logo prestop

Alles wat je wil weten over de Rabo Boekhoudkoppeling

Ondernemers die een naadloze koppeling hebben tussen hun boekhoudsoftware en hun bankrekening. Zodat ze vanuit één online omgeving realtime inzicht hebben in hun financiën, betaalopdrachten kunnen verzenden of een factuur kunnen laten voorfinancieren. Rabobank biedt je klant met de boekhoudkoppeling een perfecte aanvulling op jouw platform. Lees hier meer over de voordelen voor jouw bedrijf en de ontwikkelingen rondom de boekhoudkoppeling van Rabobank.

Interview:

Ondernemers hun financiële diensten laten gebruiken waar zij die op dat moment nodig hebben. Dat is een belangrijke doelstelling van Rabobank. Daarvoor bieden we diverse financiële producten en diensten aan via digitale koppelingen. En werken we samen met uiteenlopende partners. Lead Strategic Partner Management Frans van der Lugt van Rabobank legt uit.

“Klanten zelf laten bepalen waar zij hun financiën regelen”

‘Stel dat een ondernemer z’n boekhouding doet en betalingen wilde verrichten. Voorheen moest deze dan het boekhoudprogramma uit, en de bankomgeving openen om van daaruit betalingen te versturen. Die tijd is voorbij. Rabobank wil aanwezig zijn op de kanalen waar de ondernemer zelf is vanwege z’n bedrijfsvoering. Zoals zijn boekhoudpakket.’

Realtime verbinding met de bank

‘Om dit mogelijk te maken, biedt de bank diverse koppelingen aan met eigen producten en diensten. Platformorganisaties, zoals boekhoudpartijen, accountants of ERP-leveranciers, kunnen deze zogenoemde API’s integreren inhun eigen software en zo een realtime verbinding maken met Rabobank. Hiermee spelen we in op Europese wetgeving die bepaalt dat partijen met toestemming van de ondernemer bankgegevens mogen delen. Hiermee krijgt de ondernemer direct inzicht over zijn financiele situatie. Komt de ondernemer geld te kort, dan bieden we als bank embedded financing. Op basis van zijn transactiedata en met behulp van een algoritme kan een ondernemer met één druk op de knop zijn facturen laten financieren om financiele ruimte te krijgen.’

Samen met partners mkb laten groeien

‘Voor deze dienstverlening maakt Rabobank gebruik van het digitale kanaal van partnerbedrijven. Door de samenwerking aan te gaan met uiteenlopende partners, kunnen we zo relevant mogelijk zijn voor hun klanten. Samen met onze partners helpen we zo het mkb groeien. Onze doelstelling is eind 2022 minimaal zestig partners te hebben aangesloten.’

De boekhoudkoppeling van Rabobank: Keuze uit 3 API’s

Integreer met Rabobank en communiceer rechtstreeks met de bankrekening van je klant in je boekhoudsoftware. We maken dit mogelijk met onze boekhoudkoppeling. Deze koppeling bestaat uit drie verschillende API’s.

Business account insight

Ontvang rekeninginformatie, zoals transactiegegevens, van je klanten met een zakelijke rekening van Rabobank. Via een volledig geautomatiseerd proces (met behulp van API's) dat je ondersteunt bij het beheren van de financiële administratie van je klanten. Zo werken we samen om onze klant beter van dienst te zijn. Dat is coöperatief bankieren.

Business direct debit

Klanten van Rabobank leveren SEPA incasso-opdrachten vanuit jouw applicatie aan Rabobank.I n de Rabobank applicatie wordt authorisatie door eindgebruiker gedaan om bestanden daadwerkelijk te versturen.

Business bulk payment initiation

Klanten met een zakelijke rekening leveren batch betaalopdrachten aan Rabobank via de Business Bulk Payment Initiation API. In de Rabobank applicatie wordt authorisatie door eindgebruiker gedaan om bestanden daadwerkelijk te versturen.

‘Onze koppeling biedt veel mogelijkheden’

‘Met de boekhoudkoppeling van Rabobank helpen we het mkb nog beter ondernemen. Dat doen we via partners als accountants, boekhouders en leveranciers van ERP- en boekhoudsoftware. Want met de boekhoudkoppeling krijgen ondernemers realtime inzicht in hun financiën en wordt het eenvoudiger om betalingen te doen vanuit de boekhouding. Door het seamless leveren van bancaire diensten in de boekhoudapplicatie waar de klant in werkt, kunnen we mkb’ers nog beter ontzorgen. De huidige boekhoudkoppeling biedt meer mogelijkheden dan degene die marktpartijen al van ons kende. Daarbij was het nog nodig om bijvoorbeeld rekeningbestanden handmatig te downloaden. Bovendien kunnen meer boekhoudleveranciers de nieuwe koppeling toevoegen aan hun software, waardoor nog meer ondernemers hiervan gebruik kunnen maken.’

