Opinie
Duitse economie verliest degelijkheid
Een lange periode van economische groei in Duitsland lijkt tot een einde gekomen. Waar de problemen in 2018 begonnen in de productiesector, lijken ook andere sectoren ermee te zijn aangestoken. In een studie van RaboResearch stonden we stil bij de reden waarom onze oosterburen hiermee te maken hebben.
Om de oorzaak van deze neergang vast te stellen, is het van belang om te weten dat de groei van de Duitse economie afgelopen twintig jaar steeds meer op export gericht was. Ter vergelijking: in 2000 was de export bbp-ratio zo’n 27 procent en in 2019 was die bijna verdubbeld.
Twee redenen
Er zijn twee belangrijke redenen te noemen voor de economische groei in Duitsland. Ten eerste zijn in Duitsland tussen 1995 en 2012 de arbeidskosten gedaald ten opzichte van concurrenten. Hiermee werd er een sterke concurrentiepositie veroverd ten koste van de Duitse exportsector. Als tweede reden noemen we de opkomst van China en andere Aziatische economieën en die hebben de vraag naar Duitse degelijkheid in producten flink opgeschroefd.
Concurrenten hervormen en geopolitiek
Het feestje was echter van tijdelijke aard. In eerste instantie wordt het concurrentievermogen van Duitsland bedreigd. Door structurele hervormingen hebben Europese concurrenten het gat inmiddels verkleind. Daarnaast voelt de Duitse export de gevolgen van internationale, geopolitieke ontwikkelingen. Zo worden de handelsoorlog tussen de VS en China, de Brexit en de algehele vertraging van de wereldeconomie als boosdoener genoemd. Al met al denken wij dat deze factoren de groeivooruitzichten van Duitsland zullen blijven drukken.