Onderzoek
Lichte terugval digitale economie in eerste kwartaal 2025
In de kwartaalmonitor Digitale Economie blikken we terug op de voortgang van de Nederlandse digitale economie in het afgelopen kwartaal. We kijken naar de prestaties en vooruitzichten van de digitalisering, de digitale sector en de digitale infrastructuur. We zien dat de digitale groei tot stilstand komt, onder andere door onzekerheden in de politiek. In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten uit de monitor op een rij.

In het kort
Belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot de digitale economie
In het eerste kwartaal van 2025 is de groei van de Nederlandse digitale economie tot stilstand gekomen. Hoewel seizoenseffecten deels meespelen, is de daling vooral het gevolg van toenemende geopolitieke spanningen, vertraging in beleidsvorming na de kabinetsval en onzekerheid over handelsbarrières, met name uit de Verenigde Staten (VS). Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen:
Digitalisering: structurele groeimotor van de digitale economie
Digitale sector: bescheiden groei, zakelijke afnemers houden hand op de knip
Digitale infrastructuur: besef over noodzaak groei infrastructuur groeit
Download de volledige kwartaalmonitor Digitale Economie
In de volledige kwartaalmonitor Digitale Economie gaan we dieper in op de prestaties van de drie digitale domeinen en de oorzaken ervan. In 29 pagina’s leggen we uit hoe het staat met de Nederlandse digitale economie. Benieuwd? Download hier de kwartaalmonitor Digitale Economie.
Verantwoording
De monitor is samengesteld door onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research en wordt mogelijk gemaakt door de Dutch Cloud Community, Dutch Data Center Association en Rabobank. In de monitor kijken we naar de prestaties van de Nederlandse digitale economie. We kijken daarbij naar de ontwikkeling van de digitale benutting, de facilitering door de digitale sector, met extra aandacht voor de ontwikkeling van de digitale infrastructuur. Om dit op kwartaalbasis te kunnen doen, maken we zoveel mogelijk gebruik van indicatoren die ook daadwerkelijk ieder kwartaal beschikbaar zijn. We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van openbare bronnen, zoals statistieken van onder meer het CBS, DNB en ACM. Daarnaast gebruiken we prognoses van Rabobank, die ieder kwartaal worden geactualiseerd, en maken we gebruik van data van Pb7 Research (groei datacenters en zakelijke clouduitgaven). Voor alle gegevens geldt dat we naar de omvang en de jaarlijkse groei kijken: hoeveel procent groei heeft plaatsgevonden ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.