Redwell Studio bouwt dankzij infraroodtechniek aan een duurzame toekomst

Met infrarood verwarmingssystemen van Redwell Studio uit Waddinxveen verovert ondernemer Hubert Jan Salvini Nederland. Deze duurzame manier van verwarmen biedt Redwell mooie kansen in een tijd van fluctuerende gasprijzen. Om deze groei voort te kunnen zetten is er een nieuw en duurzaam pand nodig.

Redwell infraroodverwarming

Het is eigenlijk toeval dat Hubert Jan Salvini een bedrijf heeft in infrarood verwarmingssystemen. Tijdens de bouw van een woning in Oostenrijk kwam Salvini erachter dat verwarmen met aardgas niet mogelijk was. Door de afgelegen locatie bleek een warmtepomp ook geen optie, want dit zou bij een storing problemen opleveren. Het advies tijdens de bouw: kiezen voor infraroodverwarming.

Bij zijn keuze stuitte hij op infraroodverwarming van het Oostenrijkse Redwell. Na een positief gesprek vroeg dat bedrijf hem Redwell te vertegenwoordigen in Nederland, het enige land in Europa waar zij op dat moment nog niet actief waren.

Salvini zag het als een gouden kans. “In Nederland was infraroodverwarming nog totaal onbekend”.

Energiebesparing dankzij infrarood

Al snel was er groei. Hubert Jan moest in de beginjaren opboksen tegen bedrijven in de verwarmingsmarkt. “In de basis zijn wij een grote concurrent voor andere verwarmingssystemen, hoewel een infraroodverwarming volledig op elektriciteit werkt. Infraroodverwarming is goedkoper dan aardgas, je hebt geen service nodig en het is eenvoudig te monteren.

Echter, ga je met infraroodverwarming meer stroom verbruiken, erkent hij. “Maar daar staat tegenover dat je geen gas meer nodig hebt. Hierdoor heb je bij de huidige stroom- en gas prijzen toch al gauw een besparing van 30 procent in euro's op je totale energierekening”.

Het is een duurzaam product, legt hij uit. In combinatie met zonnepanelen kun je autonoom je woning of bedrijfspand verwarmen, zonder dat er ingekochte elektriciteit aan te pas komt. “Dat heb ik ook gedaan met ons huidige pand, dat wat ouder is. We hebben zonnepanelen op het dak gelegd, de cv laten demonteren en weghalen, de gasaansluiting laten verwijderen en infraroodverwarming geïnstalleerd”.

Zo is Salvini’s bedrijfspand nu energieneutraal en heeft het energielabel A. “Dat had ik met andere systemen nooit gered".

Bedrijfsuitbreiding

Wat zijn de volgende groeistappen? “Dit heeft alles te maken met de directe benadering van de consument”. Consumenten zijn nu de grootste afnemers en ook het dealernetwerk groeit snel. Sterker nog: door de sterke groei in bezoekfrequentie, personeel en opslag in de afgelopen jaren, is het huidige pand te klein geworden. Een nieuw pand moet ruimte bieden aan de behoefte aan showroomfaciliteiten, kantoren en opslag.

Financiering nieuw bedrijfspand

Voor de financiering van het nieuwe bedrijfspand klopte Salvini aan bij Ricardo Blok, accountmanager Grootzakelijk Bouw & Vastgoed bij Rabobank. De ondernemer was al klant bij Rabobank, maar voor dit specifieke deel kwam Blok in beeld. Salvini: “Ik heb in Rabobank al jaren een goede partner. Ricardo vond infraroodverwarming een mooi product”.

Blok: “Rabobank heeft de energietransitie hoog op de agenda staan en dit is een mooi alternatief in de huidige markt. We zien een groeimarkt. In Nederland is infraroodverwarming, in tegenstelling tot andere Europese landen, nog betrekkelijk onbekend. Wij zijn een aardgasland, zitten in onze eigen gasbubbel. Maar als bepaalde basiselementen wegvallen of de prijzen gaan stijgen, zie je ineens dat er veel meer mogelijk is".

Met de gascrisis nog vers in het geheugen, heeft Salvini met Redwell momentum te pakken. “De gasprijs is nog altijd niet op het niveau van vóór de gascrisis en daarnaast is er de behoefte om van fossiele brandstoffen af te gaan. Vorig jaar heeft ons inderdaad een extra boost gegeven. Maar de jaren daarvoor zagen we ook al een enorme groei”.

Rabobank hielp voor de verduurzaming van het bedrijfspand met een reguliere financiering. “We hebben daarbij werkkapitaal gefinancierd, ook vanwege Huberts groei in aandelenkapitaal in Redwell Oostenrijk. Daarmee verwierf hij meer invloed in de Redwell-fabriek”, legt Blok uit.

Durven te vernieuwen

Het ontwerp van het nieuwe pand moest aansluiten op de filosofie van het bedrijf en haar producten. Het durven vernieuwen en daarmee afwijken van bestaande bouwtechnieken is iets wat volgens Salvini goed bij hem past. Anders dan de bestaande bouwtechniek van beton en staal, koos Hubert Jan voor een constructie van Cross Laminated Timber (CLT), ook wel kruislaaghout genoemd. Het is een duurzaam en veilig alternatief voor veelgebruikte bouwmaterialen als beton en staal.

De CO2-footprint van het pand was belangrijker dan de bouweisen uit het bouwbesluit. Dat een dergelijke bouw duurder is, was voor Salvini geen remmende factor. “De belasting van het milieu en de voorbeeldfunctie, dat het ook anders kan, zijn de rode draad”.

In verband met de keuzes die in begin van de bouw zijn gemaakt, was er helaas geen mogelijkheid voor een groenfinanciering. “Laat je daarom als ondernemer ook goed informeren over de mogelijkheden van een groenfinanciering en de daarbij behorende eisen voor de bouw”, stelt Blok.

Salvini zegt het belangrijker te vinden dat hij een duurzaamheidscertificaat krijgt voor zijn bedrijf. “Dat is voor mij eigenlijk een soort diploma voor wat we hebben bereikt”.

Meedenken over internationale stappen

Ook denkt Salvini aan internationalisering. “Redwell zou graag willen dat wij met onze verkoopformule andere landen gaan bewerken. Bovendien hebben we naast het merk Redwell, het goedkopere merk Heatwave ontwikkeld”. Dat maakt volgens Salvini infraroodverwarming voor iedereen toegankelijk. Op deze manier hoopt Redwell de zakelijke markt naar zich toe te trekken. Rabobank kan daarbij strategisch meedenken en helpen bij stappen die nodig zijn voor een uitrol naar het buitenland.

Blok: “Rabobank kan Hubert op alle mogelijke manieren verder faciliteren in zijn ambities. Zo hebben we internationaal een hoop mogelijkheden en partners waarbij we het rekeningbeheer en verzekeringen kunnen onderbrengen. Maar je kunt ook denken aan groeifaciliteiten die op den duur nodig zullen zijn, bijvoorbeeld internationale betaaloplossingen of hulp van de International Desk”

Samen sparren en verder groeien

Rabobank durft zijn nek uit te steken, zegt Salvini. “Daarom werk ik ook zo graag met de bank samen. Toen ik twintig jaar geleden een aandelenpakket overnam van het toenmalige bedrijf Condor in Duitsland, was Rabobank al vooruitstrevend. En vervolgens weer met infraroodverwarming. Dat zijn partners die je zoekt in het ondernemerschap”.

Bij Blok vindt Salvini ook een goed klankbord. “Dat wil je ook gewoon hebben. Iemand die er objectief naar kijkt met een wat jongere blik. En dat laat je meewegen in de beslissingen die je uiteindelijk neemt”.

Met elkaar sparren vindt Blok ook belangrijk. “Als klanten mij willen bellen, dan kan dat altijd. Als ik niet opneem, bel ik terug. En als je mijn mening wilt, dan krijg je die. Het is misschien niet altijd wat je wilt horen, want ik kijk vanuit het perspectief van de bank. Maar óók vanuit het persoonlijke perspectief. Ik vind het mooi om te zien hoe Hubert zo'n hele nieuwe markt naar zich toetrekt. Dat is onwijs knap”.

Salvini blijft bescheiden. “We zijn nog een zandkorrel aan het strand van Scheveningen. Ik weet niet waar de grenzen liggen, maar ik denk dat we zeker in Nederland nog heel fors kunnen groeien. De markt is gigantisch”.

Wij bieden financieringsoplossingen op maat. Denk aan krediet voor extra werkkapitaal, een grootzakelijke lening voor een bedrijfsovername of andere grote investeringen. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met service en financiering op maat?

phone

Hulp nodig?