Door het coronavirus werken we massaal thuis, nemen we minder het openbaar vervoer en blijft ook de snelweg leeg. Maar als het coronavirus verdwijnt, verwachten we dat het verkeer weer terugkomt. Dat zagen we al toen de maatregelen minder streng werden. Dat is zonde, want we krijgen nu kansen om duurzame veranderingen door te voeren. Lees verder voor vijf adviezen voor de verduurzaming van mobiliteit.
1. Ontmoedig woon-werkverkeer
Door het coronavirus werken en leren we massaal vanuit huis. Daardoor reizen we nauwelijks meer. En zo ontdekten we de efficiëntste manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het uitgangspunt was namelijk altijd dat iedereen altijd moet kunnen reizen. Of dat nou met de auto of openbaar vervoer is. Daardoor ontstaat de spits: twee grote piekmomenten aan het begin en einde van de werkdagen. Hierdoor zijn bussen, treinen en wegen buiten de spits nagenoeg leeg.
Door dit te veranderen, werk je aan duurzame en toekomstgerichte oplossingen voor het verlagen van de uitstoot. Als werkgevers vanuit huis werken stimuleren en flexibelere tijden hanteren, wordt het minder druk op de weg. Daardoor zijn er minder files en kunnen noodzakelijke weggebruikers snel doorrijden. Zo voorkomen we overbelasting van de infrastructuur én stoten we minder broeikasgassen uit. Hoe doe je dat? Een paar suggesties:
- Stimuleer fietsgebruik en schaf de bijtelling op fietsen af;
- Schrap de reiskostenvergoeding;
- Investeer in een goede fietsinfrastructuur;
- Geef werknemers in bepaalde beroepen het recht op thuiswerken voor een aantal uur.