Update

Richting zoeken op de top

12 april 2019 10:26

Staat het vastgoed nóg zo’n recordjaar te wachten of is de top nu echt bereikt? In het Rabo Vastgoedbericht 2019 proberen we deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden door te kijken naar trends en mogelijke scenario’s. Waar staan we nu en waar gaan we mogelijk heen? We geven aan waar de risico’s en kansen liggen en wat dit allemaal betekent voor jou als vastgoedondernemer.

Uitzicht op een dakterras aan het IJ in Amsterdam

“Als het te lang goed gaat, zoals nu, komt er vanzelf een keerpunt.”

Groeit de vastgoedmarkt of staan we voor een keerpunt?

De vastgoedmarkt heeft uitstekende jaren achter de rug. En juist daarom lijkt het er steeds meer op dat de top bereikt is en dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. Want als het te lang goed gaat, zoals nu, komt er vanzelf een keerpunt. We zien ook ontwikkelingen die deze verwachting bevestigen. Zo worden inschattingen al naar beneden bijgesteld en hebben beleggers in vastgoed steeds meer moeite om geschikte panden te vinden. Ook is de werkloosheid historisch laag en zijn er veel internationale politieke spanningen. Allemaal zaken die de markt (negatief) beïnvloeden.

Om te kijken waar we heengaan en met welke risico’s we rekening moeten houden schetsen we een aantal scenario’s. Hoe de markt er nu uitziet noemen we het basisscenario. Dit is de marktbeweging onder ‘normale’ omstandigheden. Als alternatieven bekijken we drie uitzonderlijke en heftige situaties:

    internationale chaos onverwachte renteschok klimaatdisruptie

Daarnaast houden we ook rekening met een positief scenario: een economische nazomer. Hiermee bedoelen we een tijd waarin politieke spanningen worden opgelost. In zo’n situatie trekt de markt vaak weer aan.

Neerwaarts risico groter dan opwaarts potentieel

In onze risico-analyse zien we dat de scenario’s die de markt negatief beïnvloeden groter zijn dan de groei-scenario’s. We verwachten daarom dat er de komende jaren minder geïnvesteerd gaat worden. Maar we denken wel dat de waarde van vastgoed komend jaar blijft stijgen.

Meer weten over trends?

Wat speelt er in de huurwoning-, kantoren-, winkel- en bedrijfsruimtemarkt? Ook dit lees je in het rapport Rabo Vastgoedbericht 2019. We geven hierin onze visie op deze specifieke deelmarkten. Ook vind je de bijbehorende factsheets: een handig cijfermatig overzicht met de laatste lokale marktcijfers.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen per deelmarkt? Bekijk dan in de onderstaande infographics de ontwikkelingen.

Blijft de vastgoedmarkt groeien in 2020 of staan we voor een keerpunt? Laat je adviseren door onze specialisten.