Blockchain toepassen: tips van een ondernemer met ervaring

Blockchain staat alweer een paar jaar volop in de belangstelling. Welke toepassingen biedt het voor ondernemers? Henk Duinkerken van het Microbiome Center gebruikt de blockchain-technologie succesvol in zijn bedrijfsproces. Welk advies heeft hij voor collega-ondernemers?

Henk Duinkerken

Wie: Henk Duinkerken 
Bedrijf: Henk Duinkerken 
Functie: CEO 
Opleiding: Sociale Geografie met Economie (VU Amsterdam)
Carrière: Onder meer organisatieadvies (Puur en Co), projectmanager Digitaal Platform gemeente Amsterdam, bestuurlijk initiator van datagedreven innovatieprojecten in de nonprofit-sector.

De blockchain-technologie lijkt bijna uitgevonden voor het soort werk dat het Zoetermeerse Microbiome Center doet. Het bedrijf biedt een netwerk waarin huisarts, apotheker en onderzoekers gegevens kunnen uitwisselen over patiënten die behandeld willen worden met probiotica (gezonde micro-organismen).

Minder papierwerk

Microbiome slaat veilig en onveranderbaar data op, zónder papierwerk. “Op een correcte manier, dus onder regie van de patiënt”, benadrukt CEO Henk Duinkerken. Typisch iets dat op een blockchain kan. Blockchain was volgens Duinkerken absolute noodzaak in dit proces. “Zonder die technologie waren we niet eens aan ons project begonnen. Als we alle overeenstemmingen contractueel hadden moeten vastleggen op de oude manier, had ons dat tien keer zo veel administratieve rompslomp bezorgd. Je hoort het ook in andere sectoren in de zorg: de luide roep om minder papierwerk.”

“Het dataverkeer tussen arts en laboratorium moet absoluut veilig zijn, daarbij mag niks verkeerd gaan.”

De netwerkomgeving van het Micobiome Center maakt ondertekende overeenstemmingen overbodig. Die zijn vervangen voor zogenaamde ‘smart contracts’. Daardoor worden acties automatisch in gang gezet als er voldaan is aan van tevoren vastgestelde voorwaarden. “De overeenstemming tussen arts en apotheker is heel belangrijk volgens de Geneesmiddelenwet, dus die hebben we in een blockchain verankerd. Net als het dataverkeer tussen arts en laboratorium. Dat moet absoluut veilig zijn en daarbij mag niks verkeerd gaan. De cliënt houdt daarbij de regie.

Waterdicht op de blockchain

Duinkerken: “Hij krijgt elke keer de vraag: ‘Bent u het met deze stap eens?’. Zo niet, dan breken we het proces af. Cliënten zijn zich op die manier ook bewuster van die stappen dan vroeger. Toen zei de dokter alleen: ‘Deze operatie gaan we doen, u moet zich morgen nuchter melden.’”

Overeenstemmingen en onderzoekdata worden allemaal waterdicht opgeslagen op de blockhain. Duinkerken: “De artsen die gebruik maken van ons systeem, kunnen uitslagen bekijken in ons netwerk. De apotheker ziet welke probiotica hij moet mengen. Controles door partijen worden in het systeem opgeslagen, net als de bevestiging dat de patiënt zijn medicijnen ontvangen heeft.”

“Cryptovaluta hebben ook een hoop ruis opgeleverd.”

Het grote voordeel van blockchain is dat al die data, als ze eenmaal in het systeem zijn ingevoerd, niet meer veranderd kunnen worden. Daardoor is er ook geen ‘derde partij’ meer nodig die toezicht houdt op die gegevens. Hetzelfde geldt voor gemaakte afspraken; die liggen allemaal onveranderbaar vast in smart contracts.

Troep erin, troep eruit

Dat alles onveranderbaar is, is even wennen volgens Duinkerken: “Als je er troep instopt, komt er troep uit. Als er een fout op een factuur staat, vraag je in de oude werkwijze gewoon een nieuwe aan degene die hem gestuurd heeft. En dan betaal je het bedrag op het nieuwe exemplaar. Als je in de blockchain werkt kan dat niet en is het ingewikkelder om dat soort zaken terug te draaien.”

Cryptovaluta

De bekendste toepassing van de blockchaintechnologie is op dit moment cryptovaluta. Veel mensen zijn de afgelopen jaren gaan handelen in bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Een compleet andere manier om blockchain te gebruiken dan hoe het Microbiome Center dat doet. Duinkerken: “Crypto voert inderdaad heel erg de boventoon als het over blockchain gaat. Van de ene kant helpt het mensen om het concept te begrijpen en om het onderwerp op de agenda te krijgen, maar het heeft ook een hoop ruis opgeleverd. Mensen moeten vooral de slag maken en zich realiseren dat blockchain helemaal niet over geld hoeft te gaan.”

