Ondernemers Mirella en Bertho Eckhardt

Dit ondernemerskoppel maakte een ijzersterke investeringsbegroting

Mirella en Bertho Eckhardt besloten midden in de coronacrisis de sprong in het diepe te wagen: ze gingen samen ondernemen. Een langgekoesterde droom ging in vervulling toen ze chocoladespeciaalzaak Koek & Chocolade in Laren overnamen. Mede dankzij een goed uitgewerkte investeringsbegroting en het advies van Rabobank accountmanager Justin Lagas durfden ze - zelfs in deze spannende tijden - de uitdaging aan.

Portret ondernemers Mirella en Bertho Eckhardt

Zeker van onze zaak

“We waren allebei al jaren succesvol in het bedrijfsleven en hadden mooie carrières opgebouwd. Toch droomden we al jaren van een eigen onderneming waarin we samen in eigen beheer een mooi product konden maken en dit direct aan de klant konden verkopen. We wisten heel lang niet precies wat dat zou gaan worden totdat de kans bij Koek & Chocolade op ons pad kwam. We wisten nog vóór de overname dat we meer van deze winkel konden maken. Maar daar was geld voor nodig. Door alles op te nemen in een overzichtelijke investeringsbegroting, voelden we ons heel zeker van onze zaak!”

Zo deden Bertho en Mirella het

“In onze investeringsbegroting namen we alle investeringen op die we moesten doen om de zaak weer nieuw leven in te blazen. En dan bedoelen we ook echt álles. In de avond hebben we samen zitten brainstormen waar we allemaal aan moesten denken.

We namen natuurlijk de grote investeringen op:

    Het opfrissen van het pand De webshop De elektrische bakfiets

Maar we namen ook de kleine kosten op:

    Het servies De stellingkasten

Tenslotte namen we ook nog apart onvoorziene kosten op. We gingen hier uit van ca. 3% van de totale investeringskosten. Dat is minder dan de veilige 10% die meestal aangeraden wordt. Een risico voor ons dus. Maar omdat ons investeringsplan zo compleet was, voelden we ons zeker genoeg om dit aan te durven. We namen overigens geen andere vlottende activa mee. Die zijn namelijk de lopende bedrijfsvoering en dus niet van de investering.”

Investeringsbegroting Koek & Chocolade 2020

Vaste activa
VerbouwingO.a. HACCP-proof (hygiene) en coronaproof maken€ 30.000
WebshopTechniek, teksten en fotografie€ 12.000
InventarisVaatwasmachine€ 5.000
Kassa, POS-systeem€ 7.500
Koelvitrine€ 3.000
Laptop€ 1.500
2 x Bankjes voor buiten€ 1.000
Winkelinrichting overig€ 2.000
10 x Bedrijfskleding€ 2.500
Elektrische bakfiets€ 6.500
5 x Stellingkasten€ 500
Weegschaal€ 700
Serviesset€ 400
Subtotaal€ 72.600
Vlottende activa
OverigOnvoorziene kosten€ 2.400
Subtotaal€ 2.400
Totaal€ 75.000

Raket

3 x doen of niet doen volgens Bertho en Mirella

1. Onderbouw je cijfers

“Wees er zeker van dat je weet wat jouw investering gaat kosten. Wij hebben hier goed onderzoek naar gedaan. We hebben bij verschillende leveranciers offertes opgevraagd, zodat we een goed onderbouwde investeringsbegroting konden opnemen in ons ondernemingsplan.”

2. Staar je niet blind op alleen het prijskaartje

“Zorg ervoor dat de investering écht bijdraagt aan je bedrijfsvoering. Kijk dus verder dan alleen naar de prijs van je investeringen. Zo hebben wij bijvoorbeeld goed gekeken naar de actieradius van de bakfiets: is de bakfiets wel snel genoeg om bestellingen te bezorgen? En bij het nieuwe kassasysteem waren we er zeker van dat dit kon worden geïntegreerd in onze webshop.”

3. Schakel hulp in

“Wees niet bang om anderen om advies te vragen. Niemand verwacht dat jij alle wijsheid in pacht hebt. Vind andere ondernemers (in je eigen netwerk of via LinkedIn) met wie je kan sparren. Of vraag advies aan je vrienden of familie. Wij besloten onze kinderen om hulp te vragen. Zij gaven adviezen over ons businessmodel die hebben bijgedragen aan onze investeringsbegroting.”

Tabel financieringsbegroting

Justin Lagas
Accountmanager bij Rabobank

Justin begeleidde de financieringsaanvraag van Bertho en Mirella. Hij was erg onder de indruk van hun investeringsbegroting en vertelt je waarom.

Een ijzersterke investeringsbegroting

“Om hun plannen inzichtelijk te maken, maakten Mirella en Bertho een financieringsplan met onder andere een ijzersterke investeringsbegroting. Bij veel andere ondernemers die een financieringsaanvraag doen zie ik vaak dat ze niet hebben nagedacht over onvoorziene kosten of mist de onderbouwing van de kosten van de investering. Niet bij Bertho en Mirella. Hun investeringskosten waren allemaal goed onderbouwd met offertes en bovendien compleet. De investeringsbegroting van Bertho en Mirella is een goed voorbeeld van hoe je een financier overtuigt.”

Wil jij meer weten over waar je op moet letten bij het maken van een investeringsbegroting? Lees dan dit artikel.

Ben jij er klaar voor om een investeringsbegroting te maken en wil je hierover sparren? Neem contact op met een accountmanager bij de Rabobank. Wachten tot je je financieringsaanvraag helemaal in orde hebt is niet nodig; vrijblijvend sparren is juist ook mogelijk!

phone

Hulp nodig?