Update

Waarom huizenprijzen en –verkopen ondanks corona nog blijven stijgen

28 oktober 2020 13:00

Terwijl de economie onder de coronacrisis lijdt, werden huizen in het derde kwartaal opnieuw een stuk duurder. Hoezo heeft de crisis nog geen vat op de woningmarkt?

Meteen de diepte in?Lees de volledige studie
Vrouw met huissleutel

Coronacrisis of niet, in het derde kwartaal is volgens de laatste cijfers van het Kadaster en CBS een recordaantal huizen verkocht. Ruim 62.000 koopwoningen wisselden tussen juli en september van eigenaar, het hoogste aantal ooit in een derde kwartaal. Ook de prijsstijging zet onverminderd door: huizen waren in het derde kwartaal gemiddeld 8,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Dat de woningmarkt zich vooralsnog weinig lijkt aan te trekken van de crisis is een trendbreuk. Doorgaans hangen de huizenprijsgroei en de economische conjunctuur namelijk samen: zit het economisch tegen, dan stijgen de huizenprijzen meestal ook minder hard. Wat verklaart de huidige loskoppeling?

Meer verkocht, tegen hogere prijzen

Tot nu toe zijn er dit jaar in heel Nederland ruim 6,0 procent meer huizen verkocht (zie figuur 1). Vooral Noord-Brabant zag de verkopen hard stijgen. Wat prijzen betreft gaat Groningen aan kop: de provincie had in het derde kwartaal opnieuw de dubieuze eer van de hardste prijsstijging: huizen waren er in het derde kwartaal gemiddeld 10,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Figuur 1. Stijgende verkopen tussen januari en september

Figuur 1
Bron: Kadaster, CBS, bewerking RaboResearch

Vanwaar de huidige ontkoppeling tussen woningmarkt en economie?

Stijgende woningverkopen en prijzen die door het dak gaan. Het is een opvallende trend in tijden waarin de economie gebukt gaat onder