De uitdagingen op de wereldmarkt van de vleeshandel blijven bestaan. Dit heeft gevolgen voor de Nederlandse varkensvleesmarkt. De Afrikaanse varkenspest (AVP) beperkt ook in 2021 de productie en handel in Europa en Azië. Tegelijkertijd raakt het coronavirus nog steeds de hele keten: van producent tot consument. Maar doordat de economie herstelt zal in de meeste regio’s de vraag naar varkensvlees vergeleken met 2020 toenemen. En in tegenstelling tot Europa neemt het aanbod in Azië en Amerika toe. De drie belangrijkste uitdagingen op de wereldmarkt met gevolgen voor de Nederlandse varkenshouderij in 2021? De export naar China, AVP en hogere voerprijzen. Lees meer in de update.
China domineert wereldwijde varkenshandel
Ook in 2021 domineert China de wereldwijde handel. Doordat de varkensvleesproductie in het land herstelt, neemt de vraag naar geïmporteerd varkensvlees af. Dat heeft gevolgen voor exporterende landen. Vooral de EU merkt dit doordat Duitsland een overschot aan varkensvlees heeft.
China kampt nog steeds met uitbraken van AVP, maar we verwachten dat het land de varkensvleesproductie in 2021 verder uitbouwt. De AVP-uitbraken zijn momenteel vooral in het noordoosten van China. Maar de omvang, en daarmee ook de gevolgen, van deze laatste uitbraken zijn beperkter dan in 2019. We verwachten dat het aantal varkens in 2021 ten opzichte van 2020 met ongeveer 15% toeneemt. Hierdoor zal de vraag naar geïmporteerd varkensvlees vergeleken met vorig jaar met minstens 10 tot 15% dalen. Dat heeft ook gevolgen voor de export vanuit Nederland.