Update
Zorgtak van gemengd bedrijf krijgt vorm met transitiefinanciering
Guido en Lieke Cleven wilden hun agrarische bedrijf in Bingelrade graag verbreden, zodat ze een duurzame toekomst tegemoet kunnen gaan. Ze bedachten een plan om twee stallen om te vormen tot een zorgvoorziening voor ouderen. Lees hier hoe ze hun droom werkelijkheid maken.
In het kort
Verduurzamen voor de toekomst
De familie Cleven heeft al jaren een landbouwbedrijf in het Limburgse Bingelrade. Ze houden en verhandelen zoogkoeien en mestvee van de rassen Blonde d’Aquitaine en Limousin. Daarnaast hebben ze een akkerbouwbedrijf waarop ze maïs, gras, suikerbieten, tarwe en aardappelen verbouwen.
Met het oog op de toekomst wilde Guido Cleven, samen met zijn echtgenote Lieke Cleven-Hanegraaf, de boerderij verduurzamen. ‘We kwamen op het idee om een zorgtak aan de boerderij toe te voegen, omdat ik altijd in de ouderenzorg heb gewerkt’, zegt Lieke. Samen bedachten ze een plan om de twee oude stallen anders in te richten en er een nieuwe functie aan te geven die hand in hand zou gaan met het landbouwbedrijf.
Belangrijkste doelstelling: plezier voor ouderen
Met de afnemende voorzieningen voor ouderen in het achterhoofd wil het echtpaar deze doelgroep op de boerderij een plek bieden waar ze samen kunnen komen en in beweging kunnen blijven. ‘Onze belangrijkste doelstelling is dat de deelnemers bij ons een leuke dag hebben en met een goed gevoel weer naar huis gaan’, zegt Lieke. ‘Als ze willen, mogen ze meehelpen bij het verzorgen van de dieren, maar dat is zeker geen verplichting.’
Om hun plannen waar te maken, zijn de jonge ondernemers eerst naar de gemeente gestapt, om te peilen of zij achter een bedrijfsverbreding stond, en vervolgens naar een architect om hun ideeën te laten uitwerken. Daarna zijn ze naar Rabobank gegaan waar ze met Marcel Dohmen, accountmanager Food & Agri, Kring Limburg, hebben gesproken.
‘Het waren fijne gesprekken’, zegt Lieke. ‘Marcel was enthousiast over ons verhaal en vond dat we onze visie goed in kaart hadden gebracht.’ Guido vertelt dat ze hun plannen een jaar geleden van A tot Z hebben doorgesproken en na een globale doorrekening samen met Dohmen hebben gekeken naar financieringsmogelijkheden.
Transitiefinanciering voor duurzaamheid
‘Tijdens het eerste gesprek kon Rabobank nog geen transitiefinanciering aanbieden, maar parallel aan onze ideeën heeft de bank die ook ontwikkeld. We zijn het tweede bedrijf in Limburg dat er gebruik van maakt.’ De transitiefinanciering, die bedrijven pas sinds een paar maanden af kunnen sluiten bij Rabobank, is bedoeld voor agrarische ondernemingen die een duurzaamheidstransitie willen maken. Bijvoorbeeld met een neventak in de zorglandbouw. Het voordeel is dat de rente lager ligt dan bij andere hypotheeksoorten, wat net het zetje kan zijn om de overstap te maken.
Rabobank kreeg sinds vorig jaar veel vragen van agrarische bedrijven die willen verduurzamen. In Limburg organiseerde de bank daarom eind juni van dit jaar een bijeenkomst om te bespreken hoe zij invulling konden geven aan deze wensen. Uiteindelijk is daar de transitiefinanciering uitgerold. ‘Wij waren inmiddels al druk bezig met het regelen van de vergunningen voor de bouw en de vereiste aanmelding bij Coöperatie Limburgse Zorgboeren’, zegt Lieke. ‘Dat vraagt Rabobank je sowieso te regelen als je de financiering rond wilt maken.’
Kennis en ervaringen delen met andere ondernemers
De ondernemers zijn blij dat ze bij de bijeenkomst zijn geweest en daar soortgelijke bedrijven hebben getroffen, waarbij de één al wel de stap had gezet voor een bedrijfswijziging en de ander nog niet. ‘Het was een dag waarop we kennis en ervaringen hebben kunnen uitwisselen met andere agrarische ondernemers’, zegt Guido.
“Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar andere visies helpen om je eigen plannen te ontwikkelen”
‘We hebben onze horizon en ons netwerk verbreed en andere visies gehoord. Daar hoef je het echt niet mee eens te zijn, maar het is wel interessant om de verhalen van anderen te horen. Het helpt je bij het ontwikkelen van je eigen plannen.’
Hellingstal op stro voor verbeterd dierenwelzijn
De oudste stal wordt dit najaar volledig getransformeerd tot zorgboerderij met alle voorzieningen die nodig zijn om de ouderen een prettig verblijf te bezorgen, zoals een woonkamer en een keuken. In 2024 staat op de planning om de andere verouderde stal te verbouwen naar een hellingstal op stro, die het dierenwelzijn bevordert en het verzorgen van de dieren ook bij slecht weer mogelijk maakt voor de toekomstige deelnemers.
Om de energiebehoefte van het geheel te vergroenen worden volgend jaar zonnepanelen geplaatst. Die leveren de stroom voor een warmtepomp, die zowel voor verwarming als airco zal zorgen, en voor de overige elektriciteit in de gebouwen. Voordeel is dat salderen, met alle onzekerheden die daaraan vastzitten, niet nodig is.
We staan voor je klaar
Guido besluit: ‘Vanwege alle huidige regels en wetten is investeren een complex geheel geworden en ik vind het fijn dat we erop kunnen vertrouwen dat Rabobank ons bij al onze vragen snel kan helpen.’
Net als Guido en Lieke je agrarisch bedrijf verduurzamen? Zorg dat je goed voorbereid bent. Onze adviseurs denken graag mee zodat jij de volgende stap kan zetten. Wil je meer weten over zorglandbouw? Lees onze eerder verschenen update ‘De kansen van zorglandbouw’.