Sterke Schakels Donselaar tenten

Sterke Schakels zien kansen in circulair ondernemen

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan startende ondernemers Ellen Hoog & Naomi van As in gesprek met Douwe Jan, Sipko en Harold over circulair ondernemen.

Donselaar tenten

Samenwerken in een circulaire keten

Douwe Jan begon zijn bedrijf met de visie om circulair én sociaal te gaan ondernemen door gebruikte kantoormeubelen op te laten knappen door mensen die moeilijk aan werk komen. En ze vervolgens weer te verkopen aan bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden. Hij vond in Sipko een goede samenwerkingspartner. "We kennen elkaar van een netwerk." Sipko heeft mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal mensen die lang in de bijstand hebben gezeten. Een aantal daarvan zijn nu gedetacheerd bij OPNIEUW! Harold heeft zijn kantoor volledig laten inrichten met meubilair dat door OPNIEUW! is geleverd en bestickerd. "Als we daarmee kunnen helpen, dan doen we dat."

Illustratie wereldbol

Circulair ondernemen biedt kansen

De meubelindustrie kreeg tijdens de coronacrisis last van stagnerende import van grondstoffen. Dit dwong de sector tot creativiteit en slimme samenwerking, en was een stimulans om meer circulair te gaan produceren, aldus Kees de Schipper sectorspecialist bij Rabobank. Hij ziet ook dat goede samenwerking in de bedrijfsketen helpt om deze kansen te verzilveren. "Kijk naar OPNIEUW!, dat circulair opereert en bovendien werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen, want in de innoverende meubelsector is momenteel veel personeel nodig.

Winnaar Sterke Schakels

Winnaar Sterke Schakels: WeGrowOrganic

WeGrowOrganic is een bedrijf van 2 boeren uit Zeewolde. Met hun korte, lokale keten telen zij betaalbare en kwalitatief hoogstaande biologische producten. Met oog voor milieu én dierenwelzijn.

Groeien met een goed plan

"Groei creëer je met een goed plan." Douwe Jan wil een gezond bedrijf, maar hij wil ook sociale winst halen. Het evenwicht tussen ecologische, sociale en financiële winst zijn ze bij Opnieuw! aan het opzoeken. Hoe het zit met zijn omzet? "Hij wil natuurlijk gewoon zwarte cijfers noteren, en dat gaat beter en sneller als de markt groter wordt. De circulaire economie wordt volgens hem zeker niet kleiner en hij ziet dan ook een rooskleurige toekomst.

Ook handig om te weten

Circulair ondernemen betekent dat je een product een tweede leven geeft, bijvoorbeeld door het terug te brengen bij de producent die het opknapt en zo weer opnieuw kan verkopen. Wil je serieus aan de slag met circulair ondernemen? Dan kun je daar waarschijnlijk best een beetje hulp bij gebruiken.

phone

Hulp nodig?