Sterke Schakels Lagemaat

Sterke Schakels over samenwerken in een biologische keten

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan kersverse ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Wouter, Regina en Casper over biologisch telen.

Donselaar tenten

Biologisch telen van Field to Fork

Eigenaren Thijs Geerse en Wouter Snippe telen en verwerken sinds 2001 een breed scala aan biologisch producten. De twee ondernemers geloven sterk in een korte keten tussen teler en het bord bij de consument. Zij noemen hun aanpak Field to Fork. Dankzij deze korte lijnen weten zij exact welke kwaliteit ze bieden en kunnen ze snel schakelen. Ze werken samen met verschillende telers, waaronder boerin Regina de Groot. Zij heeft door deze samenwerking een afnamegarantie. En ook supermarktdirecteur Casper Kromkamp die de EkoPlaza in Almere runt is tevreden: "We kunnen de producten ophalen wanneer we ze nodig hebben. We hoeven ze niet zelf op te slaan."

Illustratie feest

WeGrowOrganic winnaar Sterke Schakels

WeGrowOrganic heeft de titel Sterke Schakels in de wacht gesleept. De biologische teler uit Zeewolde kreeg van de vijfkoppige jury de meeste punten. Juryrapport: ''Het herinrichten van voedselketens is wereldwijd een belangrijk topic. WeGrowOrganic laat op een mooie manier zien dat je dit soort grote doelen heel goed van onderaf kunt opbouwen. Zij zijn door gewoon te beginnen in staat geweest de keten echt in te korten, waardoor er ook een betere verdeling van inkomsten kan ontstaan én er dus meer geïnvesteerd kan worden in de kwaliteit van het product. Ze groeien letterlijk en figuurlijk organisch."

Ellen Hoog & Naomi van As

Sterke Schakels

Samenwerken met andere ondernemers loont. Hoe klein of groot je bedrijf ook is. Startende ondernemers Ellen Hoog en Naomi van As gaan in ‘Sterke Schakels' op zoek naar het geheim van een goede samenwerking én een sterke keten.

Duurzaam boeren

Door deze samenwerking heeft Regina een afnamegarantie. Wat we telen kunnen we verkopen. Bij dat telen speelt duurzaamheid uiteraard een belangrijke rol. Dat geldt voor de gehele keten. Zij investeren in machines met precisielandbouw om nog efficiënter te kunnen werken, ze zijn energieneutraal, letten op het gebruik van de bodem en hun footprint. "We ontwikkelen ons daarin steeds verder.”

phone

Hulp nodig?