10 manieren om jouw bedrijf te innoveren

10 x innoveren in een ander jasje

Zeg je innoveren, dan denken veel mensen meteen aan baanbrekende technologie met veel impact op mensen en bedrijven. Maar vernieuwing zit 'm veel vaker nog in kleine aanpassingen. Dit zijn 10 vormen van innovatie.

1. Productinnovatie

Een nieuw product lanceren of een bestaand product verbeteren. Dat is wat wordt bedoeld met productinnovatie. Bekend voorbeeld is de Senseo. Decennia lang stonden bij mensen thuis voornamelijk filtermachines op het aanrecht. Toen kwam daar begin deze eeuw de Senseo die de markt van koffiemachines helemaal op z'n kop zette. In de eerste vier jaar werden er wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

ondernemerstoolbox

2. Procesinnovatie

Wat je met je een product kunt doen, kan ook met je bedrijfsproces. Zo kun je bijvoorbeeld een andere machine aanschaffen die de productietijd in één klap halveert. Of wat te denken van een nieuwe grondstof die het product aanzienlijk goedkoper maakt.

Zo kochten de oprichters van Holland Steel enkele jaren geleden een gloednieuwe lasersnijmachine. Daarmee kunnen ze nu veel meer opdrachten aan.

Lees ook: Zo innoveert Holland Steel

3. Duurzame innovatie

Een vernieuwing die in deze lijst niet mag ontbreken is duurzaam innoveren. Hierbij gaat het om aanpassingen van processen en producten, zodanig dat de impact op het milieu verder afneemt. Schonere auto's die minder CO2 uitstoten bijvoorbeeld. Of de inzet van andere grondstoffen zodat er minder bomen gekapt hoeven worden.

Lees ook: zo ontwikkelt Sponsh een duurzaam alternatief voor regen

4. Marktinnovatie

Innovatie draait om meer dan enkel technologie. Ook het ontdekken en veroveren van een nieuwe markt is een vorm van innoveren. Je kunt daarbij denken aan een nieuwe doelgroep in eigen land aan een afzetgebied over de grens, in Duitsland, België of - veel verder nog - Zuidoost-Azië.

5. Organisatie-innovatie

Agile werken en grote afdelingen opsplitsen in kleine, meer wendbare teams. Ook dat is vernieuwing. En dit geldt zeker niet alleen voor grote bedrijven, want ook als mkb-ondernemer kun je je organisatie innoveren. Bijvoorbeeld door toe te staan dat medewerkers voortaan ook thuis mogen werken.

10 keer innoveren in een ander jasje

6. Sociale innovatie

Deze vorm van vernieuwing gaat net iets verder dan organisatie-innovatie. Sociale innovatie betekent vooral slimmer samenwerken. Met als doel meer betrokken medewerkers die bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klanten. Voorbeelden van sociale innovatie zijn het zelfsturend werken, opereren in multidisciplinaire projectteams en co-creatie, samen met andere partijen werken aan een nieuw product of businessmodel.

Maar sociale innovatie kan ook betekenen: meer mensen aan het werk helpen. Zoals ze bij Binthout doen bijvoorbeeld.

Lees ook: sociale innovatie als commercieel groeisucces

7. Financiële innovatie

Gaat het over vernieuwing bij banken en verzekeraars? Dan praten we over financiële innovatie. Goede voorbeelden zijn de ontwikkeling van internetbankieren en iDeal of betaalapps waarmee klanten je direct kunnen betalen, waardoor het geld sneller op je rekening staan, zoals Rabo Betaalverzoek.

groeien van je bedrijf

8. Strategische innovatie

Het gaat lekker met je bedrijf. De processen lopen soepel en daardoor neemt de winst nog steeds toe. Dan is het best verleidelijk om rustig achterover te gaan leunen. Toch is het wel slim om die standaardprocessen zo af en toe eens tegen het licht te houden en jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen.

Waarom doen we wat we doen?Bereiken we nog steeds de juiste doelgroep?Kunnen dingen misschien effectiever?Zijn dit de partners die ons verder brengen?

Strategische innovatie is alsof je even boven je bedrijf gaat zweven en vanuit de lucht één voor één de processen analyseert en verbetert.

9. Incrementele innovatie

Een verandering, maar niet ingrijpend van aard. We praten over incrementele innovatie als de vernieuwing een beperkte impact heeft. Vaak gaat het om verbeteringen aan bestaande productieprocessen. Maar vergis je niet, 9 van de 10 keer is dit het etiket dat je op een innovatie moet plakken.

Lees het groeiverhaal van Reclameland

10. Disruptieve innovatie

Een compleet nieuw productieproces. Een type dienstverlening dat de markt nog niet eerder heeft gezien. Zo heel af komt er een vernieuwing langs met waanzinnig veel impact op mens en maatschappij. In zo'n geval gaat het om een disruptieve innovatie. Een verandering die bestaande markten ontwricht.

De iPhone, Uber en de e-reader zijn bekende voorbeelden van disruptieve innovatie.