Sterke Schakels Donselaar tenten

Sterke Schakels spelen in op het succes van glamping

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan startende ondernemers Ellen Hoog & Naomi van As in gesprek met Rene, Erik en Sander.

Donselaar tenten

Samenwerken in de keten

De samenwerking tussen Rene, Erik en Sander komt tot stand wanneer Sander na een ingrijpende verbouwing van het park een mooie plek over heeft. "Ik had nog ideeën, maar steeds minder geld." Erik komt met een mooi plan voor die open ruimte en plaatst meerdere glamping-tenten. Ze dragen samen de kosten, maar delen ook de winsten. "Een win-win situatie". De ondernemers hebben afgesproken om dit twee jaar zo te doen en dan te kijken hoe de samenwerking loopt. Rene staat al meer dan 30 jaar aan het roer van zijn familiebedrijf en hij kan Erik voorzien van de juiste zeilen en voortenten. En ook die samenwerking kwam makkelijk tot stand: ze zitten namelijk bij elkaar om de hoek.

6 voorwaarden voor een succesvolle samenwerking
Sander van Geene

Sander van Geene

Parkmanager RCN Camping De Schotsman

“We hebben elkaar twee keer een uurtje gesproken en waren er binnen twee weken uit”

Illustratie tandwielen

Kansen pakken door samenwerking

De vrijetijdseconomie heeft harde klappen gekregen door de coronacrisis, maar campings en vakantieparken lijken goed door de crisis te komen. Samenwerking blijkt essentieel om in te spelen op veranderende voorkeuren van gasten. Het aanbod wordt door slimme samenwerkingen interessanter en innovatiever. De al langer bestaande glamping trend zorgt voor nieuwe verblijfsconcepten, aldus Jos Klerx sectorspecialist bij Rabobank. Hij ziet ook een snelgroeiende focus op duurzaamheid en het terugdringen van energieverbruik, niet zozeer om geld te besparen, maar omdat de klant er steeds vaker om vraagt.

Ellen Hoog & Naomi van As

Ben jij een Sterke Schakel?

Vorm jij als ondernemer een succesvolle keten met andere bedrijven? Geef je dan nu op voor de verkiezing Sterke Schakels 2021 en misschien zien we jullie binnenkort!

Plannen maken voor groei

Glamping is een hit, weet Erik. Waar hij in eerste instantie met Donselaar alleen tentoplossingen leverde aan bruiloften, grote beurzen en festivals als Lowlands & Dance Valley, doet ie dat nu ook aan campings in verschillende Europese landen. En om het verhuur en onderhoud hiervan goed te organiseren startte hij zelfs een touring-bedrijf. Door het verleggen van deze activiteiten, staat het bedrijf er goed voor en groeien ze door. En dat is mooi, want als je bedrijf groeit kun je personeel vasthouden en perspectief bieden. Zijn belangrijkste lessen? Leer van andere ondernemers én verlies nooit de lange termijn uit het oog.

Zo komt Donselaar Tenten sterker uit de crisis
Erik Donselaar

Erik Donselaar

Eigenaar Donselaar Tenten

“Leer van andere ondernemers en van de risico's die je soms moet nemen om iets voor elkaar te krijgen. Het maakt je een betere ondernemer.”

Ook handig om te weten

Door samen te werken met andere bedrijven kan je bedrijf verder groeien. Bijna alle bedrijven werken samen met andere partijen, binnen hun eigen keten of daarbuiten. Het lijkt simpel en vanzelfsprekend, maar hoe vind je nou een businesspartner die écht goed bij je past? Of hoe leg je gemaakte afspraken vast?

Wat kan samenwerken opleveren voor de groei van mijn bedrijf?

Samenwerken is binnen de muren van je eigen bedrijf waarschijnlijk al de normaalste zaak van de wereld. Samenwerken met concurrenten, leveranciers of andere partijen wordt vaak als spannender ervaren. Toch zijn er goede redenen om dit wel te doen, bijvoorbeeld om meer kennis in huis te halen, risico's te spreiden of kosten te besparen.

6 redenen om met andere bedrijven samen te werken
Welke samenwerkingsvorm kan ik het beste kiezen?

Als je besloten hebt om samen te werken met een ander bedrijf is het belangrijk om goede afspraken te maken. Voor een tijdelijk project kun je dit bijvoorbeeld vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst. Is je samenwerking voor de lange termijn en wil je onder één vlag de markt op, dan kun je ook kiezen voor een V.O.F., B.V. of een joint venture.

5 mogelijkheden om je partnership juridisch vorm te geven
Hoe zorg ik dat mijn samenwerking een succes wordt?

Bij een nieuwe samenwerking krijg je natuurlijk nooit een garantie op succes. Je kunt wel proberen de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld te zorgen dat de samenwerking aansluit bij de doelstellingen en visie van je eigen bedrijf, klein te beginnen en afspraken goed op papier te zetten.

6 voorwaarden om succesvol samen te werken
Welke financiële afspraken moet ik maken met mijn nieuwe businesspartner?

Elke samenwerking vraagt om afspraken. Als het een samenwerking tussen jouw bedrijf en dat van een ander is, raakt dit meteen de financiële situatie van beide partijen. Zo leg je bijvoorbeeld vast welk bedrag jullie inleggen bij de start van de samenwerking, maar ook welke middelen jullie beschikbaar stellen en wat dit uiteindelijk betekent voor de verdeling van schulden en winst.

Maak de juiste financiële afspraken voor jouw partnership