header illustratie desktop

Rabo Vastgoedbericht 2019

Richting zoeken op de top

Komt er in het vastgoed nóg zo’n recordjaar of is de top nu echt bereikt? Volgens sommigen is de markt al op z’n retour. Anderen wijzen op het enorme kapitaal dat beschikbaar is. In het Rabo Vastgoedbericht 2019 kijken we ‘vanaf de top’ om ons heen en zoeken richting. Waar staan we precies in de cyclus? En wat betekent dat voor het ondernemen in vastgoed?

Download het rapport

Actuele ontwikkelingen in de vastgoedmarkt

In het Rabo Vastgoedbericht lees je over de actuele ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. Je krijgt inzicht in:

Het besef dat groei niet eeuwig kan aanhouden er in 2018 is ingeslopen. Net als het gevoel dat we ergens laat in de cyclus zitten;Verschillende risicoscenario’s en hoe groot die risico’s zijn; Onze verwachting voor de toekomst: minder investeringen, groeiende waarde; Toenemende risico’s waardoor partijen richting moeten kiezen. Maar welke keuzes maak je als je niet exact weet wat je te wachten staat?; De trends en ontwikkelingen in afzonderlijke deelmarkten: huurwoningmarkt, kantorenmarkt, winkelmarkt en bedrijfsruimtemarkt. Hier vind je ook onze factsheets met lokale marktinformatie.

Wat te verwachten? Van basisscenario tot klimaatdisruptie

De vastgoedmarkt heeft uitstekende jaren achter de rug, maar het dénken dat er topvorming plaatsvindt neemt toe. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Het gaat bijvoorbeeld al te lang te goed, ramingen worden telkens neerwaarts bijgesteld en beleggers ervaren steeds vaker een gebrek aan geschikt product.

Hoe moeten we deze ontwikkelingen interpreteren? Ze schetsen de situatie onder ‘normale’ omstandigheden: de huidige economische conjunctuur en onze verwachtingen. We noemen dit ons ‘basisscenario’.

Naast het basisscenario onderscheiden we een aantal alternatieve scenario’s: internationale chaos, onverwachte renteschok en klimaatdisruptie. Deze kunnen zeer verstorend werken, maar gelukkig is niet elk scenario even waarschijnlijk. Een ander - meer optimistisch - scenario is het aanbreken van een economische nazomer. Want als er oplossingen komen voor politieke problemen, kan de markt dan niet gewoon weer aantrekken? Hieronder hebben we de verschillende scenario’s schematisch weergegeven.

rabo-info-vastgoedbericht-2019

Neerwaartse risico’s groter dan opwaarts potentieel

Het resultaat van onze scenario-analyse is dat de neerwaartse risico’s groter zijn dan het opwaarts potentieel. We verwachten de komende jaren minder investeringen, maar zijn positief over de waardeontwikkeling. Wat betekenen deze vooruitzichten voor jouw organisatie en hoe kan je daar het beste mee omgaan? Krijg inzicht in onze visie op de vastgoedmarkt.

Download het rapport

Geïnteresseerd in actuele trends en ontwikkelingen in de deelmarkten?

Wat speelt er in de huurwoningmarkt, kantorenmarkt, winkelmarkt en bedrijfsruimtemarkt? In het Rabo Vastgoedbericht 2019 lees je onze visie op deze deelmarkten. Daarnaast vind je in dit rapport de bijbehorende factsheets: een handig cijfermatig overzicht met de laatste lokale marktcijfers.

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen per deelmarkt? Bekijk in de onderstaande infographics de ontwikkelingen per deelmarkt.

Huurwoningmarkt

Het vertrouwen in de woningmarkt neemt af door de toenemende krapte. Tijd om de impasse te doorbreken. Maar hoe?

Bekijk de infographic (PDF)

Kantorenmarkt

De balans in de kantorenmarkt verbetert door economische groei en transformaties, maar niet overal. Wat zijn de winnaars van morgen?

Bekijk de infographic (PDF)

Winkelmarkt

De detailhandel trekt aan en de leegstand daalt. Tegelijkertijd houden de zorgen om de toekomstbestendigheid van fysieke winkels aan. Wat moet de winkelmarkt doen om aantrekkelijk te blijven?

Bekijk de infographic (PDF)

Bedrijfsruimtemarkt

Lokale omstandigheden bepalen zowel het succes als de grenzen van de bedrijfsruimtemarkt. Daarnaast worden vastgoed en de processen hoogwaardiger. Waar liggen de grenzen van de bedrijfsruimtemarkt?

Bekijk de infographic (PDF)

Wil je meer weten over de deelmarkten? Lees meer in het Rabo Vastgoedbericht en bekijk de bijbehorende factsheets.

Download het rapport (PDF)