Arbodienstverlening bij de MKB Verzuim-Ontzorgverzekering

Heb je een voorstel gekregen voor een Verzuim-Ontzorgverzekering? Dan kun je met deze verzekering rekenen op extra ondersteuning door de gekozen arbodienst. Ook geeft de Verzuim-Ontzorgverzekering recht op maximaal 100% interventievergoeding op basis van een kosten-batenanalyse.

Voordelen Rabo Verzuim-ontzorgverzekering

De Rabo Verzuim-Ontzorgverzekering en bijbehorende dienstverlening kent een aantal voordelen ten opzichte van standaard verzuimverzekeringen. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor je op.

    Tot 100% van de interventies die de Ontzorgmanager noodzakelijk vindt voor de re-integratie van je zieke werknemer, worden vergoed. Intensieve coördinatie door de Ontzorgmanager. Ook ziet hij er op toe dat de juiste stappen worden gezet vanuit de Wet verbetering poortwachter. De Ontzorgmanager voert jaarlijks een preventiecheck uit. Hierbij wordt gekeken of er nog wordt voldaan aan de verplichtingen vanuit de Arbowet. Denk hierbij aan de RI&E, proactief verzuimbeleid, de preventiemedewerker en een beleid voor duurzame inzetbaarheid. De Rabo Verzuim-ontzorgverzekering sluit u af in combinatie met een OVAL-gecertificeerde arbodienst. Zo bent u verzekerd van goede arbodienstverlening. Een werknemer krijgt inzicht in de financiële consequenties van het verzuim. Een werknemer ziet zo ook het voordeel van een snelle re-integratie. De werknemer wordt actief betrokken bij de re-integratie. Naast Poortwachtergarantie zijn er geen grote schommelingen in de premie door premiestabiliteit, waardoor financiële risico's goed afgedekt zijn bij het ziek worden van een werknemer. Toegang tot een netwerk van gerenommeerde dienstverleners op het gebied van verzuim, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. U maakt kosteloos gebruik van het Rabo Verzuimportaal voor ziek- en herstelmeldingen. Terugvalpreventie: als een medewerker meer dan 3 maanden is uitgevallen, zet de Ontzorgmanager in de herstelperiode terugvalpreventie in.

Premieberekening

De Rabo Verzuim-ontzorgverzekering is een zogeheten MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Een kenmerk van deze verzekering is het stabiele premieverloop aangezien het eigen verzuim slechts beperkt wordt meegerekend in de premie. Bij een reguliere verzuimverzekering wordt de premie gebaseerd op de ontwikkelingen in de markt én voor een belangrijk deel op het ziekteverloop in je eigen bedrijf. Bij een klein bedrijf is de invloed van het eigen ziekteverloop het hoogst. Logisch natuurlijk, want bij een klein aantal medewerkers is het verzuimpercentage al snel erg hoog. Zo kan de premie van een verzuimverzekering voor een klein bedrijf snel stijgen.

Bij de Rabo Verzuim- ontzorgverzekering wegen de ontwikkelingen in de markt zwaarder mee. Het eigen ziekteverzuim speelt een kleinere rol, waardoor de premies stabieler blijven. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.

Factoren die invloed hebben op de premie

De premie van je verzuimverzekering hangt af van een aantal factoren:

    Verhouding tussen jong en oud bij je medewerkers Verdeling tussen man en vrouw onder je medewerkers Verzuimpercentages van de afgelopen drie jaar waarbij het meest recente jaar het zwaarst weegt. We kijken bewust naar meerdere jaren, zodat jaren met veel verzuim worden gecompenseerd met jaren waarin minder verzuim plaatsvond. De omvang van het bedrijf en je bedrijfstak. Naarmate je bedrijf groter is, wordt je eigen verzuim zwaarder meegewogen. Bij kleine bedrijven wordt bijvoorbeeld maar voor 10% naar het eigen verzuim gekeken en voor 90% naar het bedrijfstakverzuim, voor middelgrote bedrijven ligt deze verhouding op 39% eigen verzuim en 61% bedrijfstak verzuim.

