Je bedrijfspand isoleren? Let op de brandveiligheid
Je wilt je (nieuwe) bedrijfspand natuurlijk zo goed mogelijk isoleren. Een goede isolatie in bijvoorbeeld het dak of de spouwmuur zorgt ervoor dat je minder energie hoeft te verbruiken. Hiermee help je het klimaat en jouw energierekening gaat omlaag. Een goede investering dus! In dit artikel gaan we dieper in op de meest populaire isolatiematerialen met bijbehorende risico's. Zo houd je naast je energieverbruik ook de verzekerbaarheid van je (nieuwe) bedrijfspand in de gaten.
Materiële en gevolgschade
Houd bij het selecteren van het isolatiemateriaal wel rekening met de brandveiligheid van je pand en de eisen van je verzekeraar. Er zit namelijk een groot verschil in de brandbaarheid tussen de verschillende soorten isolatiemateriaal. Een bedrijfsbrand brengt zowel je eigen veiligheid als de continuïteit van je bedrijf in gevaar. Vaak is er namelijk ook sprake van materiële en gevolgschade. Je moet er niet aan denken dat je bedrijf maanden stil komt te liggen, om nog maar niet te spreken over faillissement. Dit laatste is echter wel de realiteit voor 50% van de bedrijven na een bedrijfsbrand.
Tijd dus om te investeren in isolatiemateriaal. Deze duurzame oplossing zorgt voor een lager energieverbruik. Als de warmte beter binnenblijft, dan hoeft je cv-ketel of warmtepomp namelijk minder hard te draaien. Dit zie je terug in de energierekening, want met goede isolatie kun je al snel honderden euro's per jaar besparen.
Opkomst kunststof isolatiemateriaal
Wanneer je je gaat verdiepen in isolatiemateriaal, zijn de brandveiligheid en de eisen van de verzekeraar belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Verzekeraars maken zich over brandbaar isolatiemateriaal in toenemende mate zorgen. Johan van Laar is specialist in het verzekeren van complexe bedrijfsmatige risico’s en werkzaam binnen Rabo Assurantie Makelaardij. In 2020 heeft Rabobank een eigen makelaardij opgericht waarmee Rabobank ook hele grote of complexe risico’s van klanten via Rabobank kan verzekeren.
Johan legt uit waarom de brandveiligheid in gevaar kan komen door toepassing van (kunststof) isolatiemateriaal: "In steeds meer bedrijfspanden wordt gebruik gemaakt van kunststof isolatiemateriaal. Hiermee kun je bijvoorbeeld je spouwmuren of dak laten isoleren. Kunststof materiaal isoleert erg goed. Nadeel van dit materiaal is de hoge brandbaarheid. Als in het bedrijfspand vuur ontstaat, dan is er voor de brandweer vaak geen houden meer aan. Zowel voor jou als ondernemer als voor de verzekeraar betekent dit extra risico's.”
“Waar zonnepanelen liggen, heb je te maken met warmteaccumulatie en elektriciteitsdraden die over en door het dak lopen”
Jörgen Egter van Wissekerke is Senior Bouwconsultant bij Rabo Real Estate Finance. Hij wijst op het verband tussen zonnepanelen en isolatiemateriaal. "Waar zonnepanelen liggen, heb je te maken met warmteaccumulatie en elektriciteitsdraden die over en door het dak lopen. Hierdoor kan oververhitting of kortsluiting ontstaan. Het is een extra risico als er dan brandbaar isolatiemateriaal op het dak ligt."
Welk isolatiemateriaal kies jij?
Dat isolatiemateriaal een verhoogd risico voor de brandveiligheid met zich mee kan brengen, blijkt duidelijk uit bovenstaand verhaal. Maar geldt dit voor alle soorten isolatiematerialen en hoe verschillen ze onderling van elkaar? Hieronder zetten we vijf populaire isolatiematerialen met bijbehorende risico's voor je op een rijtje.
Hierbij moet je denken aan steenwol en glaswol. Dit zijn materialen die al heel lang worden gebruikt in de bouw.
Voordeel: nauwelijks brandbaar
Nadeel: zwaarder gewicht, relatief duur
Dit is een kunststof isolatieplaat van hardschuim die wordt gemaakt van aardolie in combinatie met een aantal chemische stoffen.
