Sterke Schakels Donselaar tenten

Sterke Schakels zien kansen in circulair ondernemen

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan startende ondernemers Ellen Hoog & Naomi van As in gesprek met Douwe Jan, Sipko en Harold over circulair ondernemen.

Donselaar tenten

Samenwerken in een circulaire keten

Douwe Jan begon zijn bedrijf met de visie om circulair én sociaal te gaan ondernemen door gebruikte kantoormeubelen op te laten knappen door mensen die moeilijk aan werk komen. En ze vervolgens weer te verkopen aan bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden. Hij vond in Sipko een goede samenwerkingspartner. "We kennen elkaar van een netwerk." Sipko heeft mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal mensen die lang in de bijstand hebben gezeten. Een aantal daarvan zijn nu gedetacheerd bij OPNIEUW! Harold heeft zijn kantoor volledig laten inrichten met meubilair dat door OPNIEUW! is geleverd en bestickerd. "Als we daarmee kunnen helpen, dan doen we dat."

Zo vind je een businesspartner die bij je bedrijf past
Rene van daal

Sipko Postma

Directeur MOA

“Zoek ook bij sociale bedrijven wanneer je personeel zoekt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben kwaliteiten en talenten die veel ondernemers kunnen gebruiken. ”

Illustratie wereldbol

Circulair ondernemen biedt kansen

De meubelindustrie kreeg tijdens de coronacrisis last van stagnerende import van grondstoffen. Dit dwong de sector tot creativiteit en slimme samenwerking, en was een stimulans om meer circulair te gaan produceren, aldus Kees de Schipper sectorspecialist bij Rabobank. Hij ziet ook dat goede samenwerking in de bedrijfsketen helpt om deze kansen te verzilveren. "Kijk naar OPNIEUW!, dat circulair opereert en bovendien werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen, want in de innoverende meubelsector is momenteel veel personeel nodig.

Ellen Hoog & Naomi van As

Ben jij een Sterke Schakel?

Vorm jij als ondernemer een succesvolle keten met andere bedrijven? Geef je dan nu op voor de verkiezing Sterke Schakels 2021 en misschien zien we jullie binnenkort!

Groeien met een goed plan

"Groei creëer je met een goed plan." Douwe Jan wil een gezond bedrijf, maar hij wil ook sociale winst halen. Het evenwicht tussen ecologische, sociale en financiële winst zijn ze bij Opnieuw! aan het opzoeken. Hoe het zit met zijn omzet? "Hij wil natuurlijk gewoon zwarte cijfers noteren, en dat gaat beter en sneller als de markt groter wordt. De circulaire economie wordt volgens hem zeker niet kleiner en hij ziet dan ook een rooskleurige toekomst.

Bepaal in 3 stappen de groeistrategie van je bedrijf
Sander van Geene

Douwe Jan Boersma

Circulair ondernemer OPNIEUW!

“De circulaire economie wordt zeker niet kleiner. Probeer als lineair bedrijf ook circulair te denken, waardoor je ook klaar bent voor de toekomst.”

Ook handig om te weten

Circulair ondernemen betekent dat je een product een tweede leven geeft, bijvoorbeeld door het terug te brengen bij de producent die het opknapt en zo weer opnieuw kan verkopen. Wil je serieus aan de slag met circulair ondernemen? Dan kun je daar waarschijnlijk best een beetje hulp bij gebruiken.

Wat is circulair ondernemen eigenlijk?

Circulair ondernemen is ervoor zorgen dat een product of materiaal zo lang mogelijk zijn waarde behoudt. Dat is dus heel iets anders dan het zogeheten ‘take, make, waste’ principe. Daarbij belandt een product na gebruik op de afvalberg. Daarnaast kun je denken aan een product leasen of verhuren in plaats van te verkopen. Daarmee spelen bedrijven in op de trend 'van bezit naar gebruik'.

Hoe helpt Rabobank bedrijven die hiermee aan de slag willen?

Al sinds 2014 organiseert de Rabobank de Circulair Ondernemen Challenge. Per editie worden twintig ondernemers gevraagd om mee te doen. Dat begint met een bedrijfsscan om te ontdekken waar de kansen liggen op circulair gebied. KPMG en MVO Nederland helpen ons daarbij. Vervolgens werken de deelnemers verder aan een circulair actieplan. Daarnaast heeft Rabobank een Circulair Ondernemen Desk met specialisten die je vragen kunnen beantwoorden.

Hulp bij circulair ondernemen
Wat levert circulair ondernemen ondernemers op?

Uit de resultaten van de eerste 200 Circulair Ondernemen Challenges blijkt dat ondernemers hun footprint zien slinken terwijl hun reputatie verbetert. Ze leggen nieuwe contacten, gaan nieuwe samenwerkingen aan en boren nieuwe doelgroepen aan. 30% van de deelnemende bedrijven heeft direct financieel voordeel behaald dankzij de circulaire manier van werken. 75% van de deelnemers heeft circulariteit onderdeel gemaakt van de bedrijfsstrategie.

Erik Donselaar

Harold Steunebrink

Partner ONMYACC

“Zoek contact met innovatieve en inspirerende ondernemers. Dit brengt je bedrijf naar een hoger niveau.”