Sterke Schakels Lagemaat

Sterke Schakels over het succes van de circulaire bouwsector

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan kersverse ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Arend, Johan en Bob over het succes van de circulaire bouwketen.

Donselaar tenten

Samen slopen om te bouwen

"Een gebouw slopen om van dezelfde materialen weer een nieuw gebouw te maken." Arend van Lagemaat B.V. legt uit hoe ze bij de sloop van een gebouw alle bouwelementen verzamelen en verhuizen, zodat zij op een andere plek weer een nieuw gebouw kunnen vormen. Omdat niet alle gebouwen volledig hergebruikt kunnen worden, is er ook vraag naar nieuwe circulaire bouwmaterialen. Forest Living maakt deze materialen in de vorm van modulaire bouwelementen, die over 50 tot 100 jaar weer hergebruikt kunnen worden. Aan het eind van het bouwproces worden de nieuwe gebouwen waterdicht gemaakt door Leadax. Zij ontwikkelden een loodvervanger uit gerecycled folie.

Johan Fluit

Johan Fluit

Forest Living

“Neem het voortouw. Laat ondernemers die niet met jou mee willen doen links liggen en focus je op de mensen die wel met je mee willen om verandering teweeg te brengen.”

Bouw

Bouwen aan de toekomst

Ook volgens Henri de Wilde, sectormanager Bouw & Vastgoed bij Rabobank, kan de bouwsector niet meer om duurzaamheid heen. Opdrachtgevers nemen duurzaamheidscriteria steeds vaker op in aanbestedingen. Deze ontwikkeling en de huidige materiaalschaarste kunnen een stimulans zijn om nog meer materialen uit slooppanden te gaan hergebruiken. Van ontwikkelingen zoals hergebruik dient de hele keten goed doordrongen te zijn. Zo moet voor iedereen inzichtelijk zijn hoe je een gebouw effectief ontmantelt. Ook zouden tweedehands materialen overzichtelijk moeten worden aangeboden via databases. Op deze manier komen vraag en aanbod goed samen.

Winnaar Sterke Schakels

Winnaar Sterke Schakels: WeGrowOrganic

WeGrowOrganic is een bedrijf van 2 boeren uit Zeewolde. Met hun korte, lokale keten telen zij betaalbare en kwalitatief hoogstaande biologische producten. Met oog voor milieu én dierenwelzijn.

Circulair businessmodel

Bij circulariteit is alles nieuw en anders. Er is geen bestaand businessmodel voor. Dat model moet je samen gaan vinden. Arend is dan ook trots op de wijze waarop er binnen deze keten wordt samengewerkt. "Het is mooi dat je open en eerlijk naar elkaar kunt zijn over het verdienmodel en over de kosten. Dan moet je ook open en eerlijk zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden en hoe je dat gaat oplossen."

6 redenen om je businessmodel aan te passen
Arend van de Beek

Arend van de Beek

Lagemaat B.V.

“Wees open naar elkaar en probeer elkaars sterktes te versterken en te zorgen voor één solide businessmodel.”

Ook handig om te weten

Een partnership aangaan met een ander bedrijf biedt ongetwijfeld nieuwe groeikansen. Maar hoe maak je goede financiële afspraken of zorg je dat je innovatieve plan gefinancierd kan worden?

Welke financiële afspraken moet ik maken bij een partnership?

Elke samenwerking heeft afspraken nodig. Zeker als het over financiële kwesties gaat. Denk bij het aangaan van een partnership in ieder geval aan afspraken over facturering, verdeling van opdrachten en inkomsten en het doen van aankopen en investeringen.

Maak de juiste financiële afspraken voor jullie partnership
Hoe financier je een innovatief idee?

Heb je een idee waarmee je jouw bedrijf kunt vernieuwen? Mooi! Zo stoom je jouw bedrijf klaar voor de toekomst. Een zakelijke lening is al lang niet meer de enige manier om je vernieuwende plannen te realiseren. Steeds meer ondernemers plukken de vruchten van lease, crowdfunding en investeringsfondsen. Check ook altijd of je misschien in aanmerking komt voor een subisidie

Ontdek 10 populaire manieren om innovatie te financieren
Voor welke samenwerkingen zijn er subsidies?

Wil je in aanmerking komen voor een subsidie waarbij samenwerking noodzakelijk is, dan stelt de overheid hier meestal wel voorwaarden aan. Zo'n financieel steuntje in de rug kan je helpen een innovatie te ontwikkelen die anders misschien niet van de grond was gekomen.

Voor deze subsidies komen jij en je businesspartner wellicht in aanmerking