Sterke Schakels Donselaar tenten

Sterke Schakels over duurzaam ondernemen en samenwerken

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je samenwerkt met andere bedrijven. In deze aflevering van ‘Sterke Schakels’ gaan startende ondernemers Ellen & Naomi in gesprek met Ruud, Jan en Bart over duurzaam ondernemen.

Donselaar tenten

Duurzaam samenwerken

Ruud is co-founder van Kipster. Hij heeft dé kippenboerderij van de toekomst neergezet: diervriendelijk én duurzaam. Ruud werkt nauw samen met Jan van inkoopcoöperatie Victoria Trading en Bart van foodservicebedrijf Albron. Zij nemen voor tenminste vijf jaar gegarandeerd de eieren en het kippenvlees af bij Ruud. Zonder die afspraak had hij zijn boerderij niet kunnen starten, want met circa 40.000 eieren per dag is hij maar een kleine speler. Ze hebben dan ook regelmatig contact met elkaar en een compleet open boek constructie bedacht. "Daarop is de prijs van het eitje gebaseerd."

Checklist: Maak de juiste financiële afspraken voor je samenwerking
Erik Donselaar

Bart

Directeur Inkoop, Supply Chain en Duurzaamheid Albron

“Zorg dat je verhaal over duurzaamheid klopt en dat je het kunt verkopen. Als je niet kunt uitleggen of vermarkten, wordt het lastig.”

Gieter

Samenwerken maakt de sector sterker

Om de land- en tuinbouwsector toekomstbestendiger te maken, zijn fundamentele transities nodig. Duurzaamheid speelt daarbij een sleutelrol. Veel van deze veranderingen vereisen nauwe samenwerking in de bedrijfsketen, aldus Jeroen van den Hurk sectorspecialist Rabobank. Kipster is een goed voorbeeld. Bij dit bedrijf draait het onder meer om dierenwelzijn, klimaat en grondgebruik. Wie zulke grote thema's wil aanpakken, redt het niet alleen. Zeker niet als je er ook nog een verdienmodel aan wilt koppelen.

Ellen Hoog & Naomi van As

Ben jij een Sterke Schakel?

Vorm jij als ondernemer een succesvolle keten met andere bedrijven? Geef je dan nu op voor de verkiezing Sterke Schakels 2021 en misschien zien we jullie binnenkort!

Groei naar het buitenland

Het faillissement van de kippenboerderij die Ruud in de jaren '90 van zijn ouders overnam zorgde ervoor dat hij anders naar zijn vak ging kijken. Hij kon met een schoon wit vel beginnen. Nu denkt hij dat een kippenboerderij gewoon niet meer anders kan dan op zijn manier. Op dit moment is hij de organisatie aan het professionaliseren om de groei naar het buitenland te maken. En dan is hij niet meer de persoon die dat allemaal gaat leiden. "Op een gegeven moment moet het een bedrijfseconomisch model gaan worden".

Zo maak je toekomstscenario's voor jouw bedrijf
Sander van Geene

Ruud

Co-founder Kipster

“Kijk wanneer je bedrijf groeit naar wat je zelf kunt én wat anderen beter kunnen. Haal er anderen bij die het juist leuk vinden om dat te doen. ”

Ook handig om te weten

Een partnership aangaan met een ander bedrijf biedt ongetwijfeld nieuwe groeikansen. Voorkom daarbij wel juridisch gedoe en misverstanden door meteen de regels te volgen en de juiste afspraken te maken.

Welke rechtsvormen zijn er allemaal?

Veel ondernemers gaan vroeg of laat een samenwerking aan. Die samenwerking kun je in verschillende vormen vastleggen. Maar welke vorm past nou goed bij jou? Je kunt onder andere kiezen voor een samenwerkingsovereenkomst, joint-venture of een coöperatie. Al deze vormen hebben natuurlijk ook hun eigen voor- en nadelen.

Deze 5 mogelijke samenwerkingsvormen komen vaak voor
Hoe zit het ook alweer met de betalingstermijnen?

Op iedere offerte zet je een betalingstermijn. Toch gelden daarbij niet voor alle soorten klanten automatisch dezelfde regels. Stel dat je factureert aan een ander bedrijf. Daarvoor geldt sinds een paar jaar een Europese richtlijn die uitgaat van een redelijke betalingstermijn van 30 dagen. Als er in de opdrachtovereenkomst geen aparte betaalafspraken zijn gemaakt, dan is dit de periode waarbinnen de factuur betaald moet worden.

De belangrijkste richtlijnen voor wettelijke betaaltermijnen
Voor welke samenwerkingen zijn er subsidies?

Wil je in aanmerking komen voor een subsidie waarbij samenwerking noodzakelijk is, dan stelt de overheid hier meestal wel voorwaarden aan. Zo'n financieel steuntje in de rug kan je helpen een innovatie te ontwikkelen die anders misschien niet van de grond was gekomen.

Voor deze subsidies komen jij en je businesspartner wellicht in aanmerking