Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om verduurzamen. Denk aan scholen, zorginstellingen, culturele instellingen, musea of gebouwen van andere non-profit instanties.

Dumava in het kort

Voor verduurzaming van gebouwen met een maatschappelijk functie Subsidie voor energieadvies en het opstellen van een energielabel Subsidie voor uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en HR-glas Je ontvangt minimaal € 5.000 en maximaal € 2,5 miljoen subsidie

DUMAVA: Voor wie?

De Dumava subsidie is voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed zoals:

Onderwijsinstellingen Zorginstellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis Gebouwen die in eigendom zijn van een gemeente, provincie of waterschap Cultuurinstellingen, zoals een poppodium of theater Religieuze instellingen Rijksmonumenten die niet zijn ingericht als woonhuis, bijvoorbeeld een museum Overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een buurthuis of gemeenschapscentrum.

Zorgaanbieders moeten voorkomen op de lijst met goedgekeurde SBI-codes van het RVO. Bij cultuurinstellingen moet sprake zijn van een culturele ANBI-status.

DUMAVA: Waarvoor krijg je subsidie?

Je kunt subsidie ontvangen voor energieadvies, het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen en het aanvragen en registreren van een energielabel. Voorwaarde is dat de verduurzamingsmaatregelen op de maatregelenlijst van de RVO staan. Voorbeelden zijn HR++-glas, het isoleren van muren, vloeren en daken of het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen.

DUMAVA: Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Voor hoeveel subsidie kom je in aanmerking? Dat hangt af van de maatregelen die je wilt uitvoeren:

Bij 1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen

Je ontvangt 30% van de projectkosten De minimale subsidie is € 5.000 (dit betekent dat de projectkosten minimaal €16.666 zijn) Het bedrag dat je maximaal ontvangt is € 2,5 miljoen Voor energieadvies en het energielabel ontvang je 50% van de kosten

Bij een integraal verduurzamingsproject

Je ontvangt 30% van de projectkosten De minimale subsidiekosten zijn € 25.000 (dit betekent dat de projectkosten minimaal €83.333 zijn) Het bedrag dat je maximaal ontvangt is € 2,5 miljoen Voor energieadvies en het energielabel gaat het om 50% van de kosten

DUMAVA: De voorwaarden

Deze subsidieregeling is voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Run je een bedrijf dat inkomsten- of vennootschapsbelasting moet afdragen? Dan kun je geen aanspraak maken op deze subsidie. Hiervoor gelden andere regelingen, zoals de EIA en de MIA/Vamil.

Verder gelden er meer voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste:

Je voert maatregelen uit op advies van een erkende adviseur en die op de Maatregelenlijst staan. Het gaat om een pand dat eerder is opgeleverd dan 2012. Pand later gebouwd dan 2012? Dan moeten de maatregelen leiden tot "nul op de meter". Je voert de maatregelen binnen 2 jaar uit nadat je de subsidie hebt ontvangen, bij een groter pakket aan maatregelen geldt een deadline van 3 jaar. Als je al een andere subsidie voor je duurzame plannen hebt aangevraagd, dan kom je automatisch niet meer voor een DUMAVA-subsidie in aanmerking. DUMAVA is niet mogelijk als je vastgoed moet voldoen aan de energielabel C verplichting voor kantoren.

DUMAVA aanvragen

Check bij de RVO of je op dit moment een aanvraag kan doen. Kan dat op dit moment niet? Ga dan wel door met je voorbereiding. Dan kun je je aanvraag bij de volgende ronde meteen indienen. Doe in ieder geval eerst de subsidieaanvraag en ga pas dan met je verduurzaming aan de slag.

DUMAVA bij de RVO
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer