Update

Trends en ontwikkelingen elektrotechniek

26 mei 2020 13:53

De ontwikkelingen in de industrie gaan razendsnel en dus ook in de elektrotechniek. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen voor de elektrotechnische industrie zoals communicatieapparatuur, elektrische componenten (chips), medische apparatuur en consumentenelektronica? Wij praten je bij.

Drie collega's in het magazijn

Groeivooruitzichten elektronicabranche negatief

De groeivooruitzichten voor de elektrotechnische industrie waren licht positief met een verwachte productiegroei van ongeveer 1,5%. Echter heeft het coronavirus ook zijn impact op deze branche, weliswaar met verschillen tussen de sub-branches. Vooral producenten van consumentenelektronica en communicatieapparatuur worden hard geraakt. Voor deze branches nam de vraag al wat langer af en de coronacrisis heeft dit alleen nog maar versterkt. Voor 2020 en 2021 verwachten we dan ook een krimp van ongeveer 6 procent voor deze bedrijven.

Bedrijven die zich richten op de zakelijke markt zoals elektronische componenten (chips), printplaten, medische en optische apparatuur lijken minder last te hebben van het virus. De vraag blijft op peil en daarmee verwachten we dat de omzet in 2020 misschien wat daalt, maar zich wel herstelt richting het nieuwe jaar. Bedrijven die zich willen onderscheiden van de rest moeten innoveren.

Innovatie in elektronicamarkt: product en proces

Consumenten verwachten tegenwoordig dat producenten constant innoveren. De vraag naar nieuwe producten houdt aan en de eisen daarvoor zijn steeds hoger. Op het gebied van productinnovatie zien we veel ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie en het gebruik van nieuwe materialen. Door deze twee ontwikkelingen worden kleinere, snellere en meer energiezuinige elektronica geproduceerd. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van virtual reality, Internet of Things, slimme producten en 3D-printen. 3D-printen wordt zowel voor de consumenten als de zakelijke markt veel ingezet. Bijvoorbeeld om protheses te maken voor de medische wereld.

Naast productinnovaties zien we ook veel processen in de elektrotechniek veranderen. Denk aan het gebruik van robots en het toepassen van data om zo het productieproces efficiënter te maken. Door innovaties in het productieproces door te voeren, word je als bedrijf flexibeler. Je speelt namelijk makkelijker in op de veranderende wensen van je klanten (voor bijvoorbeeld nieuwe producten), zonder dat je kosten toenemen. De Nederlandse overheid en de Europese commissie stimuleren innovatie met subsidies. Deze subsidies geven kansen aan producenten uit de hele EU, wat mogelijk zorgt voor meer concurrentie vanuit omliggende landen.

Duurzaamheid elektrotechniek

Bedrijven in de elektrotechniek zijn vaak nog onvoldoende bezig met duurzame en circulaire (zelfvoorzienende) bedrijfsprocessen. Dit terwijl consumenten of andere eindgebruikers dit wel steeds meer verwachten van bedrijven. Ook de overheid stelt steeds strengere duurzaamheidseisen. Wil je als onderneming blijven voorzien in de vraag van je klanten, dan moet je je verdiepen in circulaire businessmodellen. Bijvoorbeeld door je producten modulair (in delen) te ontwerpen. Op korte termijn leidt dit misschien tot extra ontwikkelingskosten, maar op de lange termijn zal het kosten besparen omdat er tijdens het productieproces minder verspild wordt. Bovendien geldt: hoe makkelijker een product te onderhouden is, hoe beter dit is voor de levensduur van een product.

Voor de hele industriebranche geldt dat het gebruik van producten tegenwoordig belangrijker is dan het bezit ervan, omdat mensen duurzamer bezig zijn en minder vaak de behoefte hebben om altijd maar nieuwe producten te kopen. Het alleen verkopen van een product verandert dan ook in het leveren van een dienst of een service. Dit zorgt ervoor dat bedrijven tegenwoordig een compleet pakket moeten aanbieden waarbij ook service wordt geboden, in plaats van alleen het product. Hierbij kun je denken aan installatie of onderhoud.

“Voor de industriesector geldt dat het gebruik van producten steeds belangrijker wordt dan het bezit ervan.”

Impact maatschappelijke ontwikkelingen op elektronicabranche

Door vergrijzing zal de vraag naar medische apparatuur de komende jaren verder toenemen. Dit is een uitdaging omdat veel bedrijven in de elektrotechniek moeite hebben met het vinden van technisch geschoold personeel. Tegelijkertijd nemen de kosten voor technisch personeel enorm toe. Deze ontwikkelingen leiden mogelijk tot minder goede bedrijfsresultaten.

Daarnaast zien we dat de milieudoelstellingen vanuit de Europese Unie ook impact hebben op de productieprocessen van bedrijven. Bedrijven worden verplicht minder CO₂ uit te stoten en hun energieverbruik te beperken. Verduurzamen kost geld en kan op korte termijn leiden tot lagere bedrijfsresultaten. Voor de langere termijn zal zich dit terugbetalen zodra klanten je duurzaamheidsinitiatieven waarderen.