Hollandsteel

‘Met deze machine lopen we voorop in de markt’

Of het nu overdag, ’s avonds of midden in de nacht is. Bij Hollandsteel ontvangen klanten al binnen enkele minuten na hun aanvraag een volledige offerte. Een geleasede machine neemt vervolgens vrijwel het gehele productieproces voor zijn rekening. Lees hoe dit in de praktijk werkt.

Hollandsteel

Ondernemer: Dennis Oud en Ruud Appel
Bedrijf: Hollandsteel
Wat: metaalbewerkingsbedrijf
Sinds: 2016
Aantal medewerkers: 6

Wie hun bedrijfshal in het Noord-Hollandse Opmeer binnenwandelt, kan er niet omheen. De in Turkije geproduceerde buislaser is een kolos van 16 bij 6 meter en neemt daarmee een prominente plek in. Deze volledig automatisch gestuurde lasersnijmachine vormt het hart van Hollandsteel, dat een kleine twee jaar geleden door Dennis Oud en Ruud Appel werd opgericht. Het bedrijf levert halffabricaten van plaatwerk en profielen.

Manloos produceren

“We gebruiken onze eigen middelen liever om fluctuaties in de debiteurenstand op te vangen en een gezonde voorraad te financieren.”

Al sinds de start van hun bedrijf hebben de twee ondernemers een duidelijke filosofie: zoveel mogelijk manloos werken door processen te automatiseren. “Met deze machine lopen we voorop in de markt”, zegt Appel.

Als voorbeeld noemt hij het frame van een landbouwmachine. “In een conventionele werkplaats wordt zo’n profiel eerst gezaagd en dan geboord. Elke stap kost tijd en telkens is er een medewerker bij betrokken. Deze buislaser biedt een alles-in-één-oplossing. Hij pakt zelf de profielen uit het bundelmagazijn om er vervolgens alle mogelijke vormen uit te snijden en exact op lengte te maken. Dat gebeurt met een fiberlaser.”

Het resultaat? Een tot op de tiende millimeter nauwkeurig profiel. Omgerekend naar uren zijn de kosten van deze automatische buislaser hoger dan die van een medewerker. Maar de snelheid, beschikbaarheid en efficiency van de machine compenseren dit verschil ruimschoots.

Hollandsteel

Gefinancierd met lease

Om de speciale buislaser te kunnen aanschaffen, stapte Appel naar de bank. Daar legde hij zijn belangrijkste wensen op tafel: de laagst mogelijke kosten en een beheersbaar risico. Al tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat lease de ideale manier was om de lasersnijmachine naar Nederland te krijgen. Want – en dat weet niet iedereen – lease is er ook voor bedrijven die nog maar net begonnen zijn.

“Zelfs als je voldoende cash zou hebben, moet je je als ondernemer nog steeds afvragen of het wel slim is om zo’n bedrag uit eigen zak te betalen”, aldus Appel. Met lease kun je het volledige aanschafbedrag van de machine financieren. De machine zelf geldt als het onderpand. Zo hoeven de jonge ondernemers geen beroep te doen op eigen middelen en daarmee houden ze beter grip op hun werkkapitaal. “We gebruiken dat geld liever om fluctuaties in de debiteurenstand op te vangen en een gezonde voorraad te financieren.”

Nóg meer efficiency

“Door te werken met volautomatische machines en de juiste software kunnen we grote opdrachten aan en kunnen we snelle levertijden garanderen.”

Ambitieus als Oud en Appel zijn, hebben ze inmiddels ook een tweede en derde machine aangeschaft. Het gaat om zogeheten plaatlasers, machines die figuren kunnen snijden uit platen metaal. In Opmeer staat nu al zo’n exemplaar, de andere is net besteld. Hollandsteel kan de machines 24 uur per dag laten draaien. Om dat mogelijk te maken heeft het bedrijf ook geïnvesteerd in state-of-the-art software.

“We hebben een gespecialiseerd softwarepakket gekocht bij een Spaanse leverancier. Dat levert ons nóg meer efficiency op. Het hele klantproces, van aanmelden tot facturatie gaat hiermee automatisch”, aldus Appel. “We hadden hier anders nog iemand voor in dienst moeten nemen.”

Hollandsteel

Offerte binnen enkele minuten

Aan het pakket heeft het bedrijf een online klantenportal gekoppeld. Klanten kunnen hiermee op ieder gewenst moment hun eigen tekeningen uploaden en de gewenste levertijd aangeven. Het systeem berekent binnen enkele minuten de prijs en stuurt de klant een kant-en-klare offerte. Of het nu overdag, ’s avonds of midden in de nacht is.

Eenmaal goedgekeurd wordt de opdracht meteen in het systeem gezet. Het is een proces waarvoor de meeste bedrijven al snel één of meerdere mensen in dienst hebben. Bij Hollandsteel gebeurt het volledig automatisch.

“Dit biedt meer voordelen. We kunnen zo namelijk 24 uur per dag calculeren voor onze klanten. Ze krijgen daarmee snel duidelijkheid, snelle levertijden en altijd een volledig overzicht van de opdracht in een eigen online klantenomgeving” aldus Appel.

Een lean organisatie

Op deze manier werkt Appel verder aan zijn bedrijf waarin alle processen optimaal zijn georganiseerd. Een lean-organisatie, noemt hij het zelf. “We werken met slechts zes mensen. Door te werken met volautomatische machines en de juiste software kunnen we toch grote opdrachten aan én kunnen we snelle levertijden garanderen. Door op deze manier te werken houden we bovendien onze voorraden laag en dat scheelt in de kosten.”

Zelf investeren in een machine?

Je kunt machines met een aanschafwaarde vanaf €5.000 leasen. Met Rabo Lease wordt de machine van jou zonder dat je in één keer een grote uitgave hoeft te doen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer