Onderzoek
Terug van nooit weggeweest: de frikandel
Eerder dit jaar verscheen het EAT Lancet-rapport, met daarin het gezonde én duurzame dieet voor de toekomst. Vooral de aanbevelingen ten aanzien van onze vleesconsumptie deden veel stof opwaaien. Laat er nou één product zijn dat precies past binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. En dat is niet het enige dat in het voordeel van de frikandel spreekt.
Update (op 2 April 2019)
Onze oproep van gisteren om dagelijks een frikandel te eten valt duidelijk in de categorie 1 april-grappen. Maar er zat ook een serieuze boodschap in. Lees hier het vervolgartikel.De flexitariër is overal. Steeds meer mensen kiezen bewust voor minder vlees. De innovaties en productintroducties rondom vleesvervangers en hybride producten – combinaties van vlees en bijvoorbeeld groenten of paddenstoelen – volgen elkaar in razend tempo op. Het meest succesvolle flexitarische product is echter een oude bekende. Een zeer oude en zeer bekende zelfs.
Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van de frikandel. Zo zou de voorloper ervan dateren uit de Gouden Eeuw. Een ander populaire ontstaansmythe gaat ervan uit dat de frikandel in de jaren 50 van de vorige eeuw is uitgevonden door Gerrit de Vries. Jan Bekkers maakte er in 1959 de gladde variant met gemalen vlees van zoals we die vandaag de dag kennen. Duidelijk is wel: de frikandel is een authentiek Nederlands gerecht. Nog steeds worden er in ons land elk jaar circa 450 miljoen frikandellen in Nederland verkocht.
Het Lancet-dieet schrijft voor dat we per dag maximaal 29 gram kippenvlees en 14 gram rund- of varkensvlees mogen consumeren (“rood vlees”). Dat komt grofweg neer op één frikandel per dag. Alsof de wetenschappers achter het Lancet-rapport de frikandel in gedachten hadden toen ze het dieet samenstelden. Reken maar uit: de 70-grams variant bestaat voor ongeveer 46 procent uit kip en 20 procent uit varkensvlees.
Daar komt bij dat het kippenvlees in de frikandel via mechanische separatie wordt ‘gewonnen’ uit vleesdelen die anders niet voor consumptie geschikt zouden zijn. Ook op het gebied van verwaarding van reststromen loopt de frikandel dus al decennia op de markt vooruit. No waste! Volgens het populair wetenschappelijke tijdschrift Quest krijgt de frikandel zilver als één-na-gezondste item binnen de categorie frituursnacks.
Lokaal Duurzaam Authentiek Toekomstbestendig Circulair Gemak Genieten
Je zou het niet verwachten, maar leggen we de frikandel langs de maatstaven van vandaag de dag, dan doet dit ‘oudje’ niet onder voor héél veel fancy vleesvervangers. Onze tip is wel om er geen klodders mayo en ketchup bij te serveren, want dat past niet binnen het Lancet-dieet. De uitjes mogen uiteraard wel; 300 gram per dag wordt zelfs aanbevolen!