De coronacrisis zorgt voor een omslagpunt in de Nederlandse vastgoedmarkt. De afgelopen jaren brak de sector record na record. Economische groei, de beschikbaarheid van (internationaal) kapitaal en de lage rente zorgden voor toenemende vraag vanuit beleggers en eindgebruikers. Deze trend is nu doorbroken en we zien veel verschillen tussen en binnen de sectoren. Benieuwd naar de trends en ontwikkelingen in de vastgoedmarkt? Je vindt ze hieronder.
Elke deelmarkt kent eigen snelheid en richting
De vastgoedmarkt groeide de laatste jaren naar recordhoogtes. Zo steeg de vraag, terwijl het aanbod daalde. Het resultaat? Krapte op goede locaties en huurstijgingen. Bij beleggers steeg het transactievolume, wat leidde tot lagere aanvangsrendementen en stijging van de waarde. Corona heeft deze trend voorlopig doorbroken. De meeste gebruikers hebben nu andere zorgen dan het aanhuren van extra meters. Beleggers stellen transacties vaker uit en waar ze wel handelen, kiezen ze vooral voor de zekerheid van woningen en zorgvastgoed.
Corona leidt tot grote verschillen tussen en binnen sectoren. De winkelmarkt is bijvoorbeeld hard geraakt. Dit geldt met name voor non-food en horeca. In deze branches zagen ondernemers als eerste hun omzet wegvallen, terwijl herstel hier langer op zich laat wachten. Steunmaatregelen waren hard nodig. Gelukkig sloten huurders en verhuurders een retailakkoord.
In de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn de problemen minder nijpend, hoewel ook hier economische krimp haar impact krijgt. Door het laat-cyclische karakter van vastgoed zien we dit nu nog niet terug in faillissementen en leegstand. Dat gaat wel gebeuren. Corona leidt overigens niet alleen tot verliezers. Vastgoedbeleggers houden bijvoorbeeld vertrouwen in huurwoningen, zorg, supermarkten en grote logistieke hallen.