Update
Coronacrisis heeft mobiliteitssector blijvend veranderd
De coronacrisis zorgt voor grote veranderingen in de mobiliteitssector. Zo delen mensen sinds de crisis vaker vervoersmiddelen, veranderen budgetten van leaseauto’s en wordt slimme software steeds belangrijker. Benieuwd? Hieronder zetten we de trends in de mobiliteitssector voor je op een rij.

Minder CO2-uitstoot doordat we minder reizen
Sinds maart 2020 werken we door de coronacrisis grotendeels thuis. Dat merken we ook op de weg. Er was veel minder verkeer en dus ook veel minder files. En dat betekent minder CO2-uitstoot. Door de coronacrisis begrijpen we dat minder mobiliteit een positief effect heeft op het behalen van onze klimaatdoelstellingen (49% minder CO2-uitstoot in 2030 en 95% minder in 2050). Uiteindelijk gaan mensen weer terug naar kantoor en zullen er ook weer files zijn. Maar de consument is wel anders gaan denken. Een of twee dagen per week thuiswerken zal de norm worden. We videobellen in plaats van een echte vergadering. En er komen meer flexibele werktijden, zodat we niet in de spits hoeven te reizen.
Consumenten delen vaker vervoersmiddelen
Door flexibelere werktijden is het makkelijker om auto’s en fietsen te delen. Het delen van deze vervoersmiddelen is vooral nuttig als mensen dit op verschillende tijdstippen doen. Als iedereen op dezelfde tijd naar werk of school gaat kunnen deze deelconcepten minder goed ingezet worden. Het aantal en soort gedeelde vervoersmiddelen wordt steeds groter: nu zijn er zelfs (elektrische) scooters, biro’s en steps beschikbaar. Deelconcepten richten zich vooral op korte afstanden in een stedelijk gebied. Dit noemen we ook wel micro-mobiliteit.
Budgetten veranderen: vaste reiskosten en leasen verdwijnen
Een andere trend in de mobiliteitssector is een vermindering van de leasebudgetten en vaste reiskosten. In plaats daarvan komen vaker mobiliteitsbudgetten. De werkgever heeft een bepaald budget voor mobiliteit en de werknemer kan zelf kiezen hoe hij of zij dit invult. Of hij er nou een fiets van koopt, of uitgeeft aan een busabonnement: dat maakt de werkgever niet uit.
“Werknemers mogen zelf bepalen waar ze reiskosten aan uitgeven”
Verschillende start-ups en scale-ups gaan mee in deze trend. Ze koppelen budgetten aan verschillende manieren van vervoer. Zoals openbaar vervoer en (super)short-lease, en deelconcepten. Die boek en betaal je dan via een app. We noemen dit Mobility-as-a-Service: hiermee kunnen mensen verschillende soorten vervoersmiddelen op een bepaalde locatie gebruiken.
Rabobank als maatschappelijk partner
Mobiliteit is voor iedereen erg belangrijk en heeft een groot effect op onze leefomgeving. Als bank nemen we hier graag een centrale rol in. Zo zijn we een gespreks- en sparringpartner voor onze klanten, lokale overheden en belangenorganisaties. We spelen graag een leidende rol in deze groeiende sector. En helpen start-ups en scale-ups die hun eerste stappen in de mobiliteit zetten.
Benieuwd welke trends en ontwikkelingen we nog meer zien in de mobiliteitssector? Hou de website in de gaten of neem vrijblijvend contact op met Henry Steenbergen.