twee vrouwen genieten van gezonde voeding als dienstverlening

Food is steeds meer dienstverlening

Verder op deze pagina:

  Hoe voedingsproducenten meeprofiteren van de trend 'food wordt service'

  Het barst van de food-apps, drones leveren pizza’s af aan huis en je kunt tosti’s nu ook per parachute laten bezorgen. Aan nieuwe initiatieven, concepten en plekken om aan eten te komen is dus geen gebrek. De dienstverlening rondom ons eten maakt nu al meer dan 40% van onze totale besteding aan eten en drinken uit. Dit percentage zal de komende jaren naar verwachting alleen maar groeien.

  Niet meer eten, wel meer betalen

  De enorme aandacht voor de dienstverlening rondom onze voeding is niet zo gek. Dit is immers het deel van de markt waar de grootste groei wordt verwacht. We gaan de komende jaren niet méér eten. Het opwaarts effect van de verwachte bevolkingsgroei van nog geen half procent zal grotendeels teniet worden gedaan door de verlaagde calorievraag ten gevolge van de vergrijzing van de bevolking.

  Groei moet komen uit hogere prijzen

  Als de verkochte volumes in het beste geval stabiel blijven, zal de marktgroei voornamelijk moeten komen uit een hoger prijsniveau. Dat is niet onhaalbaar, want de consument is zeker bereid meer te betalen voor meer gemak, minder zorgen en meer beleving. Welke kansen levert deze vraag om meer service op voor voedingsproducenten?

  1. Gemak in een pak

  Ontzorg de consument zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld door de bereidingstijd van producten verder te verkorten of de verpakkingsgrootte aan te passen aan de behoeftes van éénpersoonshuishoudens, ouderen of to go-consumenten. De consument krijgt graag hulp bij met het maken van een gezondere of duurzamere keuze.

  2. Service op maat

  Gekwalificeerd personeel is steeds lastiger te vinden, dus neem als producent de food retailer of foodservice-operator werk uit handen door het product aan te bieden in de juiste portie of conservering. Zo verklein je de kans op fouten in het prepareren.

  3. Verschil mag er zijn

  Ga een stap verder dan het geijkte category management. Maak het verschil op de winkelvloer door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor assortimentskeuzes, replenishment en derving met behulp van een shop-in-shop concept.

  4. Flexibiliteit loont

  Een deel van de marktgroei zal terecht komen bij nieuwe spelers en initiatieven in de markt. Probeer in te schatten welke partijen marktaandeel gaan winnen, maar bedenk ook dat deze nieuwe potentiële klanten soms andere leverings- of businessmodellen vereisen. Door een flexibele productie en verkoop kun je daar beter op inspelen.

  Lees alle trends in de thema-update Voedingsproducenten (PDF)
  Sectorspecialist Martijn Rol

  Martijn Rol

  • Sectorspecialist
  • Food
  (06) 10 57 62 81 LinkedIn
  Sebastiaan Schreijen

  Sebastiaan Schreijen

  • Senior Analist F&A Nederland
  • Food
  030 - 71 23 83 1 LinkedIn
  Sectorspecialist Martijn Rol

  Els van Diermen

  • Sectorspecialist
  • Food
  (06) 10 88 73 65 LinkedIn