Vier blockchain-tips van Henk Duinkerken

1. Past blockchain bij je bedrijf?
“Kijk goed of blockchain past bij je onderneming. Ik zou ervoor willen waken om te zeggen ‘maak overal maar een blockchain van.’ Of het een geschikte oplossing is, hangt af van het probleem. Gebruik je als ondernemer veel dossiers, archiveer je veel documenten, stop je bij wijze van spreken elke dag tien schadeformulieren in een systeem: dan kun je best eens kijken of een blockchain niet heel veel tijd en geld scheelt.”

2. Kies een platform
“Wacht niet tot er één definitief blockchain-platform is; dat gaat nooit gebeuren. Ik verwacht wel dat er op een gegeven moment verbindingen tussen verschillende platformen ontstaan.”

3. Durf te vragen
“Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Er zijn partijen genoeg die je kunnen helpen met het invullen van je wensen in een blockchainapplicatie. Wij zijn uiteindelijk bij Ledger Leopard terecht gekomen met ons werkproces, dat we netjes in een tabelletje verwerkt hadden. Zij hebben onze netwerkomgeving ontwikkeld.”

4. Een open mind is belangrijk
“In het begin hadden mensen ook vraagtekens bij email. Kreeg je vragen als: ‘Waar koop je een mailaccount?’ Inmiddels is dat hartstikke gewoon geworden, en zo zal het met blockchain ook gaan. Een aantal dingen kunnen heel goed met blockchain. Bijvoorbeeld onderlinge overeenstemming onwrikbaar vastleggen, zonder dat er een centrale instantie aan te pas komt. Als je met die ogen kijkt naar bedrijfsprocessen, is er op veel plekken wel wat te vinden waarbij blockchain goed bruikbaar is.”

blockchain

Wat doet het Microbiome Center?

Bacteriën, daar draait het om bij het Microbiome Center. Het bedrijf is actief in de ontwikkeling en toepassing van gepersonaliseerde microbiologische behandelingen. Het werkt daarbij samen met partijen als de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en ziekenhuis AMC.

CEO Henk Duinkerken: “Elk mens heeft 1,5 kilo bacteriën in zijn lichaam. Die zijn belangrijk voor bijvoorbeeld de spijsvertering. Honger je bepaalde nuttige bacteriën uit, bijvoorbeeld door het eten van te veel fastfood, dan word je ziek. Je kan van van alles last krijgen: van onverklaarbare moeheid tot diabetes en van allergieën tot alzheimer.

Het Microbiome Center laat ontlasting onderzoeken en schrijft een behandeling voor met toediening van bepaalde bacterieën (probiotica) en een aangepast dieet. Doel is om steeds meer onderzoeksgegevens binnen te halen, zodat we steeds meer mensen steeds betere behandelingen kunnen bieden.”

Blockchain Acceleration Lab: wat is er mogelijk met deze technologie?

Blockchain zal de komende decennia naar verwachting grote impact hebben op bedrijven en consumenten. De Rabobank onderzoekt daarom actief welke gevolgen de technologie voor de bank kan hebben. Dat gebeurt in het Blockchain Acceleration Lab (BAL), waarin programmeurs en specialisten samen met verschillende business lines en startups blockchain-experimenten uitvoeren.

Een van de uitkomsten daarvan is het blockchainplatform we.trade, dat het voor ondernemers en consumenten mogelijk maakt om handelstransacties te doen zonder dat ze hoeven te vrezen dat hun product niet geleverd wordt, of dat de rekening niet betaald wordt. We.trade wordt vóór komende zomer gelanceerd.

De komende twee jaar komen er volgens BAL-blockchainspecialist David Lamers veel producten op de markt die zijn gebaseerd op blockchain. Volgens hem is de technologie vooral interessant voor bedrijfstakken waarin vertrouwen een belangrijke rol speelt – bijvoorbeeld tussen een koper en een verkoper. Ook sectoren waarin veel documenten en data opgeslagen worden en sectoren waarbij transparantie een grote rol speelt kunnen voordeel hebben bij blockchain.

Meer weten over de mogelijkheden die de blockchain-technologie biedt voor uw bedrijf? Neem contact op met het Blockchain Acceleration Lab: blockchain@rabobank.nl.

Ben jij klaar voor groei?

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om jouw bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

Ga naar de test en ontvang tips