Sterke Schakels Post en Zonen

Sterke Schakels over emissieloos transport

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan kersverse ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Jaap, Marie-José en Dé over emissieloos transport.

Donselaar tenten

Samenwerken aan emissieloos transport

Verduurzamen in de tranportsector. Een flinke uitdaging. Dé Post, directeur bij het familiebedrijf bij H.N. Post en Zonen in Pijnacker durfde het aan. Zijn transportbedrijf heeft een bijzondere samenwerking opgezet met een eindgebruiker: innocent Drinks in de haven van Rotterdam.

Drankjesproducent innocent heeft als uitgangspunt dat alles op basis van zero emissie (CO2-neutraal) gebeurt. Dat geldt dus ook voor het transport van de sinaasappelsap naar de nieuwe fabriek. Om dit te realiseren heeft H.N. Post en Zonen een BV opgericht met Breytner, specialist in zero emissie transport. Deze nieuwe BV heeft drie elektrische vrachtauto’s aangeschaft.

Kies met je samenwerkingspartner voor de juiste rechtsvorm
Erik Donselaar

Marie-José Baartmans

Breytner

“Kijk hoe je kunt verduurzamen. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Maar je moet wel stapjes gaan zetten anders mis je de boot ”

Illustratie lego

Ketensamenwerking is cruciaal

Ook volgens Henry Steenbergen, sectormanager Transport & Mobiliteit, is ketensamenwerking van cruciaal belang om de sector te verduurzamen. Om de uitstoot naar beneden te krijgen, moet je allereerst minder en efficiënter vervoeren. Dat lukt alleen als je met de hele keten samenwerkt. De volgende stap is emissieloos transport. Al is de e-truck geen doel op zich. Het doel is minder uitstoot van CO2, dat zorgt uiteindelijk voor een beter milieu. Dus: minder, efficiënter en emissieloos vervoeren. In die volgorde. Dan maak je als sector flinke stappen.

Ellen Hoog & Naomi van As

Ben jij een Sterke Schakel?

Vorm jij als ondernemer een succesvolle keten met andere bedrijven? Geef je dan nu op voor de verkiezing Sterke Schakels 2021 en misschien zien we jullie binnenkort!

Open boek constructie

Bij deze samenwerking past ook een andere manier van zaken doen. Er is een ‘open boek constructie’, waarbij alle partijen inzage hebben in de gang van zaken. Van investeringen tot aan marges en ook de winst. Dé Post: "We laten precies zien waar de kosten zitten, wat ervan overblijft en hoe we dat met elkaar kunnen verbeteren.” Jaap van innocent bevestigt dit: "De kracht van deze samenwerking is dat we met Breytner en Post en Zonen twee partners in huis hebben die dezelfde drijfveer hebben en bereid zijn om in een open boek constructie heel ver te gaan om dit te realiseren.”

De trucks zijn trouwens aangeschaft via Rabo Lease, wat binnen de transport en logistiek veel gedaan wordt. Met lease hoef je niet ineens een grote investering uit eigen zak te doen. Zo houd je als bedrijf financiële ruimte om te groeien.

Lees meer over Rabo Lease
Rene van daal

Jaap van Dokkum

innocent

“Het wederzijds vertrouwen en de drive om tot succes te komen, zijn de belangrijkste krachten van dit project.”

Ook handig om te weten

Trekkers, opleggers, stellingen of heftrucks. Welk materieel je ook nodig hebt voor de uitbreiding of vernieuwing van je bedrijf, de financiering regel je eenvoudig met Rabo Lease. Zo hoef je niet ineens een grote investering uit eigen zak te doen.

Wat is Rabo Lease?

Met financial lease investeer je in apparaten, machines en voertuigen. Je bent direct eigenaar en spreidt de aanschafkosten. Zo houd je financiële ruimte om te groeien én kun je gelijk van het aangeschafte bedrijfsmiddel gebruik maken. Financial lease is in feite niets anders dan een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat bedrijfsmiddel zelf het onderpand is. Je hoeft daardoor vaak geen eigen geld of zekerheden in te brengen. De bank of leasemaatschappij financiert de aankoopsom, zelf ben je direct de economische eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Lees meer over financial lease
Welke leasevorm past bij jouw bedrijf?

Als je het belangrijk vindt dat het bedrijfsmiddel direct op de balans van je bedrijf komt te staan, kun je het beste kiezen voor financial lease. Hierbij ben je vanaf dag 1 eigenaar van het object. Hierdoor kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.
De andere vorm van lease, operational lease, lijkt meer op huur. Aan het einde van de looptijd gaat het bedrijfsmiddel terug naar de leasemaatschappij. Vaak heb je wel de optie om het te kopen tegen een vooraf afgesproken bedrag of tegen de marktwaarde op dat moment.

Meer over de verschillende leasevormen
Hoe werkt het aanvragen van Rabo Lease?

Je regelt de aanvraag van Rabo Lease voor investeringen tot € 500.000 eenvoudig online. Je berekent eerst zelf eenvoudig een indicatie van je maandbedrag in de online lease-calculator. Wil je vervolgens weten of je het bedrijfsmiddel echt kunt leasen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Bereken je maandbedrag