Update

Belangrijke trends en ontwikkelingen voor ICT

2 april 2020 9:28

De lange termijnverwachtingen voor de ICT-sector zijn positief. De belangrijkste drijfveer hiervoor is de ingezette digitalisering. Op de kortere termijn heeft de coronacrisis ook zijn invloed op de ICT-sector. Met name de consultancy-omzet staat onder druk door het wegvallen of uitstellen van opdrachten. Ook geplande implementaties van software worden uitgesteld. De crisis leert ons ook dat digitalisering een belangrijk blijvend thema is. Op langere termijn zal dit positief uitwerken voor de ICT aangezien deze sector dé aanjager van digitalisering in het Nederlandse bedrijfsleven is.

Groep collega's overleggen achter laptop

“In 2020 zijn 26 miljard 'dingen' digitaal verbonden.”

Economische gevolgen door stijgende vraag

Doordat steeds meer bedrijven digitaliseren en de IT-infrastructuur uitbesteden, stijgt de vraag naar goed personeel. Voor ruim 40 procent van de bedrijven in de IT zijn personeelstekorten een probleem en de verwachting is dat dit Ook op langere termijn zo blijft.

Daarnaast stijgt het aantal IT-bedrijven waardoor de concurrentie toeneemt en personeel soms eenvoudig kan wisselen tussen IT-bedrijven. De nieuwe concurrentie bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers, maar vormen alsnog een bedreiging voor veel bedrijven. Deze ontwikkeling kan samen met de dalende economische groei nadelige effecten hebben op bedrijven in de ICT. Ook de verwachte kostenbesparingen (met name in apparaten) die bedrijven doorvoeren zullen in 2020 nadelige impact hebben.

Innovatie in de IT: Internet of Things

De verwachting is dat in 2020 26 miljard 'dingen' digitaal met elkaar verbonden zijn, ook wel Internet of Things genoemd. Het Internet of Things staat voor apparaten die met elkaar en het internet verbonden zijn. Zo kunnen gegevens snel naar de cloud en computers gestuurd worden, zonder dat er mensen aan te pas komen. Deze ontwikkeling leidt tot een enorme hoeveelheid data en veel vraag naar advies en oplossingen hiervoor. Bedrijven kunnen dankzij deze data klanten beter begrijpen en daardoor nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. In welke richting deze verdienmodellen zich gaan ontwikkelen, volgen we uiteraard op de voet.

Duurzaamheid in datacenters in volle gang

De ICT-dienstverlening wordt nog vaak gezien als grootverbruiker van energie. Vooral de datacenters verbruiken veel enegie. In 2020 is het een belangrijk aandachtspunt om te kijken hoe deze energie op een andere manier kan worden opgewekt. De eerste initiatieven zijn er al. Zo zorgt een windmolenpark naast het datacenter van Google in Eemshaven voor de voeding van groene stroom. En coördineert de Dutch Data Center Association (DDA) een plan om restwarmte van industrie in te zetten voor de verwarming van huizen en kantoren.

Naast het verduurzamen van energieverbruik van datacenters, wordt er gewerkt aan een optimale koeling ervan. De nieuwste techniek is vloeibare koeling waarmee je specifieke onderdelen kunt koelen in plaats van het hele datacenter Zo koel je het datacenter efficiënter , wat geld bespaart en beter is voor het milieu. We verwachten dat deze ontwikkelingen het komende jaar versnellen.

Wetten en regels IT: privacy en beveiliging steeds belangrijker

ICT-bedrijven hebben sinds de introductie van de GDPR (General Data Protection Regulation) te maken met strengere regels als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. ICT-dienstverleners die niet goed met deze wetten en regels omgaan, lopen het risico op boetes. Bedrijven die de regels rondom privacy en beveiliging van data en persoonsgegevens goed op orde hebben, lopen een stapje voor op hun concurrenten. Consumenten willen ten slotte dat bedrijven veilig en zorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaan en kiezen daarom eerder voor een partij die dit goed geregeld heeft. Wil jij ook je concurrenten voorblijven? Zorg dan dat je de volgende zaken op orde hebt:

    Beveilig (persoonlijke) data tegen verlies, beschadiging of vernietiging; Maak heldere contractuele afspraken tussen de eigenaar en gebruiker van de data; Zorg dat dataoverdracht op een legale en transparante manier plaatsvindt.

Lees meer over de General Data Protection Regulation op Emerce.nl