Update

Impact coronavirus op zuivelmarkt

17 maart 2020 16:49

Dat de hele wereld in de ban van het coronavirus is, is geen verrassing. En dat de zuivelindustrie in China nu grotendeels stil ligt ook niet. Maar wat is het effect van het virus op de zuivelmarkt in de EU en de rest van de wereld? Dat lees je in deze update.

Impact coronavirus op zuivelmarkt
“De Chinese importbehoefte daalt de eerste helft van 2020 ongeveer 23 procent.”

Minder consumptie van zuivelproducten, dus lagere prijzen

Eind vorig jaar stegen de prijzen op de zuivelmarkt, maar die stijging is begin 2020 gestopt. Dat is te wijten aan economische tegenwind en een lagere vraag naar zuivel in belangrijke regio’s waar veel zuivel naartoe wordt geëxporteerd. Tegelijkertijd speelt ook het coronavirus hierin een grote rol. De grootste gevolgen van corona zien we met name in de export naar Aziatische landen zoals China.

Minder consumptie zuivel buitenshuis

De grootste impact van het coronavirus op de zuivelmarkt verwachten we in gebieden zoals Azië en de Verenigde Staten. Daar wordt zuivel namelijk voornamelijk buiten de deur gegeten en gedronken. Doordat consumenten vanwege corona nauwelijks meer buiten komen, zal dit dus afnemen. Het is natuurlijk wel mogelijk dat consumenten nu meer zuivel kopen bij winkels om het vervolgens thuis te eten of drinken.

We verwachten dat de Chinese zuivelconsumptie in de eerste helft van 2020 met ongeveer 8 procent zal dalen. In de tweede helft van het jaar verwachten we dat dit herstelt naar een daling van 1,5 procent.

Minder import vanuit China

Door de lagere vraag naar zuivel heeft corona ook zijn impact op de logistieke sector. Er wordt namelijk veel minder zuivel geïmporteerd vanuit Aziatische landen. Voor de eerste helft van 2020 schat de Rabobank de daling van de Chinese importbehoefte in op ongeveer 23 procent en voor het gehele jaar op 19 procent. Deze daling heeft dus effect op Westerse zuivelverwerkers en -handelaren, maar ook de prijzen. Hoe groot de impact precies is, moet nog blijken.

Prijsontwikkelingen voor verschillende zuivelproducten

De prijzen van basiszuivelproducten namen vorig jaar nog toe, maar die stijging is in de meeste regio’s de afgelopen periode gestopt. Hoe de prijzen zicht precies ontwikkelen, lees je in het uitgebreide artikel.

Benieuwd hoe jij als ondernemer in de zuivel goed de coronacrisis uitkomt? We gaan graag met je in gesprek.