Update

Aantal tankstations neemt af en vorm verandert

15 januari 2021 15:39

Tankstations zijn een belangrijk en essentieel onderdeel van de mobiliteitssector. Wat is de huidige situatie van tankstations en wat zien we qua verwachtingen op de lange en korte termijn? Hieronder lees je de trends en ontwikkelingen in deze branche.

s Avonds bij scherm bij tankstation

Tankstations veranderen in energy-hubs

De coronacrisis heeft flinke invloed gehad op de totale afname van brandstoffen in Nederland. We verwachten dat dit na de crisis uiteindelijk weer stabiel wordt, maar het zal niet meer op het oude niveau uitkomen. Op de langere termijn zal de verkoop van brandstoffen verder blijven dalen. Onder andere doordat we meer thuiswerken en dus minder vaak de auto gebruiken. Ook komen er steeds meer elektrische voertuigen.

“De tankstations zoals we die nu kennen, verdwijnen.”

Wat betekent dit voor de tankstations? De tankstations zoals we die nu kennen, verdwijnen. Brandstofverkoop vindt steeds meer plaats in zogenaamde energy-hubs. Dat zijn stations op strategische locaties, zoals langs de snelweg, waar meerdere soorten brandstof worden geleverd. Op deze locaties vind je bijvoorbeeld ook een wasstraat of onderhoudsbedrijven. Je kan er koffie, eten of bloemen kopen in de supermarkt. Kortom: alles bij elkaar op een centrale plek. Precies zoals de consument dat vandaag de dag verwacht.

Brandstofmix verandert en aantal duurzame brandstoffen groeit

De verkoop van brandstoffen wordt minder. Ook de brandstofmix verandert. Personenwagens gebruiken steeds meer benzine in plaats van diesel. Voor vrachtwagens blijft diesel de komende vijf tot tien jaar nog wel op een hoog niveau. Er is namelijk nog geen goede vervanger voor de dieseltruck.

We verwachten een groei van het aantal duurzame(re) brandstoffen en van groene stroom. Denk hierbij aan waterstof, HVO (een nieuw type dieselbrandstof), (bio)LNG, (bio)CNG en mierenzuur. En elektriciteit die met zonne- of windenergie is opgewekt. Ook zien we steeds meer snelladers voor elektrische auto’s. Kortom: de mobiliteitssector wordt steeds duurzamer.

Hoe worden tankstations duurzamer?

Om te blijven bestaan moeten tankstations niet alleen een goede locatie hebben. Ook is het belangrijk dat ze een duurzame aanpak hebben. Zoals het hergebruiken van producten en zorgen voor zo min mogelijk afval. Daarnaast kunnen tankstations duurzamer worden door te investeren in onder meer energiezuinige verlichting, groene energie of het plaatsen van zonnepanelen.

Rabobank als maatschappelijk partner

Als grootste financier in de sector hebben wij een belangrijke functie. Mobiliteit is voor iedereen van groot belang en tankstations hebben (indirect) een flinke invloed op onze leefomgeving. Als Rabobank zijn wij een gesprekspartner en sparringpartner voor klanten en voor brancheorganisaties.

Benieuwd naar de laatste trends en ontwikkelingen in de tankstationbranche? Houd onze website in de gaten of neem contact op met onze sectorspecialist Henry Steenbergen.