Man zit naast zonnepanelen op een dak

Dit wil je als ondernemer weten over de salderingsregeling

Om ondernemers te stimuleren in het gebruik van zonnepanelen, is de salderingsregeling in het leven geroepen. In dit artikel vertellen we je wat de salderingsregeling bijdraagt aan de investering in zonnepanelen en hoe deze regeling in de toekomst zal veranderen.

Wat is de salderingsregeling voor ondernemers?

Als je zonnepanelen op je bedrijfspand hebt, wek je je eigen energie op. Dit lever je terug aan het net en wordt door je energieleverancier weggestreept tegen de energie die je verbruikt hebt. Dit proces heet salderen. Het betekent simpelweg dat je jaarlijks bespaart op je energiekosten, of zelfs geld terugkrijgt. Dit laatste gebeurt als je meer hebt geleverd dan je hebt verbruikt. Verbruik je meer dan je hebt teruggeleverd, dan hoef je enkel het verschil te betalen.

Rabobank

Welke ondernemers kunnen gebruikmaken van deze regeling?

Heb je een kleinverbruikersaansluiting, dan mag je van de regeling gebruikmaken. De richtlijn is dat de salderingsregeling geschikt is voor daken tot ongeveer zeventig panelen, en bedoeld voor kleinverbruikers, zoals het MKB. Hoe weet je of je een kleinverbruiker bent? Heel simpel: dat ben je als je één factuur voor je energierekening (dus inclusief netwerkaansluiting en verbruikskosten) ontvangt. Ontvang je er twee, dan ben je grootverbruiker. Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor deze regeling, check dit dan bij je netbeheerder. Die weet of je bedrijf een kleinverbruikersaansluiting heeft.

Hoe werkt de salderingsregeling concreet?

Bianca van Dijk, programmamanager Energietransitie bij Rabobank: “Een simpele rekensom laat zien hoe het werkt. Stel je voor, je bedrijf verbruikt 20.000 kWh per jaar, maar tegelijk leveren je zonnepanelen 15.000 kWh. In dat geval betaal je enkel de prijs vanuit je energiecontract over de resterende 5.000 kWh. En lever je meer dan je verbruikt, dan krijg je geld terug. Hoeveel geld je terugkrijgt, hangt af van het teruglevertarief van je energieleverancier.”

Je energieleverancier is bepalend

Als je meer opwekt dan je verbruikt is het van belang om te weten dat elke energieleverancier zijn eigen tarieven heeft voor het surplus wat je teruglevert. Volgens Van Dijk loont het de moeite om dit vooraf goed te controleren. “Kijk voordat je een contract afsluit naar de tarieven die de leverancier hanteert voor salderen”, vertelt ze. “De ene partij levert 40 cent per kWh, terwijl de andere het misschien bij 20 cent houdt.” Met andere woorden: vooraf een korte rekensom uitvoeren, kan zeer lonend zijn.

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling is in het leven geroepen om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en deze wordt in de loop der jaren afgebouwd. Tot 1 januari 2025 kun je voor de volle honderd procent salderen, maar daarna wordt het minder. Vanaf 2025 kun je nog maar 64 procent salderen en vanaf 2027 neemt dat percentage elk jaar met 9 procentpunt af. In 2031 stopt de regeling in z’n geheel.

Zo bouwt de salderingsregeling af in de komende jaren:

202320242025202620272028202920302031
100%100%64%64%55%46%37%28%0%

Waarom de salderingsregeling wordt afgeschaft: netcongestie

De reden voor de afbouw heeft onder andere te maken met netcongestie. Van Dijk: “Dankzij de salderingsregeling gebruiken bedrijven op grote schaal zonnepanelen, waardoor ze massaal energie terugleveren aan het net. Veel bestaande netwerken kunnen dit niet aan, waardoor netcongestie ontstaat. Dit kan voorkomen worden met energieopslag in bijvoorbeeld een batterij. Die is nu nog niet voor iedereen interessant, maar als de salderingsregeling verdwijnt, zal de batterij mogelijk een opmars maken.”

Zonnepanelen zijn altijd de moeite waard

Of je pand nu al zonnepanelen heeft of dat ze er nog moeten komen, ze zijn altijd een slimme investering. “Heeft je pand nog geen zonnepanelen, begin er dan zo snel mogelijk aan”, aldus Van Dijk. “Zeker als je een kleinverbruiker bent, is het nu bijzonder aantrekkelijk om panelen te laten leggen omdat je nu nog mag salderen. En ook als de regeling wordt afgebouwd, blijft het zeer de moeite waard omdat zonnepanelen tot wel 25 jaar meegaan. Dus aarzel vooral niet en neem zo snel mogelijk zonnepanelen.”

Aanmelding voor salderingsregeling

Bedrijven die gebruik willen maken van de salderingsregeling, moeten zich aanmelden op energieleveren.nl. De aanmelding is vrij eenvoudig en stelt je vervolgens in staat om te profiteren van deze regeling. Zolang de salderingsregeling bestaat, is dit een groot voordeel voor bedrijven die willen besparen op hun energiekosten. Het maakt verduurzaming een aantrekkelijke investering.

Rabobank helpt met financiering en advies

Wil je gebruikmaken van zonnepanelen, maar kun je een helpende hand gebruiken? Rabobank helpt met financiering en met informatie om tot een weloverwogen keuze te komen.

Wil je een inhoudelijk advies over zonnepanelen, dan kun je terecht bij onze adviespartner Energieke Regio. Kijk voor een maatwerkadvies voor zonnepanelen op: rabobank.zakelijkenergieloket.nl.

Zo financier je zonnepanelen bij Rabobank

Benieuwd naar de kosten om zonnepanelen te financieren? Bereken je maandbedrag direct online en vraag je financiering aan. Kies bij leendoel voor 'Verduurzaming’. Wil je liever eerst weten hoe een financiering werkt? Lees dan meer over zakelijk financieren.