Ondernemers met laptops

Een nieuwe pensioenwet: zo speelt IT-bedrijf EyeTi daar slim op in

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet van kracht met een overgangsfase. Op zijn laatst moeten alle pensioenregelingen aan deze nieuwe wetgeving zijn aangepast op 1 januari 2028. Het Brabantse IT bedrijf EyeTi heeft de belangrijkste stappen al gezet. Financieel directeur Rogier Huijbregts deelt zijn ervaring.

Bedrijven hebben nog tot 1 januari 2028 om hun pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Wat houden de nieuwe veranderingen in? Hier hebben we het een en ander over geschreven. Zie bijvoorbeeld 'dit betekenen de nieuwe pensioenregels voor je bedrijf’, of luister de podcast van Rabo Research. We lichten een paar veranderingen voor je uit:

    Alle pensioenregelingen worden premieregelingen, waarbij de werkgever een bepaalde premie beschikbaar stelt voor de pensioenopbouw. Deze ingelegde premie komt in het persoonlijk pensioenpotje van de werknemer en wordt vervolgens belegd. Risico’s gaan hiermee meer van de werkgever naar de werknemer. Een toezegging op basis van de oude middelloon- of eindloonsystematiek is niet meer toegestaan Deelnemers (oftewel werknemers) kunnen meer keuzevrijheid krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je duurzaam wilt beleggen in aandelen, dus in een duurzaam beleggingsfonds. Ook verandert er wat in de wijze waarop de hoogte van het partner- en wezenpensioen bepaald wordt. Zie voor meer informatie Werkgevers | Onderwerp | Werken aan ons Pensioen

Meer weten over de veranderingen in de pensioenregeling?

Pensioenregeling: wees goed voorbereid en kom in actie

Nu denk je misschien: we hebben nog tot 2028 om alles te regelen. Tijd genoeg. Maar dat kan nog wel eens tegenvallen, waarschuwt Joris Kruijzen. Hij is pensioenspecialist bij Rabobank.

'Je hebt meer tijd nodig dan je denkt. Voorkom daarom dat je in tijdnood komt. Er is begeleiding nodig, je moet medewerkers voorlichten en de Ondernemingsraad moet akkoord geven. Je wilt niet wachten tot het vijf voor twaalf is en je in alle haast belangrijke beslissingen moet nemen.

De meeste bedrijven zijn niet dagelijks met hun pensioenregeling bezig, erkent hij. En daarom kunnen ze denken: we parkeren dit thema even en laten voorlopig alles bij het oude. Er zijn immers genoeg andere bedrijfskwesties die nu om aandacht vragen. 'Maar onder de Wet toekomst pensioenen kom je als werkgever niet uit. Begin er daarom liever vandaag al mee', zegt Kruijzen.

Zo heeft EyeTi hun pensioen geregeld

Je huidige regeling aanpassen aan de nieuwe wet dus, maar is dat eigenlijk ingewikkeld? Wat komt er als werkgever allemaal op je af en bij wie kun je terecht voor advies? EyeTi uit Den Bosch is al begonnen met het aanpassen van zijn pensioenregeling met hulp van Rabo PensioenAdvies. EyeTi heeft als doel te bouwen aan een hechte groep IT-ondernemingen die op alle mogelijke manieren floreren. EyeTi denkt met hen mee over de kaders en faciliteert deze IT-ondernemingen. EyeTi heeft een mooie ambitie om hun pensioenzaken goed voor elkaar te hebben en heeft daar in nauwe samenwerking met Rabo PensioenAdvies een aantal belangrijke keuzes voor gemaakt. Rogier Huijbregts is als financieel directeur nauw betrokken bij dit proces.

Pensioenen bij EyeTi: begin bij de medewerkers

EyeTi is een moedermaatschappij, met daaronder een hele reeks bedrijven. Bij één van die dochterondernemingen is met succes een pilot afgerond. Nu wordt de nieuwe pensioenregeling ook bij de andere bv's uitgerold. Dat is een proces waarbij ook de Ondernemingsraad wordt betrokken.

'Deze werkgever loopt hierin duidelijk voorop', zegt Joris Kruijzen van Rabo PensioenAdvies. 'Ze hebben de koe bij de horens gevat en zijn het gesprek aangegaan. Met ons én hun medewerkers. Daar begint dit hele proces eigenlijk mee, het pensioen op de werkvloer bespreekbaar maken. Een inspirerend verhaal!'

En de medewerkers om wie het gaat? Die reageren volgens Huijbregts erg enthousiast. 'Wat ik vooral terugkrijg, is dat ze het een heel helder verhaal vinden. Voor de meeste collega's was het pensioen lange tijd een ver-van-hun-bed-show. Door de nieuwe pensioenregeling zijn medewerkers er nu al mee bezig.'

De begeleiding van Rabo PensioenAdvies heeft Huijbregts als erg positief ervaren. 'Joris Kruijzen weet vrijwel alles als het om pensioenen gaat. Hij is bovendien in staat om zijn kennis met veel enthousiasme over te brengen. Zo blijft een groot deel van deze toch wel saaie stof hangen bij medewerkers en worden ze op een leuke manier aan het denken gezet over hun oude dag.'

Bereid je goed voor op de Wet Toekomst Pensioenen

De pensioenexperts van Rabo PensioenAdvies helpen je daar graag bij.