de deur en weten ook online hun weg steeds beter te vinden. Dit heeft invloed op het foodaanbod in Nederland, want alle partijen zijn op zoek naar nieuwe manieren om de consument te bereiken en aan zich te binden. Vervagende grenzen horen daar blijkbaar bij. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden die thuis bezorgd worden vanuit de supermarkt en woonwinkel, grootschalige foodmarktachtige supermarkten, de verdere opkomst van kleinere supermarktwinkels in de vorm van ‘citystores’ die richten op snelheid en gemak en tot slot versspeciaalzaken die –op de juiste locatie– ook foodservice aanbieden. Ondertussen doen discounters weer goede zaken in 2018. Ook zij blijven hun aanbod aanpassen aan de continu veranderende wens van de consument.
Vers en gezond, maar toch ook niet
Verder valt me op dat consumenten tegengestelde keuzes maken. Gezondheid is een thema dat de consument duidelijk bezig houdt. Supermarktketens hebben een bovengemiddelde interesse om hier een rol in te spelen. Kijk bijvoorbeeld naar initiatieven en apps die zij ontwikkelen om consumenten te adviseren bij een gezondere keuze. Door de groei in de verscategorieën in de supermarkt én de opkomst van gezonder aanbod binnen foodservice weten we ook dat consumenten vaker een ‘gezonde’ keuze maken. Maar wat tegenstrijdig is aan deze trend, is het feit dat fastfood blijft groeien in Nederland. Veel ketens besteden aandacht aan een gezonder aanbod, maar fastfood staat nog steeds niet bekend om de gezonde menu’s. Blijkbaar maakt de consument op verschillende momenten ook écht verschillende keuzes.
De veranderende winkelstraat
De groeiende consumptie buiten de deur heeft invloed op de winkelstraat, waar met name de ketenvorming en opschaling binnen foodservice opvallend is. Maar ook op andere manieren heeft de out-of-home consumptie invloed op het straatbeeld. Op de meeste horecapanden en voedingswinkels hangen namelijk briefjes waarop wordt gevraagd om personeel. We verwachten niet dat deze briefjes in 2019 verdwijnen gezien de verwachte economische groei en blijvende krapte op de arbeidsmarkt.
Ook dit jaar belooft een interessant jaar te worden voor food, zeker als de consument op verschillende momenten verschillende keuzes blijft maken. Dan is er namelijk voor zowel partijen die volop inzetten op gemak en ontzorging als voor partijen die meer inzetten op beleving en onderscheidende producten ruimte in de markt. Vervagende grenzen, de veranderende winkelstraat en gezonde voeding hebben dit jaar in ieder geval onze volledige aandacht. We hopen ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen met het verzilveren van kansen die deze uitdagende markt volop biedt!