Voorbeelden premiepercentages bij eigen verzuim

In onderstaand voorbeeld geven we alleen weer wat het effect op je premie is bij wijziging van de eigen verzuimpercentages. We gaan er hierbij voor het gemak vanuit dat de overige factoren niet wijzigen.


Voorbeeld: bedrijf met 8 medewerkers

In dit voorbeeld zien we een bedrijf met 8 personeelsleden, dat door de jaren heen een verzuimpercentage van 1% heeft wat betekent dat het personeel van dit bedrijf weinig ziek is. Op 1 juli 2019 valt een van de personeelsleden langdurig uit. Hij blijft twee jaar ziek, de volle duur van de loondoorbetalingsverplichting. Dit leidt dan ook tot een zeer hoge stijging van het verzuimpercentage. De premie in 2019 is nog berekend met 3 jaar op rij 1% verzuim. In 2020 wordt de premie berekend met het gestegen verzuimpercentage in 2019 van 6,25%. Zie onderstaande tabel om te zien hoe de premiestijging tot stand komt:

Premiestijging 2019: 0%Verzuimpercentage 2018: 1%Verzuimpercentage 2017: 1%Verzuimpercentage 2016: 1%
Premiestijging 2020: 16%Verzuimpercentage 2019: 6,25%Verzuimpercentage 2018: 1%Verzuimpercentage 2017: 1%

Door het langdurig uitvallen van een personeelslid per 1 juli 2019 is het verzuim in 2019 gestegen van 1% naar 6,25%. Een stijging van 525%. Als gevolg hiervan wordt het premiepercentage per 1 januari 2020 verhoogd met 16%.

Premiestijging 2021: 24%Verzuimpercentage 2020: 12,5%Verzuimpercentage 2019: 6,25%Verzuimpercentage 2018: 1%

Het personeelslid is in 2020 nog steeds ziek. Dit leidt tot een stijging van het verzuimpercentage van 6,25% in 2019 naar 12,50% in 2020. Een stijging van 100%. Als gevolg hiervan wordt het premiepercentage per 1 januari 2021 verhoogd met 24%.


Een positieve of negatieve verandering in het verzuimpercentage leidt dus ook tot een positieve of negatieve verandering in het premiepercentage. Zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt is een stijging in het premiepercentage gelukkig aanzienlijk lager dan de stijging van het verzuimpercentage.

Let op: ook als het eigen verzuimpercentage niet wijzigt, kan het gemiddelde verzuimpercentage in de sector waarin je bedrijf is ondergebracht wel wijzigen. Dit kan ook leiden tot een wijziging van je premiepercentage.


Voorbeeld: bedrijf met 17 medewerkers

Nu een bedrijf met 17 personeelsleden, ook hier is door de jaren heen een verzuimpercentage van 1% maar dan stijgt het verzuimpercentage naar 2%. Zie onderstaande tabellen om te zien hoe de daaropvolgende premiestijging tot stand komt:

Premiestijging 2020: 0%Verzuimpercentage 2019: 1%Verzuimpercentage 2018: 1%Verzuimpercentage 2017: 1%
Premiestijging 2021: 6%Verzuimpercentage 2020: 2%Verzuimpercentage 2019: 1%Verzuimpercentage 2018: 1%

Het verzuim in 2020 gestegen van 1% in 2019 naar 2%. Een stijging van 100%. Als gevolg hiervan wordt het premiepercentage per 1 januari 2021 verhoogd met 6%.

Premiestijging 2022: 4%Verzuimpercentage 2021: 2%Verzuimpercentage 2020: 2%Verzuimpercentage 2019: 1%

Het verzuimpercentage 2020 en 2021 blijft gelijk. De premie wordt berekend over de afgelopen 3 jaar. Gevolg dat het premiepercentage niet met 6%, maar 4% wordt verhoogd.