Sterke Schakels Lagemaat

Sterke Schakels over het succes van de circulaire bouwsector

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan kersverse ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Arend, Johan en Bob over het succes van de circulaire bouwketen.

Donselaar tenten

Samen slopen om te bouwen

"Een gebouw slopen om van dezelfde materialen weer een nieuw gebouw te maken." Arend van Lagemaat B.V. legt uit hoe ze bij de sloop van een gebouw alle bouwelementen verzamelen en verhuizen, zodat zij op een andere plek weer een nieuw gebouw kunnen vormen. Omdat niet alle gebouwen volledig hergebruikt kunnen worden, is er ook vraag naar nieuwe circulaire bouwmaterialen. Forest Living maakt deze materialen in de vorm van modulaire bouwelementen, die over 50 tot 100 jaar weer hergebruikt kunnen worden. Aan het eind van het bouwproces worden de nieuwe gebouwen waterdicht gemaakt door Leadax. Zij ontwikkelden een loodvervanger uit gerecycled folie.

Bouw

Bouwen aan de toekomst

Ook volgens Henri de Wilde, sectormanager Bouw & Vastgoed bij Rabobank, kan de bouwsector niet meer om duurzaamheid heen. Opdrachtgevers nemen duurzaamheidscriteria steeds vaker op in aanbestedingen. Deze ontwikkeling en de huidige materiaalschaarste kunnen een stimulans zijn om nog meer materialen uit slooppanden te gaan hergebruiken. Van ontwikkelingen zoals hergebruik dient de hele keten goed doordrongen te zijn. Zo moet voor iedereen inzichtelijk zijn hoe je een gebouw effectief ontmantelt. Ook zouden tweedehands materialen overzichtelijk moeten worden aangeboden via databases. Op deze manier komen vraag en aanbod goed samen.

Winnaar Sterke Schakels

Winnaar Sterke Schakels: WeGrowOrganic

WeGrowOrganic is een bedrijf van 2 boeren uit Zeewolde. Met hun korte, lokale keten telen zij betaalbare en kwalitatief hoogstaande biologische producten. Met oog voor milieu én dierenwelzijn.

Circulair businessmodel

Bij circulariteit is alles nieuw en anders. Er is geen bestaand businessmodel voor. Dat model moet je samen gaan vinden. Arend is dan ook trots op de wijze waarop er binnen deze keten wordt samengewerkt. "Het is mooi dat je open en eerlijk naar elkaar kunt zijn over het verdienmodel en over de kosten. Dan moet je ook open en eerlijk zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden en hoe je dat gaat oplossen."

Ook handig om te weten

Een partnership aangaan met een ander bedrijf biedt ongetwijfeld nieuwe groeikansen. Maar hoe maak je goede financiële afspraken of zorg je dat je innovatieve plan gefinancierd kan worden?

phone

Hulp nodig?