
Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om verduurzamen. Denk aan scholen, zorginstellingen, culturele instellingen, musea en amateursportverenigingen. Met DUMAVA wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van minimaal 55% CO₂-reductie in 2030 en energie-neutrale gebouwen in 2050.
DUMAVA in het kort
Waarvoor krijg je subsidie?
Doel van DUMAVA is om eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, kinderopvang, cultuurinstellingen, zorginstellingen, monumenten en amateursportverenigingen te stimuleren om te investeren in verduurzamingsmaatregelen en op die manier het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen.
Belangrijk is dat de sector voorkomt op de lijst van goedgekeurde SBI-codes van het RVO. Raadpleeg het overzicht hier. Bij cultuurinstellingen moet sprake zijn van een culturele ANBI-status.
Door gebruik te maken van DUMAVA krijg je een deel van de advies- en aanschafkosten van energiebesparende maatregelen vergoedt. De subsidie kan worden aangevraagd voor de projectkosten van één verduurzamingsmaatregel of een combinatie van maximaal drie verduurzamingsmaatregelen of integrale verduurzaming binnen bestaand maatschappelijk vastgoed.
Belangrijk is, dat de investering in de verduurzamingsmaatregelen op de maatregelenlijst van de RVO staan. Voorbeelden zijn HR++-glas, het isoleren van muren, vloeren en daken, het installeren van een warmtepomp, het aanleggen van een groen dak of groene gevel de aanschaf van een batterij. De actuele maatregelenlijst is terug te vinden op de website van RVO.
De hoogte van de subsidie is 20% - 40% van de kosten van de subsidiabele investeringen. Ook is er subsidie voor advies en het aanvragen van het energielabel.
Op de website van RVO vind je een rekentool waarmee je eenvoudig een inschatting kunt maken van de mogelijke subsidie.
Het is onder voorwaarden toegestaan om DUMAVA te combineren met andere subsidies voor dezelfde maatregelen. Maar alleen als dit geen subsidies van de rijksoverheid zijn. Met alle subsidies mag maximaal 50% van de totale kosten worden ontvangen.
DUMAVA: Voorwaarden
Deze subsidieregeling is voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Organisaties die inkomsten- of vennootschapsbelasting moeten afdragen komen niet in aanmerking voor DUMAVA. Hiervoor gelden andere regelingen, zoals de EIA en de MIA/Vamil. DUMAVA is ook niet mogelijk als het vastgoed moet voldoen aan de energielabel C plicht voor kantoren of voor maatregelen volgens de Energiebesparingsplicht.
Een aantal andere voorwaarden zijn:
Alle voorwaarden zijn hier terug te lezen.
DUMAVA: aanvragen
Check bij de RVO of je op dit moment een aanvraag kan doen. Op de website van RVO is ook een stappenplan terug te vinden en een handige rekentool om alvast een schatting te krijgen hoe hoog de mogelijke subsidie is. Bereid je aanvraag goed voor en doe altijd eerst de subsidieaanvraag want start je met de maatregelen voordat de aanvraag is goedgekeurd, dan loop je het risico op minder of geen subsidie.
DUMAVA: Veelgestelde vragen
Je duurzame ambities financieren
Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!