Bedrijfshypotheek: financiering voor je kantoor, winkel of pand

Zoek je een bedrijfshypotheek om te investeren in een bedrijfspand? Met deze zakelijke lening van de Rabobank kun je jouw plannen realiseren. De zakelijke hypotheek is ook geschikt voor verbouwingen.

persoonlijk gesprek bepaal samen met een adviseur een gepaste looptijd zichtbaar in de Rabo App

Wat is een bedrijfshypotheek?

Een bedrijfshypotheek is een zakelijke lening die is afgestemd op het kopen of verbouwen van een bedrijfspand. Een bedrijfshypotheek heeft meestal een looptijd van ongeveer 25 jaar. In sommige gevallen is dat korter. Bij verbouwingen geldt een looptijd van ongeveer 10 jaar. De looptijd hangt deels af van de mate waarin je de investering kunt afschrijven.

Lees meer over de zakelijke lening

Veelgestelde vragen over een bedrijfshypotheek

Veel ondernemers worstelen met de keuze tussen koop of huur. Kopen kan op lange termijn aantrekkelijk zijn, maar hoe pak je het aan? En heb je dan recht op investeringsaftrek? We hebben de antwoorden op de meestgestelde vragen van ondernemers op een rij gezet.

Lees de antwoorden

Waarom kiezen voor een zakelijke hypotheek?

Er bestaan verschillende redenen om te investeren in de bouw of verbouwing van een bedrijfspand. Denk aan een professionelere uitstraling, betere bereikbaarheid en meer werkplezier. Voor de meeste ondernemers is het niet mogelijk om het bedrijfspand uit eigen middelen te betalen. Daarom is er de bedrijfshypotheek. Daarmee kun je investeren in een nieuw bedrijfspand, een extra vestiging of een verbouwing.

Bespreek je investering tijdens het persoonlijk gesprek

Na de online aanvraag van een zakelijke hypotheek volgt een persoonlijk gesprek met onze adviseur. Dat kan veilig en eenvoudig via een videogesprek. Hier bespreken we welke oplossing het best bij je plannen past. Mogelijk is een combinatie van financieringen een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfshypotheek voor een pand en lease voor de financiering van machines en transportmiddelen.

Financiering aanvragen of sparren

Eerst even sparren

Veel ondernemers met investeringsplannen vinden het fijn om eerst even met een adviseur te sparren voor ze een aanvraag starten. Dat kan telefonisch of via een videogesprek. Maak hiervoor kosteloos een afspraak.

Even sparren

Belangrijk om te weten over de zakelijke lening

Kenmerken
Voor een bedrijfshypotheek gelden de kernmerken en voorwaarden van een zakelijke lening.Het geld dat je leent met een bedrijfslening dient gebruikt te worden voor de doelen die we samen vastleggen in de overeenkomst.Wij vragen je meestal voor een financiering zekerheden in te brengen. Denk daarbij aan onroerend goed, voorraden of machines. Kun je niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen, dan kunnen wij hierop beslag leggen. Voor retailers geldt vaak ook een borgstelling of hoofdelijke medeschuldverbintenis van de ondernemer.Onderdeel van de aanvraag is een toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Wat is de looptijd van een bedrijfslening?

We bepalen samen met je de looptijd. Deze looptijd is afgestemd op je behoefte en investeringsdoel. De looptijd van een zakelijke lening is meestal afgestemd op de economisch levensduur van het bedrijfsmiddel of pand dat je wilt financieren. In sommige gevallen is de looptijd korter. De looptijd van bedrijfsleningen is minimaal één jaar.

Hoe los ik een bedrijfslening af?

Samen met onze adviseur spreek je af welke aflossingsvorm past bij jouw onderneming. Standaard betaal je de lening in maandelijkse termijnen terug die automatisch worden afgeschreven. Bij iedere termijn betaal je rente en aflossing. Het is ook mogelijk om per kwartaal terug te betalen, maar dit zorgt wel voor een hoger rentepercentage. 

De hoogte van rente en aflossing bij lineaire aflossing van een zakelijke lening

Lineaire aflossing

De meeste gekozen aflossingsvorm is de lineaire aflossing. Bij een lineaire lening betaal je ieder termijn een vast aflossingsbedrag aan de bank. Hierdoor daalt het totaalbedrag van de bedrijfslening, waardoor je een steeds kleiner bedrag aan rente betaalt. Voorwaarde is wel dat je een vast of gelijkblijvend rentepercentage hebt afgesproken. Heb je gekozen voor een variabele rente? Dan kunnen de rentekosten per termijn variëren. Vraag je Rabobank ook naar andere aflossingsvormen.

Kosten

Over een zakelijke lening betaal je vaste of een variabele rente. Met een vaste rente weet je waar je gedurende de looptijd aan toe bent. Met een variabele rente profiteer je eventueel van een dalende rente, maar moet je het ook kunnen opvangen als de rente stijgt.

Onze adviseur legt graag aan je uit waar wij naar kijken bij het bepalen van je rentetarief en hoe deze is opgebouwd.

Lees meer over de kosten van een zakelijke lening

Risico op rentestijging afdekken

Wil je het risico van rentestijging afdekken? Hiervoor bestaan verschillende opties, zoals een vaste rente of een renteplafond. Onze adviseur vertelt je wat de mogelijkheden zijn.

Lees meer over renterisico’s afdekken

Vervroegd aflossen

Heb je financiële ruimte tijdens de looptijd van je zakelijke lening? Je mag per kalenderjaar tot 5% vervroegd aflossen op je bedrijfslening zonder aanvullende kosten. Je bent daardoor eerder klaar met het afbetalen van je zakelijke lening. Vervroegd aflossen kan online.

Lees meer over vervroegd aflossen

Voorwaarden

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

De Rabobank wil haar dienstverlening aan kleinzakelijke klanten continu verbeteren. Daarom hebben we ons verbonden aan de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Lees meer over de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering