Sterke Schakels Post en Zonen

Sterke Schakels over emissieloos transport

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan kersverse ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Jaap, Marie-José en Dé over emissieloos transport.

Donselaar tenten

Samenwerken aan emissieloos transport

Verduurzamen in de transportsector. Een flinke uitdaging. Dé Post, directeur bij het familiebedrijf bij H.N. Post en Zonen in Pijnacker durfde het aan. Zijn transportbedrijf heeft een bijzondere samenwerking opgezet met een eindgebruiker: innocent Drinks in de haven van Rotterdam.

Drankjesproducent innocent heeft als uitgangspunt dat alles op basis van zero emissie (CO2-neutraal) gebeurt. Dat geldt dus ook voor het transport van de sinaasappelsap naar de nieuwe fabriek. Om dit te realiseren heeft H.N. Post en Zonen een BV opgericht met Breytner, specialist in zero emissie transport. Deze nieuwe BV heeft drie elektrische vrachtauto’s aangeschaft.

Illustratie lego

Ketensamenwerking is cruciaal

Ook volgens Henry Steenbergen, sectormanager Transport & Mobiliteit, is ketensamenwerking van cruciaal belang om de sector te verduurzamen. Om de uitstoot naar beneden te krijgen, moet je allereerst minder en efficiënter vervoeren. Dat lukt alleen als je met de hele keten samenwerkt. De volgende stap is emissieloos transport. Al is de e-truck geen doel op zich. Het doel is minder uitstoot van CO2, dat zorgt uiteindelijk voor een beter milieu. Dus: minder, efficiënter en emissieloos vervoeren. In die volgorde. Dan maak je als sector flinke stappen.

Winnaar Sterke Schakels

Winnaar Sterke Schakels: WeGrowOrganic

WeGrowOrganic is een bedrijf van 2 boeren uit Zeewolde. Met hun korte, lokale keten telen zij betaalbare en kwalitatief hoogstaande biologische producten. Met oog voor milieu én dierenwelzijn.

Open boek constructie

Bij deze samenwerking past ook een andere manier van zaken doen. Er is een ‘open boek constructie’, waarbij alle partijen inzage hebben in de gang van zaken. Van investeringen tot aan marges en ook de winst. Dé Post: "We laten precies zien waar de kosten zitten, wat ervan overblijft en hoe we dat met elkaar kunnen verbeteren.” Jaap van innocent bevestigt dit: "De kracht van deze samenwerking is dat we met Breytner en Post en Zonen twee partners in huis hebben die dezelfde drijfveer hebben en bereid zijn om in een open boek constructie heel ver te gaan om dit te realiseren.”

De trucks zijn trouwens aangeschaft via Rabo Lease, wat binnen de transport en logistiek veel gedaan wordt. Met lease hoef je niet ineens een grote investering uit eigen zak te doen. Zo houd je als bedrijf financiële ruimte om te groeien.

Ook handig om te weten

Trekkers, opleggers, stellingen of heftrucks. Welk materieel je ook nodig hebt voor de uitbreiding of vernieuwing van je bedrijf, de financiering regel je eenvoudig met Rabo Lease. Zo hoef je niet ineens een grote investering uit eigen zak te doen.