Zo kwam dit mkb-bedrijf aan een nieuwe pensioenregeling

Een pensioenregeling voor je eigen bedrijf optuigen. Hoe werkt dat en bij wie klop je daarvoor aan? Marije de Lange is marketing- en communicatieconsultant bij dir/Active en heeft dit traject onlangs succesvol afgerond. 'Rabobank heeft ons van A tot Z ontzorgd.'

dir/Active is een bekende naam in de gezondheidszorg. Het bedrijf levert software waarmee zorginstellingen hun patiëntenvervoer, logistiek en schoonmaaktaken eenvoudig kunnen organiseren. Drie jaar geleden werd dir/Active overgenomen, van een pensioenregeling voor de circa tien medewerkers was toen nog geen sprake. Tijd om daar verandering in te brengen, vond de nieuwe eigenaar. Want bij goed werkgeverschap hoort nu eenmaal een goed pensioen. In deze krappe arbeidsmarkt is dit bovendien een manier om je als bedrijf te onderscheiden. Ook de medewerkers van dir/Active vonden dit een goed idee.

Rabobank haakt aan

Aan Marije werd gevraagd om de kar te trekken. En dat deed ze: 'We zijn een relatief klein mkb-bedrijf, zonder aparte HR-afdeling. Pensioen is een specifiek vakgebied en al meteen was duidelijk dat we dit traject niet alleen zouden kunnen. Rabobank was voor ons een logische partij om aan te haken, zij zijn onze huisbank en partner voor financiële vraagstukken.'

Kees van Abeelen is pensioenadviseur bij Rabobank en helpt bedrijven zoals dir/Active. Niet door ze een richting op te duwen, maar door verschillende scenario's naast elkaar te leggen. ‘We beginnen zo’n traject met een oriëntatiegesprek. Hierin bespreken we de stappen die je als bedrijf moet doorlopen tijdens een adviestraject en hoe wij de klant hierin begeleiden. Daarna volgt een uitgebreide inventarisatie en analyse waarin we onder andere kijken naar de wensen van de onderneming, de financiële ruimte en de mogelijkheden. We vergelijken vervolgens een aantal producten en komen zo tot een passende oplossing.’

Wat kost een pensioenregeling?

Met de informatie uit de gesprekken kon Kees vervolgens een paar opties van verschillende pensioenaanbieders op tafel leggen. Hierdoor ziet een werkgever meteen hoe een bepaalde keuze er in de praktijk komt uit te zien en of het binnen het budget past. “Kees heeft goed geluisterd naar onze wensen ten aanzien van de invulling en het budget. Aan de hand van deze wensen hebben we meerdere opties gekregen bij verschillende pensioenaanbieders. Samen met onze adviseurs hebben de verschillende opties getoetst aan hoe goed deze passen bij ons bedrijf, zodat we uiteindelijk een goede keuze hebben kunnen maken”, aldus Marije.

Dat budget is de vraag die logischerwijs iedere keer terugkomt. Wat kost het onderaan de streep? 'Je wilt als werkgever goed voor je personeel zorgen, maar het moet wel betaalbaar blijven voor de onderneming. Daarom is het belangrijk dat we scenario's kunnen laten zien en hierop ons advies afstemmen. Zo kan een werkgever uiteindelijk zelf een keuze maken die zo goed als mogelijk aansluit bij zijn of haar wensen.'

Nieuw pensioenstelsel
Eén ding stond voor Marije vast: de pensioenregeling voor dir/Active moest aansluiten bij het nieuwe pensioenstelsel. Zonder verder uitstel treedt het nieuwe pensioenstelsel vanaf volgend jaar in werking. We lichten er drie aspecten uit:

Vlakke premie
De uitkeringsregeling verdwijnt. Vanaf komend jaar is er alleen nog de beschikbare premieregeling. Voor elke deelnemer van een pensioenregeling geldt dan hetzelfde premiepercentage, ongeacht de leeftijd. Ook het streven naar een vaste uitkeringshoogte verdwijnt.

AOW-leeftijd
Vanaf 2024 stijgt de AOW-leeftijd nog maar acht maanden voor ieder jaar dat we langer leven.

10% vrije opname
Gaat een medewerker met pensioen, dan mag de werknemer in één keer tot 10% van het opgebouwde bedrag opnemen.

Heb je als werkgever al een pensioenregeling afgesloten? Hier lees je meer over de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel voor jouw onderneming en welke stappen benodigd zijn.


In gesprek over pensioenen?
Wil jij het pensioen van je werknemers goed geregeld hebben? Ga dan in gesprek met één van onze adviseurs. We denken graag met je mee.

Hoe kies je de juiste pensioenregeling?

Terug naar de pensioenregeling van dir/Active. Was het eigenlijk moeilijk kiezen tussen de verschillende opties die op tafel lagen? En welke rol speelde de adviseur daarbij? 'Het is een samenspel, waarbij onze input een werkgever helpt om de juiste keuzes te maken', vertelt Kees. Hij legt dit uit aan de hand van een voorbeeld.

'Stel dat je de partneruitkering bij overlijden vaststelt op € 10.000. Door inflatie kun je over tien jaar minder voor dat geld kopen. De vraag is of een werkgever dit bedrag wil laten meegroeien. Dit leg ik dan voor, maar laat de klant vervolgens wel zelf een keuze maken. Besluit de werkgever om de uitkering waardevast te houden, dan denk ik mee in de benodigde jaarlijkse stijging.

Medewerkers meenemen

Natuurlijk werden ook de medewerkers van dir/Active meegenomen in het traject Zij hadden eerder al hun input mogen geven. Toen het plan er eenmaal lag, organiseerde Marije een bijeenkomst voor haar collega's. 'Samen met Kees heb ik daar de pensioenregeling gepresenteerd en uitgelegd hoe bepaalde keuzes tot stand zijn gekomen. Kees heeft vooral laten zien hoe de vermogensopbouw eruit gaat zien.'

Die aanpak viel duidelijk in de smaak, vertelt ze. 'Ik durf nu wel te stellen dat de pensioenregeling breed gedragen wordt op de werkvloer. Mijn advies aan andere bedrijven die nog aan het begin van dit traject staan: Laat je goed adviseren door een specialist. Rabobank heeft ons in ieder geval van A tot Z ontzorgd.'

In gesprek over pensioenen?

Wil jij het pensioen van je werknemers goed geregeld hebben, net als dir/Active? Ga dan in gesprek met één van onze adviseurs. We denken graag met je mee.

phone

Hulp nodig?