Tankstations

Tankstations vallen binnen de sector mobiliteit. Voor deze branche deelt de Rabobank recente cijfers en trends.

We bespreken de ontwikkelingen op het gebied van:

Aandeel benzine zal verder groeien

Voor de korte termijn is de verwachting dat de totale afzet van brandstoffen in Nederland stabiel zal blijven. Het aandeel van benzine zal verder groeien ten koste van diesel. De verkoop van lpg zal sterk blijven dalen.

Op de lange termijn zal de vergroening van het wagenpark, door efficiëntere brandstofmotoren en de opkomst van elektrische auto’s, tot een sterke daling leiden in de verkoop van brandstofproducten. Innoveren en verduurzamen is essentieel om te kunnen overleven in de markt.

Denk hierbij aan:

 • het aanbieden van snellaadfaciliteiten voor volledig elektrische auto’s
 • duurzame(re) brandstoffen zoals (bio-)cng en (bio-)lng

Economie

Vanaf 2018 verwacht de Rabobank dat de daling in afzet van brandstoffen zal worden hervat en in de jaren daarna zal versnellen door vergroening van het wagenpark.

Er blijven waarschijnlijk twee segmenten over in de branche: onbemande tankstations en het fullserviceconcept. Een duidelijke keuze voor een van deze twee segmenten is sterk aan te raden.

Onbemande tanktations
Dankzij lagere exploitatiekosten worden steeds meer bemande tankstations omgebouwd tot onbemande tankstations. Momenteel is meer dan de helft van de 4.200 tankstations in Nederland al onbemand en wij verwachten dat dit verder toe zal nemen.

Fullserviceconcept
Het fullserviceconcept is de trend voor bemande tankstations. Hierbij wordt de verkoop van niet-brandstofproducten en diensten van een hoge kwaliteit van steeds groter belang.

Denk hierbij aan:

 • een goede bos bloemen
 • verse gezonde broodjes
 • hoge kwaliteit koffie
 • avondmaaltijden
 • een wasstraat (met uitzondering van tankstations langs rijkswegen)
 • kledingstomerij

Duurzaamheid

De Rabobank verwacht dat de markt voor duurzame(re) brandstoffen en groene stroom vanaf 2020 sterk zal groeien. Denk hierbij aan (bio-)cng, (bio-)lng en elektriciteit die met zonne- en/of windenergie is opgewekt.

Tankstations kunnen verduurzamen door de ecologische voetafdruk van de geleverde producten en diensten zo klein mogelijk te maken en te stroomlijnen met de principes van de circulaire economie. Denk aan het gebruik van regionale producten, duurzame koffie en vlees met een Beter Leven-keurmerk. Ondernemers dienen afval zoveel mogelijk te scheiden.

Daarnaast kunnen tankstations de eigen bedrijfsvoering zoveel mogelijk vergroenen, door te investeren in:

 • energiezuinige (led)verlichting
 • isolatie
 • verwarming met warmtepompen
 • 100% groene energie
 • het plaatsen van zonnepanelen

Innovatie

Tankstations kunnen de klant zoveel mogelijk gemak, comfort, kwaliteit en snelheid te bieden, door:

 • een uitnodigende, warme shopinrichting
 • snelle bediening
 • een aanbod dat past bij de doelgroep

Kennis van de wensen van passanten is hiervoor van essentieel belang. Grotere tankstations kunnen onderscheidend vermogen creëren door de samenwerking te zoeken met branchevreemde partijen zoals een supermarktketen, bakkerijformule en/of een pakket- ophaalservice.

Snellaadfaciliteiten
De overgang naar elektrisch rijden zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar snellaadfaciliteiten. De Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn op termijn snelladen te faciliteren, over vijf à tien jaar beter zullen presteren.

MyOrder
Brandstof niet meer betalen met een pasje maar met een app levert automobilisten besparing en gemak op. Dit kan bijvoorbeeld met MyOrder.

Maatschappij

Een traditionele tankshop staat vol met producten die boordevol suikers en ongezonde vetten zitten. De Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn om een breed aanbod te creëren van gezonde, verse en duurzame producten, zoals smoothies en vers belegde broodjes, beter zullen presteren.

Een modulaire shopinrichting zorgt ervoor dat de ondernemer zijn shop gemakkelijk en snel kan aanpassen om in te spelen op de nieuwste (food)trends, zoals pick en mix.

Wet- en regelgeving

De markt waarin tankstations zich bevinden is sterk gereguleerd en wordt sterk beïnvloed door wet- en regelgeving. Zo hebben de hoge accijnzen in Nederland een significante invloed op de afzet van brandstoffen in de grensstreken en stimuleert dit de overgang naar onbemande tankstations in deze gebieden.

Europese normen
De Europese normen voor CO2-uitstoot van nieuwe auto’s zullen autofabrikanten dwingen om in hoog tempo schonere auto’s op de weg te zetten. De consumptie van brandstoffen zal hiermee in Europa sterk teruglopen.

Zekerheidstelling
Een tankstation-ondernemer is verplicht een zekerheidstelling van 1,36 miljoen euro ten behoeve van de overheid af te geven. Deze zekerheidstelling dient ter afdekking van eventuele aangerichte milieuschade of verontreiniging door het tankstation.

Aanbod Rabobank

Rabobank als maatschappelijk partner
Als grootste financier in de sector hebben wij een belangrijke functie. Mobiliteit is voor iedereen van groot belang en tankstations hebben (indirect) een significante impact op onze leefomgeving.

Als Rabobank zijn wij een gesprekspartner en sparringpartner voor klanten en voor brancheorganisaties.

Laatste update: januari 2018

Gerelateerde branches

Schadeherstelbedrijven

Tweewielerspeciaalzaken

Universele autobedrijven

Contact

Rabobank