Pizzabezorger

Dit betekent de anderhalvemetereconomie voor jouw bedrijf

Voorlopig hebben we ermee te dealen: de anderhalvemetereconomie. Wat heeft dit voor invloed op je omzet? En wat als anderhalve meter in jouw bedrijf niet mogelijk is? Rabo-econoom Jesse Groenewegen en sectorspecialist Jos Klerx geven antwoord op 5 prangende vragen. Zo kun jij een goed plan maken.

1. Op hoeveel bedrijven heeft de anderhalvemetereconomie invloed?

Daar heeft RaboResearch Nederland recent onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat 84% van de banen met ten minste anderhalve meter afstand kan plaatsvinden. Samen zijn die goed voor bijna 90% van de economische activiteiten in ons land. Van dit eerstgenoemde percentage kan 38% thuiswerken.

“Het gaat daarbij vooral om banen in de IT, zakelijke dienstverlening en bij financiële instellingen”, aldus Jesse Groenewegen, één van de twee auteurs van het rapport. “Er zijn ook banen die thuiswerken bijna niet mogelijk maken, maar waar de anderhalve meter afstand wél in acht kan worden genomen. Dan gaat het vooral om bedrijven die actief zijn in de agrarische sector, industrie en bouw.”

Voor zo’n 10% van de werkgevers is de anderhalvemetereconomie een steen op de maag. “Dat zijn de horecazaken, ziekenhuizen, schoonheidsspecialisten en kappers. Daar moeten aparte oplossingen voor worden bedacht”, vertelt Groenewegen.

Jesse Groenewegen

Jesse Groenewegen

Econoom Rabo Research

“Voor zo’n 10% van de banen is de anderhalvemetereconomie een steen op de maag. Daar moeten aparte oplossingen voor worden bedacht.”

2. In mijn bedrijf is anderhalve meter niet mogelijk, wat nu?

Eén van de sectoren waar anderhalve meter afstand tot onwerkbare situaties leidt, is de horeca. Jos Klerx is sectorspecialist Horeca & Recreatie en ziet veel ondernemers in de branche hiermee worstelen.

“Er zijn horecazaken die hun zaak hebben kunnen inrichten in een anderhalvemeteropstelling. Ook maken restaurants gebruik van serveertafels waar het eten op wordt gezet en er zijn zelfs voorbeelden van eettenten zogeheten tuinbouwkasjes hebben neergezet”, aldus Klerx. Niet voor alle horecazaken is het mogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. Het is nog niet duidelijk hoe zij omgaan met de nieuwe maatregelen.

Voor schoonheidsspecialisten, botoxklinieken en tandartsen zijn er ook al extra veiligheidsoplossingen op de markt. Zo ontwikkelde het Nederlandse cosmeticahuis LOOkX een behandelbeschermingskap, waarmee beautysalons veilig hun werk kunnen doen.

Lees hier het verhaal over LOOkX

Ook op tal van plekken in de bouw blijkt anderhalve meter afstand niet voortdurend mogelijk. Dijkstra Draisma ontwikkelde om die reden speciale maskers voor op bouwhelmen. Zo’n zestig busjes van het bouwbedrijf zijn inmiddels uitgerust met doorzichtige schermen, waardoor er tot drie personen in één voertuig kunnen reizen.

Jos Klerx

Jos Klerx

Sectorspecialist Horeca & Recreatie

“Denk bij het doorrekenen van je prijzen aan een dynamische prijsstelling, waarbij je hogere prijzen rekent op de populaire zaterdagavond.”

Vrouw aan het thuiswerken

3. Ik kan door corona straks minder gasten ontvangen. Kan ik dit doorrekenen in mijn prijzen?

Het is zeer de vraag in hoeverre klanten bereid zullen zijn om extra te betalen voor hetzelfde product. Zeker nu er economisch zwaardere tijden aanbreken. Een betere spreiding van gasten kan uitkomst bieden om het omzetverlies deels te compenseren.

“Daarbij kun je denken aan dynamische prijsstelling, waarbij je hogere prijzen rekent op de doorgaans populaire zaterdagavond. Op een maandagvond kun je dan een lagere prijs hanteren. Ook kunnen restaurants aan de slag met tijdvakken. Dineren tussen zes en acht en acht en tien, om maar eens wat te noemen. Zo verbeter je de bezetting. Daarvoor is het wel zaak dat je over een goed reserveringssysteem beschikt.”

Vast staat in ieder geval dat voor veel horecazaken moeilijke tijden zijn aangebroken. Dat blijkt ook uit de omzetprognoses die de Rabobank voor 10 sectoren heeft opgesteld. “In grote steden waar eetgelegenheden vaak een klein oppervlakte hebben, zal de impact groter zijn dan in de meeste hotel-restaurants waar de ruimte groter is”, aldus Klerx.

4. Hoe zorg ik ervoor dat medewerkers zich aan die anderhalve meter kunnen houden?

Voor bedrijven waar anderhalve meter wél mogelijk is, zijn er volgens Groenewegen grofweg drie opties: het sturen van gedrag, de herinrichting van werkplekken en aangepaste mobiliteit. Dat laatste betekent mensen gespreid naar hun werk laten komen en de mogelijkheden voor thuiswerken verruimen.

“Gedrag hangt nauw samen met cultuur. Ga daarom het gesprek aan met medewerkers en kom samen tot nieuwe omgangsvormen voor op het werk. Daarnaast kun je als werkgever met kleine prikkels gedrag in de juiste richting sturen. Neem de vliegjes in urinoirs op Schiphol. Een ogenschijnlijk simpele aanpassing, die tot een flinke besparing van de schoonmaakkosten heeft geleid”, aldus Groenewegen.

Werkgevers met veel kantoorplekken kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan de industrie. In die sector bestaan al uitgebreide veiligheidsprotocollen. “De leuning vasthouden als je een smalle trap oploopt of je auto altijd achteruit inparkeren, zodat je bij een calamiteit snel weg kan komen. Dat soort protocollen, maar dan op het vlak van hygiëne, hebben we nu ook nodig op kantoor.”

5. Wordt thuiswerken voor kantoorbanen de nieuwe norm?

Zolang er nog geen vaccin is, blijft de anderhalve meter waarschijnlijk van kracht. Mensen die normaal gesproken op kantoor werken zullen in ieder geval tot die tijd regelmatig moeten blijven thuiswerken. Al is het alleen al om het openbaar vervoer te ontlasten.

Maar wat als het virus uiteindelijk is verslagen? Is thuiswerken here to stay? Veel Nederlanders denken van wel, blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. ‘Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken, wil dat vaker blijven doen’, staat in het rapport te lezen.