Duurzaam groeien, Financien, Groei, Subsidies

Verduurzamen in 2024? Check dan deze subsidies

Wil je gaan investeren in duurzame bedrijfsmiddelen zoals een batterij, elektrisch bouwmaterieel of een energiezuinige machine? Of wil je een nieuw duurzaam bedrijfspand gaan bouwen? Misschien loop je tegen hoge investeringskosten aan. Dan is het goed om te weten dat de overheid verschillende fiscale regelingen en subsidies beschikbaar heeft, om je een steuntje in de rug te geven. Hieronder een aantal subsidies op een rij die je niet mag missen in 2024.

1. De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Ben je ondernemer en overweeg je een nieuwe bedrijfsauto te kopen? Overweeg dan de aanschaf van een elektrische bestelauto. Vanaf 2025 geldt in steeds meer gemeenten dat bepaalde bedrijfsauto’s niet meer zijn toegestaan in zero-emissiezones (uitstootvrije gebieden). Dat kan grote gevolgen hebben voor jouw onderneming.

Voor de aanschaf van een elektrische bestelbus kun je als ondernemer subsidie krijgen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Als je gebruikmaakt van de SEBA ontvang je tot 12 procent van de aanschafprijs van een elektrische bestelbus subsidie, met een maximum van € 5.000. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van de Milieu-Investeringsaftrek. Voor investeringen in elektrisch aangedreven bestelauto’s is in 2024 het fiscale voordeel met de MIA 27%.

Voor financiering is het mogelijk om gebruik te maken van de voordelen van de Rabo Groen Lening. Deze groene financiering heeft een gunstige rente vanwege de zogenaamde groenkorting.

2. De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Heb je plannen om in 2024 energiezuinige investeringen te gaan doen? Dan komt deze investering mogelijk in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Door gebruik te maken van de EIA kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Daarmee wordt het bedrag waar je belasting over moet betalen lager. De EIA levert gemiddeld 10% netto voordeel op.

3. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Heb je plannen om in 2024 te gaan investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Of plannen om duurzaam te gaan bouwen? Dan komen deze investeringen mogelijk in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/ of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bij de MIA gaat het om een fiscale aftrek tot 45% van de investeringskosten. Bij de Vamil mag tot 75% van de investering worden afgeschreven op een willekeurig moment. Het totale belastingvoordeel kan oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren

4. Aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET)

Ben je ondernemer in de transportsector? En overweeg je om te gaan investeren in een nieuwe elektrische vrachtwagen? Dan is de Aanschafsubsidie zero-emissie trucks (AanZET) een belangrijke subsidie om in de gaten te houden.

Het doel van deze subsidie is om de aanschaf van nieuwe emissieloze vrachtauto’s te stimuleren en daarmee de uitstoot van CO2- en andere luchtverontreinigende stoffen te verminderen.

Het beschikbare budget wat voor 2024 beschikbaar was, is inmiddels overtekend. In 2025 komt een nieuwe ronde voor deze subsidie. Het is nog wel mogelijk om voor investeringen in elektrische vrachtwagens gebruik te maken van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

5. Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Ben je ondernemer in de bouwsector? En overweeg je om te gaan investeren in nieuw elektrisch werkmaterieel? Dan is de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) een belangrijke subsidie om in de gaten te houden. De regeling draagt bij aan het verduurzamen van de bouwsector. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen om bestaande bouwwerktuigen om te bouwen naar emissieloos.

Ook bij deze subsidie is het verstandig om op tijd te beginnen met het voorbereiden van de aanvraag. Een belangrijke voorwaarde is, dat de overeenkomst met de leverancier een ontbindende voorwaarde moet bevatten.

6. Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Een interessante subsidie voor bedrijven in de industrie is de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). Het doel van deze subsidie is het stimuleren van investeringen in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies in Nederland.

Het subsidiebedrag is voor bedrijven in het MKB minimaal € 30.000 en voor grootbedrijven minimaal €125.000. Het maximale subsidiebedrag is € 30 miljoen. De regel geldt: 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'.

7. Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun gebouwen. Het gaat om het verduurzamen van bestaand maatschappelijk vastgoed.

Het bedrag dat je maximaal kunt ontvangen is € 1,5 miljoen. Op 3 juni gaat de regeling weer open. De belangstelling voor deze subsidie is ook erg groot, dus het is verstandig om op tijd te beginnen met het voorbereiden van de aanvraag.

phone

Hulp nodig?