Update

Digitalisering in de zorg helpt

28 maart 2018 17:37
Downloaden

De gezondheidszorg is altijd in ontwikkeling. Een van de belangrijkste trends in de zorg is digitalisering. Hoe werkt deze overgang naar online in de praktijk? Suzanne Verheijden, programmamanager van ‘s Heeren Loo laat zien dat digitalisering hun zorg voor verstandelijk beperkten verbetert. “Want alles wat je digitaliseert, levert meer tijd op met je cliënt.” Benieuwd hoe dit voor jouw bedrijf kan werken? Laat je inspireren.

Specialist bekijkt uitslag patient

“Bij ’s Heeren Loo werkt iedereen aan digitale vaardigheden, ongeacht hun kennis.”

Als landelijke zorgorganisatie, met 14.500 medewerkers verspreid over 14 regio’s, gebruikt ‘s Heeren Loo digitale vergadertools om efficiënter om te gaan met reistijd en -kosten. “We faciliteren zorg op afstand met beeldbellen, waardoor hoeft een cliënt niet te wachten totdat zijn begeleider thuis langskomt. Ook hebben we een virtual reality app getest waarmee lichtverstandelijk gehandicapte jongeren zelfstandig kunnen reizen en oefenen.” Deze innovatie in de zorg helpt directe naasten zoals ouders en vrienden ook om eenvoudig ondersteuningsplannen en rapportages te kunnen inzien. Dat is ideaal; door middelen te faciliteren, zorg je ervoor dat mensen dichterbij elkaar komen terwijl er toch een afstand tussen zit.

Portret Suzanne Verheijden
Suzanne Verheijden, programmamanager Innovatie ‘s Heeren Loo

Voorwaarden voor digitale zorg

Om digitale innovatie te laten slagen, moet een organisatie aan twee basisvoorwaarden voldoen. Ten eerste is het belangrijk dat er een goede infrastructuur is waarbij alle locaties dezelfde hard- en software gebruiken. Daarmee zet je een goede basis neer voor de werkwijze van je organisatie: alle neuzen dezelfde kant op. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je medewerkers goede digitale vaardigheden hebben. Hebben ze dat niet? Dan is het tijd voor training.

‘s Heeren Loo heeft onlangs een volledige digitale werkomgeving uitgerold. Zo zijn alle locaties voorzien van dezelfde hardware, is overal versterkte wifi en zijn dezelfde televisieabonnementen aangesloten. “Een gigantische operatie, maar het maakt het uiteindelijk wel makkelijker om digitaal met elkaar samen te werken.” Mensen weten elkaar sneller te vinden, het is efficiënter en scheelt ontzettend veel tijd.

Leer je zorgmedewerkers digitale vaardigheden

Naast de veranderingen in software vraagt de nieuwe technologie ook wat van de digitale vaardigheden van medewerkers, zegt Verheijden. Uit eerder onderzoek bleek dat 1 op de 10 zorgmedewerkers een ‘digitale starter’ is en begeleiding nodig heeft als het gaat om digitaal werken. Daarom krijgen alle medewerkers van ‘s Heeren Loo een opleiding. “We verwachten van onze medewerkers dat ze zichzelf een leerdoel stellen op digitaal gebied en elkaar en de cliënten daarin helpen. Ook in vacatures en in functionerings- of coachingsgesprekken komen digitale vaardigheden aan bod. Zo’n totaalaanpak is essentieel, zo gaat het leven in je organisatie en beseffen je mensen ook dat het belangrijk is.” Ook als zorgorganisatie moet je meegaan met de tijd.

Deel je kennis over digitalisering in de zorg

Door de grootte van ‘s Heeren Loo lopen ze voorop als het gaat om digitalisering in de zorg. Omdat ze veel locaties hebben, kunnen ze investeringen doen die direct veel impact hebben. Doordat zij al zo ver zijn, hebben ze veel geleerd over de do’s en don'ts. Wat ging wel goed en wat kun je beter laten? Daar delen ze graag hun kennis over. “Als grote organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om onze kennis met andere zorgorganisaties te delen.” Verheijden doet dat bijvoorbeeld in haar informele netwerk van programmamanagers in de zorg. “Waarom het wiel opnieuw laten uitvinden als wij dat al gedaan hebben? Door kennis te delen leer je van elkaar en zorgen we gezamenlijk voor dat de digitalisering in de zorg in de versnelling komt. Want dat is echt nodig!

Benieuwd hoe je zelf als zorgorganisatie kunt innoveren op het gebied van digitalisering? En hoe de Rabobank daarin kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op.