Verzekeringsadvies - Corona & je verzekeringen

Wat zijn de blijvende gevolgen van corona op je risico’s?

Passen jouw verzekeringen nog bij je bedrijf? Ga erover in gesprek met een verzekeringsadviseur.

Wat zijn de blijvende gevolgen van corona op je risico’s?

Is jouw bedrijfssituatie de afgelopen tijd veranderd? De coronacrisis en de maatregelen hebben een enorme impact gehad op Nederland. Misschien heb jij ook wel andere keuzes moeten maken. Wellicht ben je eten gaan bezorgen of werken je medewerkers meer vanuit huis. Deze aanpassingen brengen andere risico’s met zich mee. Alhoewel je je niet kunt verzekeren tegen een pandemie is het wel belangrijk om te kijken of je verzekeringen nog bij je huidige situatie passen. In dit artikel lees je waarop je moet letten.

Illustratie checklist

1. Update je verzekeringen

Sinds het begin van de coronacrisis hebben we veel (tijdelijke) wijzigingen in bedrijfsactiviteiten gezien. Bijvoorbeeld dat horecaondernemers ook maaltijden bezorgen en taxibedrijven tijdelijk medicijnen of boodschappen bezorgen. Ook zien we dat bedrijven nieuwe activiteiten ontplooien. Mooie initiatieven! Het is echter wel belangrijk om dit te melden. De regelingen die verzekeraars hadden om toch dekking te verlenen voor tijdelijke activiteiten zijn niet meer geldig, of lopen binnenkort af. Veel verzekeringen, zoals een brandverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering, dekken alleen je primaire bedrijfsactiviteiten. Als je andere activiteiten uitvoert dan heb je hiervoor meestal geen dekking. Dit kan betekenen dat een brandschade of aansprakelijkheidsschade niet uitgekeerd wordt. Neem dan ook altijd contact op voor persoonlijk verzekeringsadvies. Zo zorg je ervoor dat je de juiste dekking hebt.

2. Loop de contracten nog eens na

Nog iets wat je zeker moet controleren zijn je contracten met leveranciers en afnemers. Als antwoord op de crisis zijn in diverse sectoren heel wat voorwaarden aangepast. Gelden die voorwaarden nog steeds of vind je deze voorwaarden eigenlijk niet passend? Bekijk de wijzigingen en ga na of deze nog relevant zijn. Zo niet, dan is het zaak om dit met je leverancier of afnemer bespreekbaar te maken. Controleer daarbij ook of je verzekeringen op de voorwaarden afgestemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan je eigen leveringsvoorwaarden, kredietlimieten op je kredietverzekering of de voorwaarden op je aansprakelijkheidsverzekering.

Hanteer jij de juiste algemene voorwaarden?

Illustratie auto

3. Gaan je medewerkers weer naar kantoor?

De periode van volledig thuiswerken ligt voor veel bedrijven alweer achter ons. We zijn steeds meer zakelijk onderweg. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Welke risico’s loop je als je medewerkers weer gaan deelnemen aan het verkeer?

Lees meer over de risico's

Als ondernemer met personeel ben je wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie- en evaluatie op te stellen en bij te houden. Beter bekend als een RI&E. Is deze nog actueel of zijn er de afgelopen maanden zaken gewijzigd?

Check of je RI&E nog actueel is

4. Wijzigingen in je supply chain

Ben je door corona afhankelijk geworden van één of meerdere leveranciers of ben je nu toegewezen op andere leveranciers? Als onderdeel van een supply chain loop je risico's. Een leveringsprobleem of brand bij je leverancier heeft namelijk grote impact op jouw bedrijf. Verklein de risico's van je supply chain in 7 stappen.

Heb je gekozen voor andere leveranciers of afzetkanalen? Controleer dan ook of schade aan je producten nog altijd tot aan hun eindbestemming worden gedekt. Elke transportverzekering kent namelijk ander voorwaarden.

Let op je transportrisico's

5. Grotere risico’s voor bestuurders van bedrijven, verenigingen en stichtingen

Tijdens de coronacrisis moesten bestuurders soms in korte tijd belangrijke beslissingen nemen die mogelijk invloed hadden op het voortbestaan van het bedrijf, de vereniging of de stichting. Voor sommige fouten die je als bestuurder maakt kun je persoonlijk, met je privévermogen, aansprakelijk gesteld worden.

Lees meer over bestuurdersaansprakelijkheid

Illustratie geld

6. Overweeg een kredietverzekering tegen onbetaalde facturen

Wellicht maak je je in deze onzekere tijden extra zorgen: “Betalen mijn klanten straks de rekening nog”? En wat als jouw facturen niet meer betaald kunnen worden? Met een kredietverzekering wapen je je tegen dit risico. 

Rabobank biedt verschillende kredietverzekeringen, waaronder Omzet Garant en Debiteuren Comfort Plan. Deze kun je via Rabobank zelf afsluiten. Je kunt je hierover ook laten adviseren.

Lees meer over wat je kunt doen bij onbetaalde facturen

7. Wees alert op cybercrime

Werken je medewerkers structureel vaker vanuit huis? Cybercriminelen spelen in op deze ontwikkeling en als gevolg hiervan zien we de laatste tijd een scherpe toename in o.a. phishingmails. Via deze e-mails proberen criminelen gegevens te achterhalen of malware te installeren. Helaas zijn deze e-mails niet tegen te houden. Wel zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat het risico op een datalek zo klein mogelijk wordt: Lees er meer over in onderstaande artikelen of maak een afspraak met een adviseur. 

Kan je bedrijf door na een hack? Ben jij voorbereid op cybercriminaliteit?

Wil je weten of jouw verzekeringen nog passen bij je bedrijf? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende afspraak. Ze helpen je graag verder, zodat jij je weer volledig kunt richten op het ondernemen.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan
Download gratis het e-book "sterker uit de coronacrisis"

Praktische gids voor financiële grip op je bedrijf

De coronacrisis laat diepe sporen na in het Nederlandse ondernemerslandschap. Heel wat ondernemers vechten voor het voortbestaan van hun business. Juist nu is financiële grip op je bedrijf belangrijk! Wil je hier meer over weten?  Download het  gratis e-book ‘Sterker uit de coronacrisis’.

Meer informatie over het gratis e-book