Wouter van de Kamp met zijn geleaste CNC-machine

“De capaciteit van ons bedrijf verdubbelde door de machine”

Na enig aarzelen kozen de drie eigenaren van Bouwkamp Putten er tóch voor een grote machine aan te schaffen die kozijnen op maat produceert. En die keuze betaalt zich uit: ze hebben de capaciteit van hun bedrijf meteen verdubbeld. Mede-eigenaar Wouter van de Kamp vertelt wat hij van de investering heeft geleerd.

Wouter van de Kamp, Bouwkamp Putten

Ondernemer: Wouter van de Kamp

Bedrijf: Bouwkamp Putten
Wat: produceren en plaatsen van kozijnen
Sinds: 2016
Aantal medewerkers: 3
Geleast: CNC-machine

Wouter van de Kamp en werknemer maken kozijnen

Extra personeel aannemen of niet? Kies wat bij jouw bedrijf past

“Als de machine veertig uur per week zou draaien, zouden we het plaatsen van al die kozijnen met z’n drieën niet eens aankunnen.”

Aan werk heeft Bouwkamp Putten bepaald geen gebrek. Wouter, zijn jonge broer en zijn zwager maken én plaatsen raam- en deurkozijnen in Putten en ver daarbuiten. “We konden de groeiende vraag bijna niet meer aan. En iemand in dienst nemen doen we liever niet. Het werkt prettig zo, met z’n drieën. Gelukkig was er een andere oplossing: een machine die kozijnen op maat produceert. Deze CNC-machine neemt veel werk uit handen.”

Ga voor goud

Dankzij de nieuwe machine kan er bij Bouwkamp veel meer geproduceerd worden. Niet alleen meer voor particulieren, maar ook voor bouwbedrijven en zzp’ers in de omgeving. Wouter: “Achteraf gezien waren we niet goed op de hoogte van wat zo’n machine allemaal kan.”

“We draaien nu dubbele capaciteit en de kwaliteit van onze producten is hoger. De machine werkt zelfs zó snel dat hij regelmatig stilstaat. Als hij veertig uur per week zou draaien, zouden we het plaatsen van al die kozijnen met z’n drieën niet eens aankunnen. Daarom is dit echt de beste machine voor ons. Hij neemt ons nu al heel veel werk uit handen én we kunnen ermee doorgroeien.”

Maak een stevig financieel plan

“We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Wouter. “Onze angst was dat de aanschaf van zo’n machine een te grote investering zou zijn voor onze kleine onderneming. Financial lease bleek voor ons interessant, omdat we dan niet in één keer een grote investering hoefden te doen. We hebben gekozen voor een leasecontract met lange looptijd, zodat onze maandlasten laag blijven. Mocht het zakelijk tegenvallen, dan kunnen we die kosten opvangen.”

Fijne bijkomstigheid voor de mannen van De Bouwkamp is de lage rente. Die maakte het extra interessant om de machine helemaal met lease te financieren. “Eerst wilden we een aanbetaling doen uit eigen middelen, maar door de rentestand was het aantrekkelijker om alles te leasen. Met als extra voordeel dat we meer geld in kas hielden voor onze bedrijfsvoering.”

Sta open voor een nieuw perspectief

De beslissing om de machine aan te schaffen pakt dus behoorlijk goed uit. Zó goed, dat de wens om geen personeel aan te nemen in het gedrang komt. “We zijn natuurlijk hartstikke blij met die verdubbeling van de productie. En we doen nu niet eens moeite om nieuw werk te vinden, het komt vanzelf. Daarom denken we intussen toch na over personeel. Want stel je voor dat we echt achter alle potentiële opdrachten aannemen... Maar laten we ook daarvoor eerst maar eens een goed plan maken.”

Rabo Lease machine

Ook investeren in een machine?

Met Rabo Lease schaf je snel en simpel een machine aan. Vrijwel alle machines kun je bij ons leasen: van CNC-machine tot draaibank en van graafmachine tot robot. Zo hoef je niet in één keer het volledige aanschafbedrag uit eigen middelen te betalen. Geïnteresseerd?