
Blik op de Zaak over zichtbaar duurzaam ondernemen
Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Door je eigen idealen, omdat klanten het verwachten of omdat regelgeving dit van je vraagt. Stel je hebt als ondernemer al verschillende stappen gezet om duurzamer te ondernemen. Grote kans dat je ook aan je (potentiële) klanten wil laten zien wat je allemaal doet. Maar hoe pak je dat aan? Dat is precies de vraag die Daniel van UP Events zichzelf stelt. In Blik op de Zaak krijgt Daniel waardevolle tips van ervaren ondernemers. Benieuwd naar alle tips? Bekijk de aflevering.
Duurzaam ondernemen: zichtbaar maken met keurmerken
Een effectieve manier om je duurzame inspanningen zichtbaar te maken, is door in het bezit te zijn van duurzaamheidskeurmerken zoals het EU Ecolabel, B Corporations of, zoals in het geval van UP Events, Green Key Goud. Deze keurmerken zijn niet verplicht, maar geven klanten inzicht in wat jouw bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid. Omdat misschien niet alle keurmerken bij klanten bekend zijn, kun je met jouw initiatieven hier een beeld bij schetsen.
Daarnaast kun je ook denken aan het gebruik van energielabels. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Voor kantoorgebouwen geldt bijvoorbeeld dat deze minimaal energielabel C moeten hebben. Sinds januari 2023 wordt hierop gehandhaafd door gemeenten en omgevingsdiensten. Dit label toont hoe energiezuinig een gebouw is en draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering.
Maak je duurzaamheidsplannen concreet
Om te zien waar je bedrijf momenteel staat, kan het nuttig zijn om een audit uit te voeren. Je kunt deze audit specifiek richten op duurzaamheid. Waar staat je bedrijf nu, welke doelstellingen heb je al behaald en wat wil je in de toekomst nog bereiken? Door dit te analyseren, kun je je plannen concreet maken en verder uitwerken. Zo kun je ook uitzoeken of jouw plannen eventueel in aanmerking komen voor subsidie. Als je aan de slag wilt met verduurzamen, dan hangt daar vaak een prijskaartje aan. Om ondernemers te ondersteunen, bestaan er diverse subsidies die kunnen helpen bij het verduurzamen en energie-efficiënter maken van hun bedrijf.

Financieren: zo lease je een elektrisch bedrijfsmiddel
Benieuwd voor hoeveel je maandelijks een elektrische auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Start je leaseberekening en bereken meteen je geschatte maandelijkse kosten. Bevalt het aanbod, dan kun je direct de financiering aanvragen. Goed om te weten: grootzakelijke klanten kunnen voor een aanvraag contact opnemen met hun accountmanager.
Van diesel naar elektrisch
Overstappen op elektrisch? Investeren in elektrisch kan een bijdrage leveren aan een duurzamere bedrijfsvoering. Naast elektrische auto’s en bestelbussen kun je ook kijken naar kleiner materieel zoals minigravers en heftrucks. Maar hoe werkt dit nou precies? De overstap kan soms ingewikkeld lijken, maar met de juiste aanpak kun je het proces vereenvoudigen. Inventariseer je materieel, onderzoek opties en maak een plan. En zoals Natasja de Vroome van Equestrum in de video al aankaartte: vergeet niet om te kijken of je in aanmerking komt voor subsidies.
Michael tipt: zet de volgende stap met een B Corp certificering
Michael Hendriks van Bon Ton Toys, zelf B Corp-gecertificeerd, deelt zijn inzichten over deze certificering voor bedrijven die een positieve impact willen maken op mens en milieu. Welke stappen kun je nemen om je bedrijfsprocessen te verbeteren en hoe kun je profiteren van een netwerk van gelijkgestemde ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan? Bekijk de video voor alle inzichten.
Derk tipt: denk vanuit de klant
Vergeet niet om vanuit de klant te denken. De klant weet vaak niet wat jouw bedrijf allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. Zorg er daarom voor dat je dit voor hen inzichtelijk maakt. Derk Remmelink, partner en eigenaar van Category & Trade Company, deelt zijn waardevolle tips.