Ondernemer is trots op haar bedrijf

Sleutel aan je solvabiliteit en overtuig je financier

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Je solvabiliteit is daarbij een hele belangrijke factor. Vaak geldt: hoe hoger je solvabiliteit, hoe gezonder je bedrijf. En hoe gezonder je bedrijf, hoe groter de kans dat de bank jouw plannen wil financieren. Ontdek nu hoe jij aan de slag kan met je solvabiliteit!

Ruud van den Berg, Adviseur MKB bij Rabobank

Ruud weet precies waarom het voor ondernemers zo noodzakelijk is om te werken aan een gezonde solvabiliteit. Hij vertelt je hoe je dat doet.

Wat doet een financiering met je solvabiliteit?

“Solvabiliteit is de verhouding tussen je zakelijke eigen vermogen (de bezittingen van je bedrijf zoals pand en voorraden) en je zakelijke totale vermogen (je eigen én vreemd vermogen). Op het moment dat je de bank vraagt om financiering, wil de bank weten wat die lening doet met je solvabiliteit. Een lening betekent immers dat je vreemd vermogen toevoegt aan je bedrijf. Dat je afhankelijker wordt van een andere partij. De bank wil weten of je voldoende vlees op de botten hebt om die lening aan te gaan en terug te kunnen betalen.”

Een gezonde solvabiliteit

“Hoe hoger je solvabiliteit, hoe beter. Als ondergrens voor een gezonde solvabiliteit wordt 25% gehanteerd. Is je solvabiliteit te laag, dan wordt je financieringsaanvraag waarschijnlijk afgewezen en moet je aan de slag om je solvabiliteit – en daarmee je financierbaarheid – te verbeteren.”

Let op het soort eigen vermogen

“Goed om te weten: de bank kijkt niet alleen naar hoeveel eigen vermogen je hebt, maar ook naar het sóórt eigen vermogen. Zit je eigen vermogen bijvoorbeeld in je bedrijfspand, dan weet de bank dat je dit niet makkelijk vrij zult spelen in zware tijden. Je hebt dan dus onvoldoende liquiditeit om rekeningen te betalen. De bank zal daardoor minder snel overtuigd zijn door een positieve solvabiliteit en zal bijvoorbeeld van je vragen of je meer zekerheden kunt inbrengen als onderpand voor de lening.”

Solvabiliteit

Zo bereken je jouw solvabiliteit

Solvabiliteit = eigen vermogen/ totaal vermogen x 100. Stel: je zet al de bezittingen van je bedrijf op een rij. Je spaargeld, voorraad en vorderingen op debiteuren zijn samen € 500.000 waard. Dit is je eigen vermogen. Heb je geen lening, dan is je totale vermogen dus ook € 500.000. Trek je financiering aan van € 800.000, dan heb je ineens een vreemd vermogen van € 800.000. Je totale vermogen stijgt naar € 1.300.000.

Je solvabiliteit is dan:
€ 500.000 / € 1.300.000 x 100% = 38%.
Dit betekent dat je bedrijf voor 38% uit eigen vermogen bestaat. Dit is een stuk hoger dan de minimale 25%. Heel netjes dus!
Als jouw solvabiliteit lager zou zijn dan 25%, betekent dat dat je te veel vreemd vermogen hebt en dus minder kans maakt op een financiering. Je moet dan je solvabiliteit verhogen om jouw financierbaarheid te vergroten.

Toegang tot slimme oplossingen

3 manieren om je solvabiliteit te verbeteren

Wil jij je financierbaarheid vergroten? Verbeter je solvabiliteit!

1. Bouw aan je buffer, keer jezelf minder uit

Je eigen vermogen vergroten is essentieel als je je solvabiliteit wil verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door winst toe te voegen aan de reserves van je bedrijf. Concreet: keer jezelf (tijdelijk of structureel) minder ondernemersloon uit. Zo bouw je een grotere buffer op en vergroot je je eigen vermogen.

2. Vergroot je winstgevendheid

Dit is natuurlijk iets waar je als ondernemer altijd mee bezig bent: je kosten zo laag mogelijk maken en zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement. Dus: neem verkoopprijzen onder de loep, maak nieuwe afspraken met leveranciers of bespaar op vaste lasten zoals kantoorhuur. Met lage kosten en een hoog rendement bouw je aan je eigen vermogen en maak je het steviger ten opzichte van je vreemd vermogen.

3. Zorg voor een extra investeerder

Krachten bundelen levert vaak een heleboel op. Misschien kun je de investering die je op het oog hebt samen met een andere ondernemer doen. Samen sta je sterker en als je jouw eigen vermogen combineert met dat van een andere investeerder, heb je meer munitie in handen om de bank te overtuigen. Bovendien kan samenwerken met een investeerder je toegang bieden tot een heel nieuw netwerk.

Verder met de groei van je bedrijf

Ben jij klaar om een financiering aan te vragen? Lees meer over onze financieringsoplossingen. En ben je nog niet helemaal zeker of je een financiering gaat aanvragen? Vrijblijvend sparren is ook mogelijk!