Samenwerken met een multinational, hier moet je op letten
Jij bent de mkb'er met ideeën en een innovatief product. Zij de corporate met budget en saleskracht. Niet zo gek dus dat je over een samenwerking nadenkt. Maar hoe maak je van jouw partnership met dat grote bedrijf nou een succes?
Waarom samenwerken met een multinational?
Grote bedrijven doen graag zaken met grote bedrijven. Toch sluiten zij in de praktijk regelmatig partnerships met kleinere branchegenoten. Het helpt ze vooral om sneller te innoveren. Andersom is er voor jou als mkb'er ook voordeel te halen.
Grote bedrijven hebben namelijk:
Met al die ingrediënten is de kans groot dat je sneller kunt groeien. Toch zijn er wel aspecten om rekening mee te houden. We noemen er vier.
1. Beperk de risico's bij samenwerken met een multinational
Grote bedrijven nemen liever geen grote risico's. Daarvoor zijn hun financiële belangen vaak te groot. En samenwerken met een kleinere mkb'er kan als een risico worden gezien. Houd dat in je achterhoofd wanneer je toenadering zoekt.
Onderzoek wat deze risico's kunnen zijn en hoe zij die beheersbaar kunnen houden. Besteed daar aandacht aan in je pitch. Corporate bedrijven denken nu eenmaal vaak in zekerheden. Ze zullen bijvoorbeeld met veel interesse naar je track-record kijken. Dat geeft ze zekerheid.
2. Begin de samenwerking klein
Het starten van een samenwerking vergt het vrijmaken van budget. Bij jou als mkb’er is deze beslissing waarschijnlijk snel gemaakt, bij multinationals moet dit eerst intern worden aangevraagd en goedgekeurd. En dat proces kost tijd.
Begin daarom klein. Stel voor om te beginnen met een pilot, waarvoor weinig financiële middelen nodig zijn. Zo is de kans groter dat je snel aan de slag kunt. Als je vervolgens laat zien wat je in huis hebt, dan gaat het opschalen van dat budget waarschijnlijk een stuk eenvoudiger.
3. Blijf met je businesspartner werken aan de relatie
Is jullie samenwerking eenmaal een feit? Blijf dan investeren in de relatie. Heel wat samenwerkingen tussen mkb'ers en multinationals gaan mis als gevolg van botsende bedrijfsculturen.
Jij bent een platte organisatie waarin je snel besluiten kunt nemen en risico's durft aan te gaan. Zij hebben daarentegen meerdere managementlagen en werken met standaard processen
Kijk in de spiegel en vraag je eerst af wat je zelf kunt doen om deze verschillen te overbruggen. Bespreek dit met je partner. Begrip hebben voor elkaars positie is een belangrijke factor voor langdurig succes.
4. Samenwerken met een multinational vergt aanpassing
De meeste multinationals hebben voor partnerships een standaard draaiboek klaarliggen. Met daarin onder meer een set afspraken, de manier van werken, betalingstermijnen en juridische voorwaarden.
Als kleine partner is de kans groot dat je je daar naar moet schikken. Staat de betalingstermijn bijvoorbeeld op 90 dagen? De kans dat je er nog een maand kunt afsnoepen is klein. Wees je hiervan bewust. Vaak bepaalt de grote speler de regels en heb je als kleine partner weinig onderhandelingsruimte. Bedankt van tevoren goed of je dit acceptabel vindt en of deze samenwerking past bij jouw doelstellingen en visie voor de toekomst.
Flink doorgroeien maar wel duurzaam
Je bedrijf laten groeien maar wel met een positieve impact op mens en planeet? Best een uitdaging. Rogiér en Ratna bewijzen dat het kan. Rogiér met zijn bedrijf dat frisdrank van het vruchtvlees uit de cacaovrucht maakt en Ratna met haar sociale en duurzame modelabel. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.