Het Rijk Golfbanen zet zich in voor een duurzamere golfsport

De waterstanden waren afgelopen zomer laag en de energieprijzen hoog. Voor bedrijven wordt besparen op water, gas en elektra daardoor steeds dringender - niet alleen om de kosten te drukken maar ook voor het milieu.

Verduurzamen is een must

Bij Het Rijk Golfbanen is duurzaamheid al jaren een groot thema, maar afgelopen jaar maakten ze een reuzensprong, door vrijwel het gehele vijfjarenplan voor verduurzaming in één winter te realiseren. Als bankier van de energietransitie dacht Rabobank mee en stelde zich flexibel op in het financieren van het plan.

Van crisis naar kans

Het Rijk Golfbanen bezit en exploiteert vier banen in Nederland, die sinds 2017 allen het GEO-certificaat hebben - een internationaal golf-keurmerk voor verantwoord en milieuvriendelijk baanbeheer. Duurzaamheid staat dus al jaren hoog op de agenda van de organisatie. Hans Blaauw, directeur: ‘De GEO-hercertificering stond gepland voor 2020. Dat werd door corona wat ingewikkelder, maar we hebben uiteindelijk van dat crisisjaar toch iets positiefs kunnen maken door een grote verduurzamingsslag te slaan.’

Een groot bijkomend voordeel was dat de golfsport tijdens corona juist heel populair werd. De financiële steun van Rabobank om de crisis door te komen, kon Het Rijk Golfbanen hierdoor anders besteden. Samen met de bank is toen besloten om het geld in te zetten voor het versnellen van de verduurzaming.

Vertrouw op de kennis van onze specialisten

Om snelgroeiende en grootzakelijke bedrijven zo goed mogelijk te helpen met plannen en financiering werken wij met vaste relatiemanagers. Deze relatiemanager vormt op basis van jouw vraag of wens het juiste team van specialisten bij elkaar. Ze helpen je, denken met je mee en hebben gedetailleerde kennis van jouw sector.

Bekijk welke specialisten er voor jou klaarstaan

Vijfjarenplan

Blaauw: ‘Wij bestaan nu 35 jaar, maar we zijn ons er heel erg van bewust dat de komende 35 jaar fundamenteel anders moeten. We hadden daarom een verduurzamingsplan opgesteld voor 2021-2026. Maar corona gaf ons de kans om dit plan versneld uit te voeren. Samen met het team van Rabobank en de leveranciers hebben we het in één winter weten te realiseren.’

Van schapen tot waterbesparing

Het moderniseren van het beregeningssysteem voor de banen leverde een grote besparing op van water en ook stroom. Daarnaast worden de banen voor meer biodiversiteit nu door schapen begraasd, is er een nieuwe 325.000 kWh zonnepaneleninstallatie en zijn er 60 duurzame lithium-golfbuggy's aangeschaft. Bjorn Claus, accountmanager Rabobank: ‘Dat dit gelukt is komt echt door de inzet en het durven omdenken van het hele klantteam. Een bijzondere samenwerking waar ik heel trots op ben. Het Rijk Golfbanen is qua verduurzaming koploper én voorbeeld voor de branche. En we blijven samen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de organisatie en de sport nog toekomstbestendiger te maken.’

Wij bieden financieringsoplossingen op maat. Denk aan krediet voor extra werkkapitaal, een grootzakelijke lening voor een bedrijfsovername of andere grote investeringen. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met service en financiering op maat?

phone

Hulp nodig?