Vrouwelijke arts gebruikt nieuwe technologie

Hoe digitalisering de zorg helpt

"Bij ’s Heeren Loo werkt iedereen aan digitale vaardigheden"

Digitaal als het kan. Dat is het motto van de grootste zorgaanbieder voor verstandelijk beperkten ’s Heeren Loo. Maar digitale innovatie lukt alleen als een organisatie aan twee basisvoorwaarden voldoet, stelt programmamanager Innovatie Suzanne Verheijden. "Een goede infrastructuur waarbij alle locaties voorzien zijn van dezelfde hardware en software én medewerkers met goede digitale vaardigheden."

"Alles wat we kunnen digitaliseren, zoeken we op. Soms bouwen we het zelf, soms kopen we het in. En soms maken we mensen bewust van functionaliteiten die er al zijn. We zijn ervan overtuigd dat digitalisering nodig is om maximaal zorg te kunnen leveren. Alles wat je digitaal kunt organiseren, levert meer tijd op met cliënten."

Efficiënter en zelfredzaam

"Als landelijke zorgorganisatie, met 14.500 medewerkers verspreid over 14 regio’s, gebruiken we digitale vergadertools waardoor we steeds efficiënter omgaan met reistijd en -kosten. We faciliteren zorg op afstand met beeldbellen, waardoor een cliënt niet hoeft te wachten totdat zijn ambulant begeleider thuis langskomt."

Suzanne Verheijden

"Digitalisering helpt ook om cliënten zelfredzamer te maken. Zo hebben we een app getest waardoor cliënten zelfstandig kunnen reizen en oefenen. Lichtverstandelijke gehandicapte jongeren nu met een VR-applicatie om beter voor zichzelf op te komen. Tenslotte helpt digitalisering om het sociale systeem van een cliënt goed te informeren en kunnen ouders ondersteuningsplannen en rapportages direct inzien."

Goede digitale infrastructuur

Om digitale innovatie te versnellen, werkt Verheijden intensief samen met afdeling ICT en de afdeling Informatie en Organisatie. "Samen staan we voor de opdracht om ’s Heeren Loo voor te bereiden op de toekomst. Alle locaties hebben we recent voorzien van dezelfde hardware om domotica te kunnen aansluiten, overal is er nu versterkte wifi en zijn we bezig met televisie-abonnementen op maat. Ook rollen we nu een nieuwe digitale werkomgeving uit. Dat is een gigantische operatie; sommige regio’s bij ons zijn zo groot als een hele zorgorganisatie. Uiteindelijk moet het nu veel gemakkelijker worden om met elkaar samen te werken."

Digitale starters

Al die technologie vraagt wel wat van de digitale vaardigheden van medewerkers, stelt Verheijden. "Uit onderzoek blijkt dat een op de tien uitvoerende medewerkers in de zorg een digitale starter is. Zorgmedewerkers willen met mensen werken en zijn heel goed in de verzorging en begeleiding; digitale vaardigheden hebben ze niet altijd voldoende ontwikkeld."

"Van al onze medewerkers verwachten we dat ze iets doen op digitaal gebied. En elkaar én onze cliënten daar ook in helpen."

"Daarom zijn we nu een groot opleidingsprogramma met een luchtige, ludieke campagne gestart. Door alle lagen van de organisatie heen hebben medewerkers een leerdoel geformuleerd. Niet alleen begeleiders maar ook managers en bestuurders hebben digitaal iets te leren voor de toekomst. De een gaat aan de slag met veilige wachtwoorden, de ander met Excel, weer iemand anders met robotica. Van al onze medewerkers verwachten we dat ze iets doen op digitaal gebied. En elkaar én onze cliënten daar ook in helpen. Ook in competentieprofielen, functionerings- of coachingsgesprekken komen digitale vaardigheden aan bod. Het gaat echt om een totaalaanpak."

Hackathon

"Door de schaalgrootte van ’s Heeren Loo kunnen we ambitieus zijn en lopen we op het gebied van die aandacht voor vaardigheden voorop in de VG-sector", stelt Verheijden. "We hebben ook goed in innovatie kunnen investeren. Als grote organisatie vind ik dat we een verantwoordelijkheid hebben om onze kennis met andere zorgorganisaties te delen." Verheijden doet dat bijvoorbeeld in het informele netwerk van programmamanagers innovatie uit de VG-sector. "Binnenkort organiseren we een hackathon waarbij zorgorganisaties in een 99-uurssesie tegen elkaar strijden voor de beste oplossing voor cliëntproblemen. De belangstelling daarvoor is enorm, zo’n 34 zorgorganisaties doen mee."

Gratis beschikbaar

Maar daar blijft het niet bij. "Op 1 april is ons platform www.digitaal-vaardig.nl live gegaan. Met al onze zelftesten, lesmaterialen, trainingen en spelvormen. Alles wat we hebben ontwikkeld rondom virtual reality, basisvaardigheden, robotica, Excel en veilige wachtwoorden stellen we beschikbaar. Elke zorgaanbieder mag daar gratis gebruik van maken. Als zorgaanbieder hebben wij hier geld voor kunnen vrijmaken. Het is toch zonde als andere zorgaanbieders hier opnieuw zorggeld aan besteden. Wij gooien het lekker open!"

Ontdek de eerste landelijke VG Hackathon Bekijk het platform