Binthout_1920x554

Oud hout met nieuwe kansen

Met een ambitieus idee en een tweedehands zaagmachine startten Cor Wobma en Karst Klein in 2013 hun eigen bedrijf. Inmiddels telt Binthout ruim 20 medewerkers en staat er in Zwolle een modern machinepark.

Benieuwd hoe 40 andere ondernemers vernieuwen?
Bekijk de video 'Oud hout met nieuwe kansen. Ondernemen = Vernieuwen Rabobank' op https://youtu.be/IXhR3f1Dgu8

Alles draait om hout

Van handgemaakte lampen tot tafels, sleutelhangers, snijplanken en klemborden. Bij Binthout draait alles om hout. Boomstammen uit de buurt worden met de vrachtwagen het terrein op gereden en gaan als designspullen weer de deur uit. Binthout verkoopt de producten in de winkelstraat én in de eigen webshop.

De online verkoop is een bewuste keuze, stellen de oprichters. Zo bereiken ze een groter publiek en houden ze meer marge over. Met name de houten lampen zijn in trek. Die zijn online te koop en liggen inmiddels in zo'n 25 winkels.

Sociaal ondernemen

Net als de meeste ondernemers streven ook de oprichters van Binthout naar het maken van winst. Die hebben ze nodig om verder te kunnen groeien. Toch is dat niet wat Wobma en Klein in eerste instantie drijft. "Veel bomen in Nederland worden versnipperd en daarmee laten ze CO2 los. Het is onze missie om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doen we door van oude bomen nieuwe designproducten te maken", aldus Wobma.

“Sommige van hen hebben een drugsverleden, anderen een lichte beperking.”

Daarnaast biedt het bedrijf werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Sommige van hen hebben een drugsverleden, anderen een lichte beperking. Deze baan geeft ze structuur en perspectief. Als je ziet met hoeveel plezier medewerkers naar hun werk gaan, dan maakt mij dat echt gelukkig", aldus Wobma.

Cor Wobma en Karst Klein

Investeren in machines

Investeren in nieuwe machines. Ook dat is een vorm van innoveren en zo heeft Binthout de afgelopen jaren veel stappen vooruit gezet. Zo staan buiten nu twee moderne zaagmachines, een exemplaar om bomen mee te verzagen en één om planken mee te verzagen. Binnen staan drie gloednieuwe lasersnijmachines, die hout kunnen snijden tot een dikte van maximaal 10 millimeter. Ook kan het bedrijf nu lasergraveren, voor teksten en logo's op sleutelhangers en naambordjes bijvoorbeeld.

"De Rabobank stelde ons een aantal jaren geleden een vraag: als geld geen obstakel zou zijn, wat zou je dan graag willen hebben om door te kunnen groeien? We hadden een paar tweedehands machines die niet meer aan alle veiligheidseisen voldeden. Onze nieuwe machines doen dat wel en zijn ook nog eens eenvoudiger te bedienen."

3 tips van Karst Klein en Cor Wobma

  1. Creëer ruimte in je agenda om áán je bedrijf te werken.
  2. Wees niet bang om met nieuw technieken aan de slag te gaan.
  3. Als je een groter deel van de keten kunt nemen, houd je meer marge over.

De groeiuitdagingen

Elke machine kost al snel tienduizenden euro's. Wobma en Klein kozen ervoor een flink deel te leasen. "Van boomstam tot eindproduct bij de klant thuis, dan ben je al snel een paar maanden verder. Wij moeten de kosten voor hout en arbeid voorfinancieren en daar heb je kapitaal voor nodig. Door te leasen zorgen we voor een gezondere liquiditeit van ons bedrijf", aldus Wobma.

Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten van jouw machine, apparaat of voertuig.

Met een gloednieuw machinepark is Binthout nu echt klaar voor verdere groei. De volgende stap wordt het veranderen van de rol die de twee ondernemers nu nog hebben. "De eerste vijf jaar zijn we vooral operationeel actief geweest. Dat is ook logisch wanneer je een bedrijf start", zegt Wobma.

"Nu zijn we aangekomen in een fase waarin het tijd wordt om die dagelijkse bedrijfsvoering meer uit handen te geven. Mensen de ruimte bieden zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Karst en ik kunnen daardoor meer áán ons bedrijf werken. Dan gaat het over zaken als processen optimaliseren, het uitstippelen van de groeistrategie en innovaties bedenken. Al geef ik meteen toe dat dit een uitdaging is. Loslaten blijft voor elke ondernemer lastig."