Update
Tollenaar Industries: zelf aan de slag met robotisering in de metaalbewerking
Tollenaar Industries is een innovatief familiebedrijf gespecialiseerd in metaalbewerking. Onder Tollenaar Industries vallen 5 bedrijven: Tosec, Teqram, TME, Rime en Tubecon. Allemaal actief in plaatbewerking, constructiewerk, buizen en profielen, engineering en projecten. Waarbij Teqram een aparte tak is en robotoplossingen ontwikkelt. Tollenaar heeft meer dan 3000 nationale en internationale klanten in onder andere offshore, machinebouw en bouw en infra. Ze zoeken steeds naar nieuwe oplossingen voor hun klanten, door continu te ontwikkelen en kansen te benutten. Zo ook het vermarkten van een robot die oorspronkelijk voor eigen productie was ontwikkeld. Lees in dit artikel meer over innovatie en ondernemerschap in de metaalbewerkingsindustrie.
In het kort:
Met procesefficiency maak je als toeleverancier het verschil
Frans Tollenaar, eigenaar van Tollenaar Industries, geeft aan: “Als toeleverancier maak je het verschil met efficiënter produceren. Dit is feitelijk ook het belangrijkste dat je in handen hebt omdat de klant precies voorschrijft hoe het product er uit moet zien. Klanten willen steeds sneller hun producten, dus bij ons is alles erop gericht om de doorlooptijd te verkorten.”
Het plaatwerkbedrijf van Tollenaar verwerkt vooral dikkere platen vanaf 6 mm en maakt vaak zware producten. Veel tijd (ongeveer 80%) ging zitten in het verplaatsen van deze platen door de fabriek. Het verplaatsen zelf voegt geen waarde toe en is bovendien zwaar voor de medewerkers. Tollenaar is daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om de procesefficiency te verhogen en het werk te verlichten. Frans geeft aan: “Dat was voor ons een echte uitdaging omdat wij vooral kleine wisselende series produceren. Als je elke dag hetzelfde product maakt in grote series zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie kan je relatief eenvoudig robots toepassen. Voor de kleine series die wij produceren was er geen kant en klare oplossing voorhanden. Dit is ook de reden dat je bij plaatwerkbedrijven in Nederland relatief weinig robots ziet.”
Een robotoplossing om sneller te produceren
Tollenaar ging zelf aan de slag met een robotoplossing voor kleine series en zag dat robotiseren niet eenvoudig is. Hoe zorg je dat robots producten op de juiste plek pakken? Hoe kun je robots producten laten herkennen? Hoe combineer je handmatig werk met robots? Frans legt uit: “We zijn in zee gegaan met specialisten op het gebied van robotarmen, sensoren en grippers (dit zijn de handjes van de robot). Vooral het gebruik van ‘vision’ systemen (de ogen van de robot) op robots was echt nieuw. Je stuit op allerlei problemen zoals bijvoorbeeld wisselende lichtinval en stof in de productieomgeving die van invloed zijn op de sensoren. Maar uiteindelijk, na veel geïnvesteerd te hebben, is het ons gelukt!”
“De intelligentie en motoriek van een vakman kan een robot nog lang niet evenaren maar hij kan wel het zware werk uit handen nemen zonder moe te worden”
Voor robotisering is veel software nodig, die binnen het bedrijf is ontwikkeld. Op de productievloer zijn inmiddels meerdere 6-assige robots operationeel die zorgen voor het beladen en ontladen van verschillende machines. De robots pakken vooral de zwaardere producten van meer dan 20 kg. Voor kleinere delen en producten is het lastig en ook niet rendabel om dit te robotiseren.
Van eigen oplossing naar oplossing voor klanten
Met het ontwikkelen van een eigen robot ontstonden ook kansen voor een nieuw businessconcept. De robotoplossingen die Tollenaar voor eigen productie had gemaakt, konden ook bij klanten toegepast worden. Frans geeft aan: "Dit is niet iets wat je er even bij doet en heel andere business dan we gewend waren. We hebben daarom een nieuw bedrijf opgericht: Teqram. Als je het pand van Teqram binnenkomt ademt dit ook een heel andere sfeer dan de overige bedrijven. Het is er relatief rustig, je kunt er van de vloer eten en kleine groepjes medewerkers zijn aan de slag met verschillende robotopstellingen.”
Elke klant heeft een specifiek vraagstuk. Deze vragen worden geclusterd zodat een robot efficiënt ontwikkeld wordt. Voordat er een kant en klare oplossing is, worden er veel opties ontwikkeld en getest. “Onze ervaring met het oplossen van vraagstukken in onze eigen productie is erg waardevol gebleken”, legt Frans uit. “Uiteraard hebben we fors moeten investeren; de kost gaat voor de baat uit. Maar we zijn nu zo ver dat we actief de markt op gaan met onze robotoplossingen. Volgend jaar willen we echt opschalen.”
Ontwikkeling van vakmanschap
Critici vrezen dat robotisering banen gaat kosten. Bij Tollenaar is dit niet het geval en heeft robotisering meer klanten en meer werkgelegenheid opgeleverd. Blijven investeren in vakmanschap is wel belangrijk, omdat er een behoefte blijft aan medewerkers van alle opleidingsniveaus. Van de medewerkers zelf wordt ook verlangd dat ze actief investeren in hun vakmanschap. Want hoe complexer de machine hoe meer vakmanschap nodig is. Dit is ook de reden dat Tollenaar veel aandacht schenkt aan interne bedrijfsopleidingen. De reguliere opleidingen lopen vaak wat achter met de nieuwste technieken, daarom is Tollenaar een virtuele bedrijfsschool gestart. Hier worden verschillende digitale modules aangeboden op verschillende niveaus. Een eigen opleidingscoördinator zorgt ervoor dat de medewerkers de juiste opleidingen krijgen. Daarnaast leren medewerkers veel in de praktijk en krijgen daar dan ook de ruimte voor. “De praktijk is immers de beste leerschool”, geeft Frans aan.
Openheid, vertrouwen en denken in oplossingen zijn de basis voor een goede samenwerking
Tollenaar kwalificeert Rabobank als een stabiele partner. “Financiering zie ik als commodity", aldus Frans Tollenaar. “De mensen van de bank maken het verschil voor ons. Het sparren over plannen, het uitspreken van vertrouwen en dit vertalen naar een oplossing is en blijft mensenwerk. Tot op heden is er wederzijds vertrouwen en sprake van een goede samenwerking. Dit maakt dat wij ons kunnen richten op onze business.” Accountmanager Duran Vonck beaamt dit: “Frans en ik hebben regelmatig contact, waarbij Frans mij bijpraat over actuele ontwikkelingen en zijn plannen. Samen kijken we dan wat de mogelijkheden zijn, maar ook naar de risico’s en eventuele alternatieven. Enkele jaren geleden heeft Rabobank de aankoop van een groot bedrijfspand gefinancierd, zodat de groei van Tollenaar gewaarborgd kon worden. Omdat we het bedrijf en de ondernemer goed in beeld hadden, konden we dit heel voortvarend oppakken en realiseren. Tollenaar heeft een open en positief kritische houding waardoor we fijn samenwerken”.