Peter Potters van InformerOnline:

“Onze klanten maken hier gretig gebruik van”

‘Wij bieden tools waarmee ondernemers hun eigen boekhouding kunnen doen. We hebben onder andere een koppeling met de nieuwe Boekhoud API om banktransacties per direct te kunnen verwerken. De Rabobank biedt met de nieuwe API koppeling een tool die sneller een accurater beeld geeft van de financiële situatie van een bedrijf. Daarvan wordt gretig gebruik gemaakt – het merendeel van onze gebruikers heeft direct aangegeven gebruik te willen maken van de nieuwe koppeling met Rabobank. Ook veel accountants hebben deze aangevraagd. Voordat de koppeling er was, moesten ze op hun klanten wachten tot deze informatie uploaden. Dat hoeft met de nieuwe koppeling niet meer. Verder zien we dat onze klanten veel gebruik maken van de verschillende functionaliteiten die de nieuwe API biedt, zoals het inschieten van betalingen. Vragen over hoe het systeem van de ondernemer aangesloten moet worden krijgen we eigenlijk nooit – dat is namelijk heel helder. Wij zijn er superblij mee dat we dit onze klanten kunnen aanbieden. Met deze API hoeven ondernemers maar één keer toestemming te geven om Informer toegang te geven tot hun financiële data. Dit in tegenstelling tot de PSD2 wetgeving waarbij elke 180 dagen opnieuw klanten akkoord nodig is. Dat leidt in de praktijk tot veel verwarring over vermeende storingen. Rabobank innoveert met de Boekhoudkoppeling dus eigenlijk verder dan Europese wetgeving PSD2 vroeg.’

De oplossingen voor diverse partijen

De Boekhoudkoppeling biedt oplossingen voor zowel boekhoudpartijen, accountants als hun klanten. We zetten ze hier op een rij.

Boekhoudpartijen

Boekhoudpartijen kunnen zelf een PSD2-vergunning nemen. Zij moeten dan wel een koppeling maken met alle banken in Nederland – of zelfs Europa als zij Europese groeiambities hebben. Het onderhouden van al deze koppelingen inclusief het bijhouden van de wijzigingen is een kostbare aangelegenheid.

Er zijn er ook integrators (Pronto, Bizcuit, IBANXS) die al PSD2-koppelingen met de banken hebben gemaakt. Boekhoudpartijen kunnen daarvan gebruik maken. Voor deze diensten betaal je natuurlijk wel een fee. Andere boekhoudpartijen kiezen voor een hybride oplossing.

Accountants

Accountants zullen de afweging moeten maken welke financiële platformen financiële bedrijfsprocessen bij hun klanten maximaal ondersteunen. Welke platformen hebben de beste geïntegreerde financiële diensten, de meest actuele data en de meest vriendelijke klantreizen en hoe zijn deze diensten op waarde geprijsd?

Eindgebruikers

Jouw klanten (eindgebruikers) willen geen tijd spenderen aan repeterende werkzaamheden die zijn te automatiseren. Zij willen juist geholpen worden door informatiesystemen zodat zij effectiever en efficiënter hun werkzaamheden kunnen verrichten. Dat betekent: geen handmatige upload van betalingen of ophalen van bestanden om te zien of een factuur al is betaald, geen controles doen of de naam en het betreffende rekeningnummer wel bij elkaar horen om fraude te voorkomen. Door een goede integratie van services zoals de Boekhoudkoppeling en SurePay (Naam,nummercontrole) behoren deze voormalige handmatige activiteiten tot het verleden.

Illustratie van een gloeilamp

Bizcuit gebruikt boekhoudkoppelingen Rabobank voor ondernemers

‘Wij willen met ons platform het ondernemers zo makkelijk mogelijk maken. Rabobank heeft drie goede boekhoudkoppelingen, die we allemaal beschikbaar stellen voor onze klanten. Zij kiezen zelf welke het beste past bij hun bedrijf. Willen ze vanuit hun boekhoudpakket betaalbatches versturen? Zakelijke en privérekeningen koppelen? Of SEPA-incasso’s gebruiken? Dan zoeken ze de boekhoudkoppeling die deze faciliteiten aanbiedt. Daar is veel vraag naar, zo zien we bij onze gebruikers. We zien ook dat veel ondernemers graag betalen en incasseren vanuit de boekhouding. Wij faciliteren dat vervolgens bijvoorbeeld via een betaalbatch of automatische incasso.’

Lees meer over Bizcuit

Meer informatie?

Wil je meer weten of partner worden van rabobank?

Rabobank

Rabo Embedded Services aanbieden als partner

Upgrade jouw platform met Rabo Embedded Services en kijk hoe onze oplossingen meerwaarde bieden aan jouw bedrijf. Laten we onze krachten bundelen en samen een nog completer aanbod voor jouw klant creëren.

Bekijk alle Embedded Services