Voordeel: nauwelijks brandbaar
Nadeel: broos materiaal, niet vormvast en minder vochtbestendig
Dit zijn harde schuimstof platen. Ze worden geplaatst op daken en in spouwmuren.
Voordeel: licht van gewicht, zeer goed isolerend, relatief goedkoop
Nadeel: veel brandbaarder dan bijvoorbeeld steen- en glaswol
Dit is een kunststof hardschuim dat vooral gebruik wordt voor spouwmuren.
Voordeel: licht van gewicht, goed isolerend, relatief goedkoop
Nadeel: veel brandbaarder dan bijvoorbeeld steen- en glaswol
Dit materiaal wordt het meest gebruikt. Maar liefst 70% van de panden in Nederland is deels of in zijn geheel geïsoleerd met EPS.
Voordeel: licht van gewicht, goed isolerend en relatief goedkoop
Nadeel: uiterst brandbaar. Ook smelt EPS waardoor een brand snel kan uitbreiden
"Minerale wol en resolschuim zijn betere keuzes als je enkel kijkt naar de brandveiligheid. De reden waarom bedrijven voor andere opties kiezen, heeft vaak te maken met de bouwkosten. PIR, PUR en EPS zijn veel lichter qua gewicht. Je hebt hierdoor automatisch een minder stevige staalconstructie nodig en dat financiële voordeel kan - zeker bij een groot gebouw - flink oplopen", vertelt Johan van Laar.
Een brandveilig bedrijfspand
Als ondernemer moet je er niet aan denken dat in jouw bedrijfspand brand ontstaat. Maar wat kun je doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Het is allereerst belangrijk om je te houden aan de voorschriften van het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is voornamelijk gericht op jouw veiligheid. Schadebeperking, bedrijfscontinuïteit en vastgoedwaarde zijn aspecten die niet terugkomen. In het Bouwbesluit komt bijvoorbeeld wel terug dat de dakconstructie moet zijn toegerust op het gewicht van het isolatiemateriaal. Verder gelden er algemene brandveiligheidsregels voor vluchtwegen, blusapparatuur en compartimentering. Compartimenteren is het opsplitsen van ruimtes om te voorkomen dat brand zich verder kan verspreiden.
"We zien dat verzekeraars in toenemende mate extra eisen stellen, die verder gaan dan het Bouwbesluit", aldus Johan van Laar. "Dat kan bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie zijn of het aanbrengen van een bouwkundige scheiding zoals een (brand)muur. Ook als het gaat om isolatiemateriaal worden steeds vaker aanvullende eisen gesteld."
Onverzekerbaar bedrijfspand
Ga je een nieuw bedrijfspand bouwen? Of ben je van plan om je huidige pand beter te isoleren of te verbouwen? Stem dit plan dan vooraf al met je verzekeringsadviseur af. Zo kun je eventuele issues met de brandveiligheid op tijd tackelen.
"In de praktijk gebeurt dit vaak te laat", zegt Jörgen Egter van Wissekerke. "Pas nadat de werkzaamheden zijn begonnen, wordt de tussenpersoon of verzekeraar ingeschakeld. Dit kan grote consequenties hebben voor de verzekerbaarheid van je bedrijfspand. Mogelijk krijg je te maken met een forse premiestijging of wordt je pand zelfs onverzekerbaar. Dat wil je liever niet zien gebeuren natuurlijk. Neem daarom als je plannen hebt voor verbouw of nieuwbouw op tijd contact op met je verzekeringsadviseur."
Door de schaarste in bouwmaterialen en om kosten te reduceren wordt er tijdens de bouw of verbouwing van je bedrijfspand soms gekozen voor een ander isolatiemateriaal. Ook dan is het belangrijk om deze keuze weer af te stemmen met je verzekeringsadviseur. Neem alle betrokkenen bij de bouw of verbouwing mee in de eisen van de verzekeraar en zorg dat je kunt aantonen welk isolatiemateriaal er is gebruikt.
Wees op de hoogte van de eisen van jouw verzekeraar en kies in overleg met je verzekeraar het juiste isolatiemateriaal.
Houd je bedrijf verzekerbaar
Wil je persoonlijk verzekeringsadvies over de risico's van isolatiematerialen? Vraag dan een gesprek aan.